Maduro bi razpustil parlament, v katerem ima večino opozicija

Vodja opozicije Juan Guaidó opozarja, da želi Madurov režim na nezakonit način razpustiti venezuelski parlament in razpisati predčasne parlamentarne volitve.
Fotografija: Venezuelski predsednik Nicolás Maduro. FOTO: Manaure Quintero/Reuters
Odpri galerijo
Venezuelski predsednik Nicolás Maduro. FOTO: Manaure Quintero/Reuters

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je po mesecih boja za oblast z opozicijo začel razmišljati o razpustitvi parlamenta. Ustavodajna skupščina, ki je zvesta njegovemu režimu, je namreč včeraj sklicala komisijo, ki naj bi odločila o morebitnih predčasnih parlamentarnih volitvah.

»Če bomo na pogovorih sklenili, da morajo letos potekati volitve, ker nacionalna skupščina ne obstaja več, potem bomo to naredili,« je po poročanju lokalnih časnikov dejal predsednik ustavodajne skupščine Diosdado Cabello.

Redne parlamentarne volitve bi morale potekati šele konec prihodnjega leta. Potem ko je Maduro skoraj vse državne institucije v Venezueli zapolnil s svojimi zavezniki, je parlament še zadnja utrdba opozicije.



Prvi mož parlamenta Juan Guaidó, ki ga kot prehodnega predsednika priznava okoli 50 držav, je posvaril, da bo Madurova vlada poskušala razpisati predčasne volitve, da bi s tem razpustila parlament. »Na nezakonit način poskušajo razpustiti venezuelski parlament in razpisati nove volitve,« je dejal.

Z nafto bogata Venezuela se že pet let sooča s hudo recesijo, v državi primanjkuje hrane, zdravil in drugih osnovnih potrebščin. V zadnjih letih je državo zapustilo štiri milijone ljudi. Več deset venezuelskih Slovencev in njihovih sorodnikov je za repatriacijo zaprosilo tudi Slovenijo, a se po skoraj štirih mesecih postopek še ni začel.

Preberite še:

Komentarji: