Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Milijarder Bloomberg z vso silo v boj proti Trumpu

Nekdanji newyorški župan se po javnomnenjskih raziskavah hitro vzpenja, pred njim naj bi bil le še Bernie Sanders.
19. 2. 2020 | 06:00
4:54
New York – Ameriški milijarder­ Mike Bloomberg bo nastopil na nocojšnjem televizijskem so­očenju v Las Vegasu le nekaj dni pred strankarskimi volitvami­ v Nevadi. Na veliko nezadovoljstvo­ privržencev demokratskih predsedniških kandidatov z manj denarja v žepu je v veliko relevant­nih javnomnenjskih raziskavah za to dobil dovolj glasov, nazadnje 19 odstotkov v raziskavi javnih radijskih in televizijskih postaj.

Bloombergovega imena še ne bo na volilnih seznamih v Nevadi, saj se osredotoča na marčevski »supertorek«, ko bo o predsedniških kandidatih odločalo 14 ameriških zveznih držav. Po zadnji javnomnenjski raziskavi 78-letnega nekdanjega župana New Yorka med demokratskimi volivci prehiteva le Bernie Sanders, drugi udeleženci nocojšnjega televizijskega soočenja, Joe Biden, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Pete Buttigieg in Tom Steyer, so se uvrstili za lastnikom službe za posredovanje finančnih informacij Bloomberg L. P. ter tiskovne agencije Bloomberg News.


Spopad milijarderjev?


Številnim demokratom se upira misel na novembrsko soočenje dveh newyorških milijarderjev, toda Mike Bloomberg je na te pomisleke odgovoril z vprašanjem, kdo je drugi. Republikanski predsednik Donald Trump, znan po številnih bankrotih, je zanj klovn, ki je uničil podedovano premoženje z neumnimi posli in nesposobnostjo, medtem ko je sam kot 14. najbogatejši zemljan vsak cent pridobil z delom in pametjo. Skladno s tem bogastvom je na stotine milijonov dolarjev porabil samo za oglase na radiu, televiziji in digitalnih platformah, pa doslej sploh še ni aktivno nastopal na strankarskih volitvah.

Nekateri mu zato očitajo, da si je kupil celo kritike, a Bloomberg svoj denar velikodušno namenja tudi drugim demokratskim programom, od varstva okolja do nadzora nad strelnim orožjem. »Mini Mike«, kot ga je žalil Trump, je v predsedniško tekmo vstopil šele po resnih dvomih o tem, da se bo obračun z republikanskim prvakom posrečil kakšnemu drugemu demokratskemu kandidatu. Sam vanjo ni prinesel le slovesa sposobnega in učinkovitega podjetnika, ampak tudi župana, ki je znal iz svojega mesta potegniti najboljše.

Bloomberg se je znova vpisal v demokratsko stranko šele zaradi sedanje predsedniške kampanje, svoj prvi županski mandat je dobil kot republikanec, kasneje kot neodvisni kandidat. A se zaradi šibkosti drugih sredinskih predsedniških pretendentov, kot sta Joe Biden in Elizabeth Warren, zanj vse bolj ogrevajo tudi številni tradicionalni demokratski politiki. »Demokratični socialist« Bernie Sanders z načrti o podržavljenju vsega, od zdravstvenega zavarovanja do šolstva, z ogromnim povišanjem davkov vred vzbuja veliko nelagodja tudi zadnji predsedniški kandidatki Hillary Clinton, ki so jo omenjali kot morebitno Bloombergovo podpredsednico države. Zlasti med mladimi priljubljeni senator iz Vermonta lahko po omenjeni raziskavi računa na več kot 30 odstotkov demokratskih glasov.


 

Bloombergove črne pike


Toda demokratskega predsedniškega kandidata ali kandidatko na koncu čaka soočenje z grobim republikanskim predsednikom. Nekateri že v plazu Trumpovih žalitev na Bloombergov račun vidijo njegove možnosti. »The Donald« zavrača, da bi se ga bal bolj kot kogarkoli drugega – in zmerja naprej, med drugim je Bloomberga imenoval »zguba z veliko denarja, a brez spodobnosti za debato«. To se bo šele pokazalo, Trump pa svoj cilj morda bolje zadene z očitki o Bloombergovem odnosu do afriških Američanov, saj je nekdanji župan nadaljeval obračunavanje predhodnika Rudyja Giulianija z nekoč razširjenim kriminalom v velemestu, pri čemer so se v veliki večini znašli na muhi temnopolti prebivalci. Po mnenju številnih Newyorčanov se mu zaradi tega ne bi bilo treba opravičevati, saj je bila tedaj temne polti večina žrtev in ne le storilcev kaznivih dejanj, sploh pa je oster odnos do mladih prestopnikov nekoč pozdravil tudi Trump. Tudi tokrat bodo v predsedniški tekmi odločilni glasovi temnopoltih Američanov, v javnost pa prihajajo tudi nekdanje Bloombergove ocene, da se ti ne znajo obnašati na delovnih mestih, pa tudi nekatere posplošitve o ženskah, kmetih in drugih. Mu bodo demokrati v vroči želji po obračunu s Trumpom odpustili tudi to? Morda res, če bo na nocojšnjem televizijskem soočenju dokazal svoje besedne bojevniške sposobnosti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine