Madžarski parlament z zakonom nad migrante

Zakon Stop Soros je uperjen proti nevladnim organizacijam, ki jih financira ameriški filantrop George Soros in ki naj bi pomagale migrantom.
Fotografija: Poslej bo vsakršna pomoč pri nezakonitih migracijah kaznivo dejanje. FOTO: Szilard Koszticsak/AP
Odpri galerijo
Poslej bo vsakršna pomoč pri nezakonitih migracijah kaznivo dejanje. FOTO: Szilard Koszticsak/AP

Budimpešta – Madžarski parlament je danes sprejel t. i. zakon Stop Soros. Uperjen je proti nevladnim organizacijam, ki jih financira ameriški filantrop George Soros in ki naj bi pomagale migrantom. Poslej bo vsakršna pomoč pri nezakonitih migracijah kaznivo dejanje.

Parlament je zakon potrdil z veliko večino 160 poslancev. Proti jih je bilo le 18, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zakon je v prvi vrsti uperjen proti dejanjem Sorosa, ki ga vlada pod vodstvom Viktorja Orbana obtožuje, da želi Evropo »preplaviti z milijoni migrantov, da bi na ta način spremenil krščansko in nacionalno identiteto držav«. Soros je za Orbana in njegove podpornike postal glavni grešni kozel za vse tegobe in težave tako v državi kot v Evropi.

Parlament je zakon potrdil z veliko večino 160 poslancev. Proti jih je bilo le 18. FOTO: Reuters/Tamas Kaszas
Parlament je zakon potrdil z veliko večino 160 poslancev. Proti jih je bilo le 18. FOTO: Reuters/Tamas Kaszas


Zakon, ki je bil zdaj sprejet tudi z ustavno večino, predvideva do leto dni zapora za osebe ali skupine na Madžarskem, ki pomagajo nezakonitim migrantom oziroma tistim, ki ne izpolnjujejo pogojev za vložitev prošnje za azil.

Zakona predvideva kazen tudi za tiskanje in razpečevanje letakov, ki prosilce za azil oskrbujejo z zanje potrebnimi informacijami.

»Madžarska varnost mora biti na prvem mestu,« je ob predstavitvi zakona konec maja dejal državni sekretar Csaba Domotor.

Ker je madžarski parlament zakon sprejel ravno na dan beguncev, je to že naletelo na ostre kritike tako doma kot v tujini, še poroča APA.

Madžarski premier Viktor Orban FOTO: Reuters/Tamas Kaszas
Madžarski premier Viktor Orban FOTO: Reuters/Tamas Kaszas


Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je že ob predlogu zakona Budimpešto pozval, naj ga umakne, in opozoril, da bo zakonodaja prosilcem za azil odrekla ključno pomoč in storitve ter dodatno razplamtela javni diskurz in ksenofobično naravnanost. UNHCR je še posebej izrazil zaskrbljenost, ker se je vlada načrtno usmerila proti tistim, ki iz izključno humanitarnega vidika pomagajo prosilcem za azil.

O tem zakonskem predlogu naj bi sicer v petek stališče podala tudi beneška komisija Sveta Evrope, vendar ustavnih pravnikov v Budimpešti očitno niso želeli čakati, čeprav jih je komisija pozvala, naj parlament vsaj za nekaj dni preloži odločanje.

Komentarji: