Na demonstracijah za neodvisnost Škotske več deset tisoč ljudi

Pohoda se po referendumu leta 2014, na katerem je 55 odstotkov Škotov zavrnilo neodvisnost, vsako leto udeleži več ljudi.
Fotografija: Organizatorji vsakoletne prireditve, društvo Vsi pod eno zastavo, ocenjujejo, da se je petkilometrskega pohoda udeležilo okoli 60.000 ljudi. FOTO: Andy Buchanan/AFP
Odpri galerijo
Organizatorji vsakoletne prireditve, društvo Vsi pod eno zastavo, ocenjujejo, da se je petkilometrskega pohoda udeležilo okoli 60.000 ljudi. FOTO: Andy Buchanan/AFP

Glasgow - V škotskem Glasgowu so danes potekale demonstracije v podporo neodvisnosti Škotske, ki se jih je udeležilo več deset tisoč ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizatorji vsakoletne prireditve, društvo Vsi pod eno zastavo, ocenjujejo, da se je petkilometrskega pohoda udeležilo okoli 60.000 ljudi. Po ocenah policije je bilo udeležencev demonstracij 35.000.

Po poročanju AFP se pohoda po referendumu leta 2014, na katerem je 55 odstotkov Škotov zavrnilo neodvisnost, vsako leto udeleži več ljudi. Medtem ko se je pred leti na njem zbralo nekaj tisoč zagovornikov neodvisnosti, jih je bilo lani že 20.000.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je zagrozila z drugim referendumom o neodvisnosti, če bodo pristojnosti Škotske po izstopu Velike Britanije iz EU marca prihodnje leto manjše, kot so sedaj. Eden od najtesnejših sodelavcev Sturgeonove, Keith Brown, je na današnjem shodu v Glasgowu dejal, da bi lahko referendum pripravili že prihodnje leto. »Počakati moramo, kaj bo prinesel brexit. To bo jasno zelo kmalu, morda že oktobra,« je dejal.

Komentarji: