Na protestih ubitih najmanj 60 ljudi, med njimi naj bi bili trije otroci

Vojska vse od prevrata 1. februarja z nasiljem odgovarja na kakršnokoli nasprotovanje, še posebej se je odzvala na dan oboroženih sil.
Fotografija: Po podatkih Združenih narodov je današnji dan najbolj krvav od prevrata 1. februarja. FOTO: Handout/AFP
Odpri galerijo
Po podatkih Združenih narodov je današnji dan najbolj krvav od prevrata 1. februarja. FOTO: Handout/AFP

Burmanske varnostne sile so v zadnjem dnevu na protestih proti vojaški hunti, ki je v začetku februarja izvedla vojaški udar, ubile najmanj 60 protestnikov, nekateri pa poročajo o 114 smrtnih žrtvah, med njimi naj bi bili trije otroci. 

image_alt
V Burmi razglašeno vojno stanje


Protestniki, ki nasprotujejo vojaškemu udaru v državi, so se znova zbrali na ulicah večjih mest. Protestov so se udeležili, čeprav je vodstvo vojaške hunte zagrozilo, da bo streljalo nanje, če bodo protestirali na dan oboroženih sil, ki ga obeležujejo danes.

»Danes je dan sramote oboroženih sil,« je dejal predstavnik ene od skupin proti hunti, ki jo sestavljajo odstavljeni poslanci, Dr. Sasa. »Vojaški generali praznujejo dan oboroženih sil, potem ko so ubili več kot 300 nedolžnih civilistov,« je dejal po poročanju Reutersa.

Protestniki, ki nasprotujejo vojaškemu udaru v državi, so se znova zbrali na ulicah večjih mest. FOTO: Stringer/Reuters
Protestniki, ki nasprotujejo vojaškemu udaru v državi, so se znova zbrali na ulicah večjih mest. FOTO: Stringer/ReutersV prestolnici so sicer dan oboroženih sil obeležili z vojaško parado. General Min Aung Hlaing je po njej ponovil obljubo, da bodo pripravili volitve, pri čemer ni povedal, kdaj. »Vojska želi skupaj s celotnim narodom obraniti demokracijo,« je povedal na državni televiziji. Dodal je, da si prizadevajo za zaščito ljudi in obnovitev miru po državi.

Vojska v Mjanmaru vse od prevrata 1. februarja z nasiljem odgovarja na kakršnokoli nasprotovanje. Že vse od udara potekajo protesti, na katerih je bilo ubitih okoli 380 ljudi. Protestniki zahtevajo izpustitev odstavljene voditeljice Aung San Su Či, ki je v hišnem zaporu, ter njeno ponovno vrnitev na oblast.

Dan oboroženih sil so obeležili z vojaško parado. FOTO: Stringer/Reuters
Dan oboroženih sil so obeležili z vojaško parado. FOTO: Stringer/Reuters


Po podatkih Združenih narodov je današnji dan najbolj krvav od udara. Združeni narodi so pozvali, da se mora nasilje takoj končati. Obsodila so ga tudi diplomatska predstavništva Evropske unije. Obsodbam se je pridružilo tudi ameriško veleposlaništvo.  

Preberite še:

Komentarji: