Moktada al Sadr sestavlja vlado »narodne enotnosti«

Irak: Iskanje političnega in strateškega ravnovesja med Iranom, Savdsko Arabijo in Združenimi državami
Fotografija: Moktada al Sadr, klerik in vodja zloglasnih paravojaških enot, je razglasil ustanovitev velike koalicije, ki naj bi sestavila novo iraško vlado. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Moktada al Sadr, klerik in vodja zloglasnih paravojaških enot, je razglasil ustanovitev velike koalicije, ki naj bi sestavila novo iraško vlado. FOTO: Reuters

Dober mesec dni po iraških parlamentarnih volitvah se vendarle kažejo obrisi nove vlade. Te skoraj gotovo ne bo vodil dosedanji premier Haider al Abadi, veliki zmagovalec v vojni s samooklicano Islamsko državo, in skupaj s svojo koalicijo tudi presenetljivi veliki poraženec volitev.

Senzacionalni zmagovalec parlamentarnih volitev Moktada al Sadr, klerik in vodja zloglasnih paravojaških enot (koalicija Sajrun), je pred tremi dnevi v Nadžafu, šiitskem svetem mestu, skupaj z drugouvrščenim Hadijem al Amirijem (koalicija Fatah), sicer neposrednim podizvajalcem iranske zunanje in varnostne politike ter poveljnikom šiitskih Ljudskih mobilizacijskih enot, razglasil ustanovitev velike koalicije, ki naj bi v prihodnjih tednih, verjetneje pa v prihodnjih mesecih, sestavila novo iraško vlado.

Dogovor med Sadrom in Amirijem, ki sta bila v predvolilni kampanji zaradi svojih povezav s Savdsko Arabijo (Sadr) in Iranom (Amiri) ter v razgretem razpoloženju že dolgo ne več le hladne vojne velika tekmeca, je bilo v skrajno zapleteni iraški politični geografiji mogoče pričakovati. Nobena od strank ali zavezništev na volitvah namreč ni dobila mandata, ki bi jim omogočil »enosmerno« sestavljanje koalicije – tako po sektaških kot po ideoloških »linijah«. Za Irak je to vsekakor dobra novica, ki močno zmanjšuje možnosti izbruha novega kroga državljanske vojne.


Velika koalicija


Zavezništvo med Sadrom in Amirjem bo dodobra premešalo iraške politične karte. Pred volitvami se je zdelo, da predsednik vlade Haider al Abadi, ki je državo vodil med brutalno vojno z Islamsko državo in jo s pomočjo mednarodne koalicije pod vodstvom Združenih držav na eni in iranske revolucionarne garde ter številnih šiitskih milic na drugi strani uspel vojaško poraziti, volitev preprosto ne more izgubiti. Toda močna terenska kampanja Moktade al Sadra ter izjemna logistična mreža Hadija al Amirija, dolgoletnega nasprotnika režima Sadama Huseina, sta poleg korupcije, velike brezposelnosti, katastrofalnega stanja v gospodarstvu, nenehnega stanja vojne, nezaupanja volivcev v Abadijevo stranko Dawa (predvsem zaradi nekdanjega popolnoma nekompetentnega predsednika vlade Nurija al Malikija) in/ali nizke volilne udeležbe »velikega zmagovalca« potisnile v politični kot.

Nova velika iraška koalicija, ki bo morala krmariti med interesi Irana, Savdske Arabije in Združenih držav, v svoje vrste – ob Abadiju – vabi tudi številne manjše stranke, saj bi tako lahko vladala veliko bolj suvereno. Sadr in Amiri bosta moral v prihodnjih dneh pomiriti tudi vrhovnega šiitskega verskega voditelja v Iraku, ajatolo Ali al Sistanija, ki je pred volitvami dejal, da nasprotuje sodelovanju Ljudskih mobilizacijskih enot v zavezništvu Fatah, na parlamentarnih volitvah. Da bi Sadr skupaj z Amirijem lahko vladal kolikor toliko nemoteno, v 329-članskem iraškem parlamentu potrebuje še 24 glasov. Te bi mu, ironično, lahko prinesel ravno Haider al Abadi. A za vstop v veliko koalicijo skoraj gotovo ne bo nagrajen s podaljšanjem premierskega mandata. Druga možnost je, da k novi veliki koaliciji pristopita še dve največji kurdski stranki (KDP in PUK), ki sta dosedanji proces oblikovanja vlade že označili za »pozitiven razvoj dogodkov«.

»Nova koalicija je usklajena tako z Iranom kot z Združenimi državami,« je v sredo sporočil Nuri al Karimi, eden izmed vodilnih ljudi Amirijevega zavezništva Fatah. »Nova koalicija je odprta za vse politične bloke in stranke. Pričakujem, da se bodo v prihodnjih dneh priključili koaliciji,« je dodal Karimi. Razak al Haidari, izvoljeni poslanec Fataha, pravi, da bo nova vladna koalicija za Irak nekakšna varnostna varovalka. »S tem se bodo končale obtožbe o tujem vpletanju v iraško politiko. Ne zanikamo, da imamo v Fatahu močne povezave z Iranom in da so uspeh Sajruna podprli v Savdski Arabiji in tudi v drugih arabskih državah. To je dober znak,« meni al Haidari.

Sestavljanje nove iraške vlade sicer poteka v dneh, ko država nov val nasilja, vladne sile pa severu države in ob sirski meji »čistijo« še zadnje žepe IS.

Komentarji: