Malta potrdila, da bo dovolila vplutje ladje z migranti

Ladjo bo sprejela pod pogojem, da druge države prevzamejo nekatere migrante.
Fotografija: MLadja je v četrtek v Sredozemskem morju rešila več kot 230 migrantov, med njimi otroke in nosečnico, a sta ji Malta in Italija sprva prepovedali vplutje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
MLadja je v četrtek v Sredozemskem morju rešila več kot 230 migrantov, med njimi otroke in nosečnico, a sta ji Malta in Italija sprva prepovedali vplutje. FOTO: Reuters

Valletta - Malta je potrdila, da bo dovolila vplutje ladje Lifeline nemške nevladne organizacije Mission Lifeline z več kot 230 rešenimi migranti pod pogojem, da bodo druge države članice Evropske unije prevzele nekatere migrante. Italija, Francija, Španija in Portugalska so že obljubile pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Italija bo prevzela del migrantov


Ladja je v četrtek v Sredozemskem morju rešila več kot 230 migrantov, med njimi otroke in nosečnico, a sta ji Malta in Italija sprva prepovedali vplutje.

»Ravno sem po telefonu govoril s premierjem Muscatom, ladja nevladne organizacije Lifeline se bo zasidrala na Malti,« je sporočil italijanski premier Giuseppe Conte, še preden je to potrdila Malta. Ob tem je obljubil, da bo Italija prevzela del rešenih migrantov.

Poleg Italije in Francije sta svojo pomoč potrdili še Portugalska in Španija. FOTO: Reuters
Poleg Italije in Francije sta svojo pomoč potrdili še Portugalska in Španija. FOTO: Reuters

 

Začeli s preiskavo


Pomoč je obljubil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da bo Francija ena od šestih evropskih držav, ki bo prevzela migrante z ladje Lifeline. Kot je pojasnil, bo vsaka država prevzela nekaj deset migrantov.

Poleg Italije in Francije sta svojo pomoč potrdili še Portugalska in Španija. Iz Malte so sicer danes še sporočili, da bodo ob vplutju ladje pričeli preiskavo in morebiti ukrepali proti Lifeline.

Zgodba se je v ponedeljek srečno končala tudi za dansko tovorno ladjo Alexander Maersk z rešenimi migranti na krovu, saj so ji dovolili vplutje v italijansko pristanišče na Siciliji. Ladja je v petek po navodilih italijanske obalne straže rešila 108 migrantov, vendar pa ji notranji minister Matteo Salvini ni dovolil vstopa v italijanska pristanišča.

Komentarji: