Na lokalnih volitvah slavili islamisti

Stranka Ennahda je zbrala dobrih 27 odstotkov glasov volivcev.
Fotografija: Kandidatka islamistične stranke Souad Abderrahim je po razglasitvi zmage nagovorila podpornike. FOTO: Zoubeir Souissi/Reuters
Odpri galerijo
Kandidatka islamistične stranke Souad Abderrahim je po razglasitvi zmage nagovorila podpornike. FOTO: Zoubeir Souissi/Reuters

Tunis – Na nedeljskih lokalnih volitvah v Tuniziji, prvih po vstaji leta 2011, je glede na izide vzporednih volitev slavila islamistična stranka Ennahda. Stranka filozofa in pridigarja Racheda Ghannouchija je osvojila 27,5 odstotka glasov. Na drugo mesto se je z 22,5 odstotka glasov uvrstila vladajoča stranka Nidaa Tounes.

Po podatkih volilne komisije je bila volilna udeležba izjemno nizka, in sicer 33,7 odstotna. Razočaranje, zlasti med mladimi Tunizijci, je veliko zaradi slabega gospodarskega položaja. Državo je januarja pretresel val nasilnih protestov proti podražitvam in zvišanju davkov.

Vrsta pred voliščem v prestolnici Tunis. FOTO: Fethi Belaid/AFP
Vrsta pred voliščem v prestolnici Tunis. FOTO: Fethi Belaid/AFP


Za apatijo volivcev so odgovorne tudi politične sile, ki jim po mnenju državljanov ni uspelo izvesti večjih reform po strmoglavljenju dolgoletnega samodržca Zina Abidina Ben Alija. Nizka udeležba je po mnenju opazovalcev hud udarec za demokratično tranzicijo v Tuniziji, zibelki arabske pomladi.

Komentarji: