Na območju mamilarskih kartelov umorili najmanj šest otrok in tri ženske

Pokol se je zgodil v kraju Rancho de la Mora, ki slovi po dejavnosti vseh vrst kriminalcev.
Fotografija: Ženske so pred nekaj dnevi na ulicah mehiške prestolnice protestirale proti nasilju nad predstavnicami nežnejšega spola. FOTO: Carlos Jasso/Reuters
Odpri galerijo
Ženske so pred nekaj dnevi na ulicah mehiške prestolnice protestirale proti nasilju nad predstavnicami nežnejšega spola. FOTO: Carlos Jasso/Reuters

Na severu Mehike so iz zasede umorili najmanj tri ženske in šest otrok iz tam živeče ameriške mormonske skupnosti. Kot je v ponedeljek povedal sorodnik, so bile žrtve namenjene na letališče, ko so jih napadli na območju, kjer so dejavni mamilarski karteli in drugi kriminalci. Najmanj petim otrokom je uspelo pobegniti, enega pogrešajo.

Žrtve so pripadale skupnosti potomcev mormonov, ki so v 19. stoletju pobegnili iz ZDA. FOTO: Kenneth Miller/Lafe Langford J. via Reuters
Žrtve so pripadale skupnosti potomcev mormonov, ki so v 19. stoletju pobegnili iz ZDA. FOTO: Kenneth Miller/Lafe Langford J. via Reuters
Sorodnik žrtev Julian Lebaron je za mehiški radio Formula povedal, da so njegovo sestrično skupaj z njenimi štirimi otroki ustrelili, avtomobil pa nato skupaj s trupli zažgali. Vozilo so našli svojci, ki so nato nekaj ur kasneje odkrili še dva druga avtomobila, v katerih so bila trupla še dveh žensk in dveh otrok.

Najmanj petim otrokom, med katerimi je bil eden ranjen, je uspelo pobegniti domov. Eno deklico, ki je ob pokolu pobegnila v gozd, še pogrešajo. Generalni tožilec mehiške zvezne države Chihuahua Cesar Augusto Peniche je dejal, da okoli števila žrtev vlada zmeda.

Pokol se je zgodil v kraju Rancho de la Mora, ki slovi po dejavnosti vseh vrst kriminalcev. Gre za območje med mehiškima državama Chihuahua in Sonora blizu meje z ZDA. Lebaron je znan kritik kriminalnih skupin, njegovega brata Benjamina, ustanovitelja skupine za boj proti kriminalu SOS Chihuahua, so leta 2009 prav tako umorili.

Žrtve so pripadale skupnosti potomcev mormonov, ki so v 19. stoletju pobegnili iz ZDA, kjer so jih zaradi njihovih verskih prepričanj in tradicij, vključno s poligamijo, preganjali. Številni mormoni v Mehiki imajo dvojno mehiško in ameriško državljanstvo. V Mehiki je bilo od leta 2006, ko je vlada v boj proti preprodajalcem mamil poslala vojsko, več kot 250.000 umorov.

Številni krivdo za porast nasilja valijo prav na tako imenovano vojno proti drogam, v kateri se različni mamilarski karteli bojujejo tako proti vojski kot drug proti drugemu.

Goreč avtobus, s katerim so karteli zablokirali cesto. FOTO: Reuters
Goreč avtobus, s katerim so karteli zablokirali cesto. FOTO: Reuters


Na umore sta se danes odzvala tako mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador kot predsednik ZDA Donald Trump. Mehiški predsednik je napovedal, da se bo s Trumpom posvetoval o koordiniranem odgovoru na umore, poroča STA.
»Vse sodelovanje, ki ga potrebujemo, o tem se bom pogovarjal s Trumpom,« je dejal Lopez Obrador.

Pred tem je Trump Mehiko pozval, naj s pomočjo ZDA začne vojno proti mamilarskim kartelom v državi. »Če Mehika potrebuje ali prosi za pomoč pri zatiranju teh pošasti, so ZDA pripravljene in sposobne pomagati, da bo to opravljeno hitro in učinkovito,« je tvitnil predsednik ZDA.
 

Komentarji: