Množično špricanje šole za čistejše okolje

Tudi nemški šolarji ob petkih špricajo pouk; po zgledu Švedinje Grete Thunberg demonstrirajo za čistejše okolje in ozračje.
Fotografija: Šestnajstletna Švedinja je sprožila gibanje petkov za prihodnost (FridaysForFuture). FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Odpri galerijo
Šestnajstletna Švedinja je sprožila gibanje petkov za prihodnost (FridaysForFuture). FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Berlin – Tudi nemški šolarji ob petkih vse bolj množično špricajo pouk in po zgledu mlade Švedinje Grete Thunberg demonstrirajo za čistejše okolje in ozračje. Nekateri od njih danes prihajajo v Berlin, kjer politika odloča o prihodnosti umazanega premoga.

Šestnajstletna Švedinja je na podnebni konferenci v Katovicah mlade iz vsega sveta vprašala, zakaj bi se učili za negotovo prihodnost, in sprožila gibanje petkov za prihodnost (FridaysForFuture), ki se s pomočjo družabnih omrežij hitro širi po Evropi. V Nemčiji je minuli petek demonstriralo že več kot trideset tisoč šolarjev, danes jih bo po pričakovanju še več. Številni prihajajo pred berlinsko kanclersko palačo, ob očitkih, da s takšnim potovanjem ustvarijo kar nekaj strupenih plinov, pa hočejo vsaj nekateri od njih v zameno zasaditi drevesa.

Vsaj v nekaterih nemških deželah pa zaskrbljene šolske oblasti opozarjajo, da morajo biti šoloobvezni otroci v času pouka v šolah in ne na ulicah, minister za gospodarstvo Peter Altmaier pa pravi, da se že veseli srečanja z mladimi demonstranti. V Nemčiji pravkar potekajo ogorčene razprave o prihodnosti umazanega premoga, pri čemer predstavniki industrije svarijo pred še večjimi težavami pri oskrbi z energijo. Zaradi postopnega izstopa iz jedrske energije in subvencioniranega prehoda na obnovljive vire nemška gospodinjstva že zdaj plačujejo eno najvišjih cen električne energije v vsej Evropi.

Preberite še:

Komentarji: