Na kavi in potici z Amy Klobuchar

Zajtrk v senatnih prostorih ameriške predsedniške kandidatke s slovenskimi koreninami.
Fotografija: Kandidatka za demokratsko izzivalko republikanskega predsednika Donalda Trumpa Amy Klobuchar med predvolilno kampanjo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kandidatka za demokratsko izzivalko republikanskega predsednika Donalda Trumpa Amy Klobuchar med predvolilno kampanjo. FOTO: Reuters

Washington – »Stara mama je vedno pekla potico,« je povedala­ ameriška senatorka slovenskega­ rodu Amy Klobuchar. »Razval­jano testo je premazala z orehi­ ali jabolki ter uporabila veliko miz, v hiši je moralo biti zelo ­toplo.« Demokratska kandidatka za ameriško predsednico na jutranjih sprejemih za obiskovalce iz Minnesote nikoli ne pozabi slovenskih korenin. Spomnila se jih je tudi v četrtek, ko je bila med udeleženci dopisnica Dela.

Na belo pogrnjeni mizi ene od vid­nejših udeleženk demokratske tekme za izzivalca republikanskega predsednika Donalda Trumpa so bili poleg kave čajni kolački in mafini, kupljeni v pekarni Otto's Bakery iz Byrona v Minnesoti. Na častni sredini v četrtem nadstropju senatnega poslopja ob washingtonski Constitution Avenue je bila razrezana potica, o kateri na jutranjih srečanjih nikoli ne navedejo pekarne. »Zapriseženi so tekmovanju, kdo ima najboljšo!« je veliko konkurenco pri peki potice na severu svoje države opisala leta 1960 v Plymouthu rojena vnukinja iz Bele krajine izseljenega rudarja.

Amy Klobuchar med razpravami o ustavnem sodniku Brettu Kavanaughu. FOTO: Reuters
Amy Klobuchar med razpravami o ustavnem sodniku Brettu Kavanaughu. FOTO: Reuters


Amy Klobuchar na spletni strani omenja kavno pločevinko, v kateri je ded hranil denar za šolanje njenega očeta. Jim Klobuchar je res postal znani novinar največjega časopisa Minneapolisa in Minnesote in njegova hči se mu je na tistem mestu zahvalila za smisel za osredotočenje na življenjske avanture ter soočanje z izzivi. Nikoli ni skrivala težav zaradi njegovega alkoholizma, a so se starši po ločitvi spravili, prav tako oče in njegova znana hči. Diplomantka prestižnih univerz je postala tožilka okraja Hennepin, po letu 2006 pa bila kot kandidatka Demokratske kmečko-delavske stranke prva izvoljena zvezna senatorka iz ­Minnesote.

Še naprej se zaveda tudi slovenskih korenin in obiskovalcem ponosno ponuja slovensko slaščico, kot jo je nekoč ponudila nekdanjemu senatorju iz Iowe Tomu Harkinu, še enemu vidnemu ameriškemu politiku s slovenskimi koreninami. Temu je bila tako všeč, da je hotel z njo za božič obdarovati vse senatorje, in tedanji predsednik senatnega odbora za kmetijstvo in gozdarstvo je po nasvetu senatne kolegice poklical pekarno v severni Minnesoti. Pekovka mu je povedala, da ve, kdo je, za božič pa so že razprodani. »Obožujem ironijo te zgodbe!« se je zasmejala demokratska predsedniška ­kandidatka.

Senator Harkin je na koncu dobil potico drugje, v ameriškem duhu enake pomembnosti vseh ljudi pa Amy Klobuchar v prestolnici ZDA sprejema obiskovalce iz svoje 5,6-milijonske države ob meji s Kanado. Med njimi je bila minuli četrtek družina čebelarjev, ki v iskanju kakovostnega medu vozi čebele prezimovat v Kalifornijo in drugam ter svari pred poceni uvoženim. »Vedno pravim: kupujte lokalno!« Čebelar in vnuk ter sin čebelarja je z zanimanjem poslušal, kako pomembna je pridelava medu tudi v Sloveniji. Nekdanja uslužbenka območne centralne banke, ki je prav tako pokušala potico, je celo bila v naši državi. »Slovenija je prelepa, še bom prišla!«

Senatorka iz Minnesote med razpravami v Washingtonu. FOTO:Carlos Barria/Reuters
Senatorka iz Minnesote med razpravami v Washingtonu. FOTO:Carlos Barria/Reuters


Za poštene volitve in dostopne cene zdravil


Na »Minnesota Mornings« so seveda v ospredju prebivalci ameriške domovine Amy Klobuchar. »To je vaš zajtrk!« je pokazala na mizo, potem pa na fotografije na steni: »In to so vaši senatorji!« Pred njeno je bila dolga vrsta, saj imajo tudi ZDA dolgo zgodovino in Minnesota je s Hubertom Humphreyjem in Walterjem Mondalom prispevala dva ameriška podpredsednika. Sedanja kandidatka za najvišje položaje v ZDA je najprej omenila senatorja Jamesa Shieldsa, ki je leta 1842 zaradi anonimnega blatenja v časopisu (ki ga je v resnici pisala Lincolnova zaročenka) pozval na dvoboj poznejšega predsednika Abrahama Lincolna, tedaj mladega odvetnika iz Illinoisa.

»Na zgodovinsko srečo se dvoboj ni zgodil!« Nasprotnika sta se s Krvavega otoka na reki Misisipi vrnila živa in zdrava ter celo postala dobra prijatelja, med vodenji v spominskem središču Lincoln Memorial pa po senatorkinem poročanju še vedno omenjajo »norca iz Minnesote, ki je izzval predsednika«. »Hej, to je bil naš senator!« se je v smehu ­pritožila.

Več deset obiskovalcem je navedla tudi svoja politična prizadevanja, na prvem mestu na položaju najvišje članice manjšinske stranke v senatnem odboru za pravila in administracijo, kjer obravnavajo tudi vmešavanje tujih držav med zadnjo predsedniško kampanjo. »Zagotoviti hočemo, da gre pri ameriških volitvah za ZDA!« Spomnila je na zadnje izjave predsednika Trumpa o dobrodošlih informacijah tujih agentov o njegovih političnih nasprotnikih. »Morali bomo pomnožiti zakone!« Prebivalcem Minnesote je priporočila, naj preberejo poročilo posebnega tožilca Roberta Muellerja, »če že ne vseh 448 strani, pa vsaj resnično strašljiv del o Rusiji«.

Na prvih demokratskih  debatah konec meseca bo sodelovalo dvajset politikov, med njimi tudi Amy Klobuchar. FOTO:Reuters
Na prvih demokratskih  debatah konec meseca bo sodelovalo dvajset politikov, med njimi tudi Amy Klobuchar. FOTO:Reuters

 

Knjiga o Sloveniji na čajni mizici


Ne smemo dovoliti, da bi se to ponovilo, je poudarila demokratska političarka, preden je opisala svoja druga senatna prizadevanja, kot so pridobitev zveznih sredstev za razvoj prometa v Minnesoti ter dela za razširitev interneta na podeželju. Bori se za znižanje cen zdravil za starejše državljane in veterane, kot bolj hecno zadevo pa je omenila konec prepovedi otrok v senatni dvorani, ki je demokratski senatorki Tammy Duckworth lani omogočila glasovanje z desetdnevno hčerjo v naročju.

»Kaj pa, če bo v dvorani deset otrok?« je po poročilu agencije Associated Press zanimalo tedaj 84-letnega republikanskega senatorja iz Utaha Orrina Hatcha. »To bi bilo čudovito in pravo veselje!« je tiskovna agencija navedla Amy Klobuchar, z možem profesorjem prava Johnom Besslerjem mater 24-letne Abigail.

Jutru z Amy Klobuchar je sledilo fotografiranje v pisarni s pogledom na veličastno washingtonsko centralno železniško postajo. Na čajni mizi je bila razstavljena tudi knjiga o Sloveniji, na vidnem mestu fotografija z njenim slovenskim očetom. Najbolj znana ameriška Slovenka je trenutno morda res prva dama Melania Trump, senatorka Amy Klobuchar pa s ponosnim zavedanjem svojih korenin ohranja spomin na deset-, stotisoče ljudi, ki so se izselili v ZDA v težkih starih časih in uspeli.

Komentarji: