Med deminiranjem v Jemnu umrlo pet ljudi, trije z območja nekdanje Jugoslavije

Eksplozija v jemenski provinci Marib je zahtevala življenja petih pirotehnikov. Umrli so iz Hrvaške, BiH, Kosova in Južnoafriške republike.
Fotografija: Jemen je že leta razdejan zaradi vojne. FOTO: Fawaz Salman/Reuters
Odpri galerijo
Jemen je že leta razdejan zaradi vojne. FOTO: Fawaz Salman/Reuters

V Jemnu, že leta razdejanem zaradi vojne, je med angažmajem pri deminiranju minuli vikend prišlo do tragične nesreče, poroča agencija AFP. Domnevno je med prevozom neeksplodiranih vojnih sredstev v jemenski provinci Marib prišlo do eksplozije, ki je zahtevala življenja petih oseb, specializiranih za deminiranje.

Angažiralo jih je podjetje KSrelief – Center Kralja Salmana za humanitarno pomoč, državno podjetje iz Savdske Arabije, ki je njihovo smrt potrdilo v današnjem sporočilu za javnost. Identiteta umrlih ni znana, a gre za pet ljudi, državljanov Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Kosova in Južnoafriške republike. Iz slednje sta dve žrtvi, v eksploziji je bil ranjen še državljan Velike Britanije.

Kot piše agencija AFP, ki se sklicuje na Svetovno zdravstveno organizacijo, je sicer v Jemnu od leta 2015, ko je koalicija na čelu s Savdsko Arabijo jamensko vlado podprla v boju proti šiitski milici Huti, umrlo že več deset tisoč prebivalcev te države. Za obe strani sumijo, da sta storili vojne zločine. Šiitsko milico Huti obtožujejo množične in nenadzorovane uporabe poljskih min, Savdijce pa za pokole civilnega prebivalstva med letalskimi napadi.

Komentarji: