Najbolj čuden predsednik o agresivnih Črnogorcih

Ameriški predsednik je dejal, da bi lahko obramba manjše zaveznice, kot je Črna gora, vodila v tretjo svetovno vojno.
Fotografija: Donald Trump: »Zelo nepravično je, ker ne plačujejo in mi jih branimo.« FOTO: AP
Odpri galerijo
Donald Trump: »Zelo nepravično je, ker ne plačujejo in mi jih branimo.« FOTO: AP

Washington - Ameriški predsednik Donald Trump je ponovno podvomil v temeljna načela zveze Nato, a pri tem uporabil precej neposrečene besede, zato je znova dobil več tekmecev kot podpornikov.

V torkovem intervjuju za televizijo Fox News je namreč dejal, da bi lahko obramba manjše zaveznice, kot je Črna gora, vodila v tretjo svetovno vojno.



Voditelj Carlson Tucker je sicer Trumpa v intervjuju, ki so ga predvajali v torek zvečer, vprašal, zakaj bi se morale po njegovem mnenju ZDA odzvati, če bi na primer Črna gora kot najmlajša članica Nata zaprosila za pomoč pri obrambi. Dodal je, da je Črno goro navedel kot hipotetičen scenarij.

Ameriški predsednik je dejal, da se je tudi sam že večkrat vprašal o smislu napotitve ameriških vojakov v tako majhne zavezniške države. »Črna gora je majhna država z zelo močnimi ljudmi. To so agresivni ljudje, lahko postanejo agresivni in - čestitke - znašli smo se v tretji svetovni vojni,« je nadaljeval Trump o Črnogorcih.


 

Trump je najbolj čuden predsednik


Nekdanji črnogorski predsednik ter vodja opozicijske socialno demokratske stranke Ranko Krivokapić je za britanski BBC Trumpa označil za »najbolj čudnega predsednika v zgodovini ZDA«.

»S takšnim predsednikom in njegovim poznavanjem zunanje politike nikoli ne moremo vedeti, kaj se bo zgodilo. Zunanja politika ni njegova močnejša plat,« je v odzivu na Trumpove izjave dejal Krivokapić.

Izpostavil je še, da mir v Črni gori ni ogrožen. »Vse je pod nadzorom, v Črni gori ne potrebujemo Natovih sil,« je še dejal Krivokapić. Vse to vedo tudi številni turisti, ki vsako leto obiščejo Črno goro in občudujejo njene naravne lepote.
 

Peti člen uveljavljen le enkrat


Tiskovni predstavnik zveze Nato je skušal omiliti Trumpove izjave. »Predsednik Trump je jasno povedal, da ZDA popolnoma stojijo za Natom in da je naše zavezništvo močno,« je dejal.

Spomnil je še, da je bil peti člen uveljavljen le enkrat in sicer ob terorističnemu napadu v ZDA 11. septembra 2001, ko so nato napadli Afganistan. »Več sto tisoč Evropejcev in Kanadčanov je takrat stalo ob strani ameriškim vojakom in več kot tisoč jih je plačalo s svojim življenjem,« je dodal.

Črna gora je lani junija uradno postala 29. članica zveze Nato. Črna gora je neodvisnost razglasila junija 2006, le nekaj mesecev po tem, 29. novembra, pa je dobila povabilo, da se pridruži zvezi.

Komentarji: