Maduro po denar na Kitajsko

Venezuelski in kitajski predsednik sta se pogovarjala o meddržavnem gospodarskem sodelovanju.
Fotografija: Nicolás Maduro in žena Cilia Flores ob prihodu v Peking FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nicolás Maduro in žena Cilia Flores ob prihodu v Peking FOTO: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro se na povabilo kitajskega predsednika Xi Jinpinga mudi na tridnevnem obisku v Pekingu. Predsednika držav sta se sestala danes, tema pogovora pa je bilo gospodarsko sodelovanje med Kitajsko in Venezuelo, ki jo že leta pesti huda vsesplošna kriza.

»Obisk predsednika Madura je koristen za krepitev medsebojnega zaupanja in sodelovanja ter za razvoj Venezuele,« so obisk predsednika obubožane Venezuele komentirali na kitajskem zunanjem ministrstvu. Ker je obstoj latinskoameriške države močno odvisen od kitajskih posojil – po navedbah tiskovne agencije Reuters je Kitajska v zameno za nafto Venezueli v zadnjem desetletju »posodila« približno 50 milijard ameriških dolarjev –, gre v tujih medijih brati navedbe, da se je venezuelski predsednik na pot podal, da svoji državi priskrbi nova finančna sredstva.

Maduro pred odhodom ni skrival, da je pot pomembna in da se nanjo podaja z velikimi pričakovanji, ki jih, kot je dejal, namerava izpolniti. Ta teden se na Kitajskem mudi tudi venezuelska podpredsednica Delcy Rodríguez, ki je s kitajskim kolegom Wangom Qishanom razpravljala o možnostih za še tesnejše sodelovanje med energetskima sektorjema Kitajske in Venezuele. Reuters poroča, da so predstavniki oblasti in podjetij obeh držav ta teden podpisali več sporazumov o sodelovanju. Kaj več od tega medijem niso razkrili.

Komentarji: