Na zaprtem območju v Černobilu še vedno gori

Požar bi lahko razkril radioaktiven pepel v zemlji po nesreči reaktorja leta 1986, opozarjajo okoljevarstveniki.
Fotografija: Posnetek požara, s katerim se bori okoli 400 gasilcev.  FOTO: Volodymyr Shuvayev/AFP
Odpri galerijo
Posnetek požara, s katerim se bori okoli 400 gasilcev.  FOTO: Volodymyr Shuvayev/AFP

Gozdni požar na zaprtem območju okoli jedrske elektrarne v Černobilu, ki je več kot tri desetletja po jedrski katastrofi še vedno kontaminirano, vztraja že deset dni. Danes se z ognjenimi zublji bori skoraj 400 gasilcev, medtem pa okoljski strokovnjaki opozarjajo na nevarnost zvišanja stopnje radioaktivnosti na območju.
   
Okoljski strokovnjaki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozarjajo, da bi požar lahko razkril radioaktiven pepel v zemlji po nesreči reaktorja leta 1986, veter pa nato odnesel strupeni prah v prestolnico Kijev. Ukrajinske oblasti po drugi strani vztrajajo, da je raven radioaktivnosti še vedno na sprejemljivi ravni.
Trenuten obseg požara ni znan. Oblasti so minuli konec tedna navajale podatke, po katerih se je ogenj raztezal na okoli 3500 hektarjih.

Pri gašenju po navedbah ruske tiskovne agencije Tass pomagajo letala, ki so na območje odvrgla skoraj 400 ton vode. Kljub temu jim ognja, ki se je razplamtel 4. aprila, še ni uspelo pogasiti.

Ukrajinske oblasti po drugi strani vztrajajo, da je raven radioaktivnosti še vedno na sprejemljivi ravni. FOTO: Stringer Reuters
Ukrajinske oblasti po drugi strani vztrajajo, da je raven radioaktivnosti še vedno na sprejemljivi ravni. FOTO: Stringer Reuters


Po ocenah oblasti je požar na večinoma nenaseljenem območju nastal zaradi sušnih razmer po mili zimi. Obenem sumijo, da je najmanj enega od lokalnih požarov sprožil 27-letni prebivalec manjšega kraja blizu zaprtega območja. Domnevajo, da je kuril travo in smeti, zaradi vetra pa mu je ogenj ušel izpod nadzora. Grozi mu do pet let zapora.

Gori že od 4. aprila. FOTO: Volodymyr Shuvayev/AFP
Gori že od 4. aprila. FOTO: Volodymyr Shuvayev/AFP


Konec meseca bo minilo 34 let od dneva, ko se je v četrtem reaktorju černobilske nuklearke pripetila doslej najhujša jedrska nesreča v zgodovini. Še danes je prepovedano bivanje na območju v 30-kilometrskem krogu okoli elektrarne.

Preberite še:

Komentarji: