Matteo Renzi napovedal izstop iz vladne koalicije

Manjša koalicijska partnerica Živa Italija (IV) nekdanjega premierja Renzija je danes odrekla podporo in iz vlade umaknila svoji ministrici.
Fotografija: Renzi je bil kritičen do vlade zaradi načina obvladovanja pandemije in porabe 220 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje po pandemiji covida-19. FOTO: Alberto Pizzoli/Pool/Reuters
Odpri galerijo
Renzi je bil kritičen do vlade zaradi načina obvladovanja pandemije in porabe 220 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje po pandemiji covida-19. FOTO: Alberto Pizzoli/Pool/Reuters

V Italiji je propadla vladna koalicija. Manjša koalicijska partnerica Živa Italija (IV) nekdanjega premierja Mattea Renzija je danes odrekla podporo in iz vlade umaknila svoji ministrici, poročajo poročajo tuje tiskovne agencije.  Stranka IV je sicer za vlado pomembna predvsem v senatu.

Po pričakovanjih je danes Renzi na novinarski konferenci sporočil, da ministrici Teresa Bellanova in Elena Bonetti iz vrst IV zapuščata vlado. Ob tem je dodal, da ni bila IV tista, ki je povzročila krizo, ki je bila prisotna že mesece, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vodja IV, ki je bila manjša koalicijska partnerica, je danes izpostavil, da popolnoma zaupa v predsednika države Sergia Mattarello, ki je posrednik v tej krizi. Conteju je tudi dal priložnost, da se kriza reši, ko je dejal, da je stvar premierja, kako se bo lotil zadeve. »Pripravljeni smo na vse možne pogovore,« je dodal Renzi.

Mattarella je pred tem danes pozval premierja Giuseppeja Conteja, da mora nujno najti rešitev te krize v času, ko se država še vedno spopada s pandemijo covida-19. 

FOTO: Filippo Monteforte/AFP
FOTO: Filippo Monteforte/AFP


Conte je sicer danes pozval Renzija, naj ostane del vlade. Zagotovil je, da vse napore vlaga v ohranitev trenutne vlade do prihodnjih volitev leta 2023. Tako namerava povabiti na pogovore o novem dogovoru vse koalicijske partnerke. »Delal bom do zadnjega dne, do zadnje ure, vedno v smeri krepitve vladajoče koalicije,« je dodal nestrankarski premier. Dodal je, da si državljani želijo, da bi vlada nadaljevala delo v teh časih in da ne bi dobro sprejeli trenutne krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Renzi je bil kritičen do vlade zaradi načina obvladovanja pandemije in porabe 220 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje po pandemiji covida-19. Vlada je pozno v torek potrdila spremenjen načrt porabe, v okviru katerega so delno izpolnili Renzijeve želje, vendar njegovi ministrici kljub temu nista potrdili svežnja in sta se vzdržali.

Po besedah Renzija je v preoblikovanem svežnju viden napredek, vendar je po njegovem neodgovorno, da so zavrnili dodatnih 37 milijard evrov iz evropskega reševalnega mehanizma (ESM).

Nekdanji premier se je zavzemal za dodatna sredstva v okviru ESM, čemur pa Gibanje pet zvezd strogo nasprotuje. Pri tem populističnem gibanju svarijo, da Italija s tem tvega, da bo tako kot pred leti Grčija prišla pod nadzor trojke, ki jo sestavljajo Mednarodni denarni sklad (IMF), Evropska unija in Evropska centralna banka (ECB). To naj sicer pri reševanju posledic pandemije ne bi veljalo.

Brez 18 senatorjev IV bo Conte v senatu rabil nove podpornike, čeprav ima v spodnjem domu parlamenta dovolj glasov.
Po oceni italijanskih medijev si bo Conte verjetno prizadeval preprečiti predčasne volitve. Tako bi lahko šel v parlament po zaupnico ali poiskati novo večino. Trenutno v vladi ostajajo Gibanje petih zvezd, Demokratska stranka (PD) in tretja manjša leva Svobodni in enakopravni. Conte je za danes sklical srečanje kabineta.

Preberite še:

Komentarji: