Med hollywoodskimi režiserji še vedno prevladujejo belopolti moški

Zgolj 10 odstotkov je pripadnikov drugih etničnih manjšin, zgolj 16 odstotkov filmov pa režirajo ženske.
Fotografija: Marca je Ava DuVernay podpisala pogodbo za režijo filma po stripu The New Gods. Foto Reuters
Odpri galerijo
Marca je Ava DuVernay podpisala pogodbo za režijo filma po stripu The New Gods. Foto Reuters

Los Angeles - Ameriško združenje režiserjev (Directors Guild of America) je opravilo raziskavo, ki je pokazala, da med hollywoodskimi režiserji še vedno ni zaznati raznovrstnosti. Med režiserji prevladajo belci, zgolj 10 odstotkov je pripadnikov drugih etničnih manjšin, zgolj 16 odstotkov filmov pa režirajo ženske, poroča britanski The Guardian.

Predsednik ameriškega združenja režiserjev Thomas Schlamme meni, da so rezultati zadnje raziskave sramotni, saj ponovno kažejo na pomanjkanje priložnosti za režiranje filmov za ženske in pripadnike drugih ras. »Naša raziskava kaže, da se diskriminatorne prakse v filmskem svetu še vedno izvajajo za vsakim vogalom,« je poudaril.

Predsednik ameriškega združenja režiserjev Thomas Schlamme. Foto Reuters
Predsednik ameriškega združenja režiserjev Thomas Schlamme. Foto Reuters

 

Ne bodo se predali


Pri združenju se sicer zavzemajo za uvedbo t.i. Rooneyjevega pravila, poimenovanega po nekdanjem lastniku moštva Pittsburgh Steelers Danu Rooneyju, ki se je v nogometni ligi NFL zavzemal za politiko izvajanja intervjujev s pripadniki etničnih manjšin brez upoštevanja sistema kvot.


Prihaja do pozitivnih sprememb


V zadnjih mesecih je kljub vsemu prišlo do nekaterih pozitivnih sprememb. Marca je Ava DuVernay podpisala pogodbo za režijo filma po stripu The New Gods, aprila je Cathy Yan postala prva Azijka, ki bo režirala samostojni film o stripovski junakinji Harley Quinn, pri Marvelu pa naj bi za režijo filma o Črni vdovi prav tako angažirali režiserko.

Komentarji: