Najhujši napadi na civiliste v zadnjih letih

Kronologija nekaterih najhujših napadov. 
Fotografija: Napad na cerkve na Šrilanki je eden najhujših terorističnih napadov v zadnjih nekaj letih. FOTO: Dinuka Liyanawatte Reuters
Odpri galerijo
Napad na cerkve na Šrilanki je eden najhujših terorističnih napadov v zadnjih nekaj letih. FOTO: Dinuka Liyanawatte Reuters

Teroristični napad na Šrilanki, kjer je bilo v seriji eksplozij v cerkvah in hotelih, ubitih več kot 200 ljudi, je bil eden najbolj krvavih v zadnjih letih. Sledi kronologija nekaj najhujših napadov na civiliste od leta 2015.

April 2019 - V seriji eksplozij v cerkvah in hotelih na Šrilanki je bilo ubitih več kot 200 ljudi.

Marec 2019 - Desničarski terorist je v napadu na dve mošeji v novozelandskem Christchurchu ubil 50 ljudi.

Januar 2019 - V terorističnem napadu na luksuzni hotel v prestolnici Kenije Nairobi je bilo ubitih 14 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela s teroristično mrežo Al Kaida povezana somalijska milica Al Šabab.

December 2018 - Radikalizirani napadalec je v strelskem pohodu v središču Strasbourga ubil pet ljudi.

November 2018 - Nekdanji ameriški marinec je v baru s country glasbo v Kaliforniji ubil 12 ljudi.

Oktober 2018 - Napadalec je v streljanju v sinagogi v pensilvanijskem Pittsburghu ubil 11 ljudi. Med napadom naj bi kričal »Vsi Judje morajo umreti«.

Februar 2018 - V srednji šoli v Parklandu na Floridi je nekdanji učenec začel streljati in že v šolskem poslopju takoj ubil 15 ljudi. Dva sta kasneje umrla v bolnišnici.

November 2017 V najhujšem napadu v Egiptu je okoli 40 islamističnih skrajnežev streljalo med petkovimi molitvami v sufijski mošeji in ubilo 311 ljudi.

November 2017 - V podeželskem Sutherland Springsu v Teksasu je napadalec sredi jutranje maše začel streljati s kalašnikovko in ubil 26 ljudi, 20 pa ranil.

Oktober 2017 - Somalija je doživela najhujši napad v zgodovini. V eksploziji tovornjaka bombe v prestolnici Mogadiš je umrlo najmanj 587 ljudi, ranjenih je bilo več kot 300. Za napad so osumili milico Al Šabab.

Oktober 2017 - Do zob oboroženi napadalec je iz hotelske sobe v 32. nadstropju streljal na obiskovalce koncerta na prostem v Las Vegasu. Ubil je 58 ljudi, nato si je sodil sam. Še 500 ljudi je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država, a ameriški zvezni preiskovalni urad ni odkril povezav.

Avgust 2017 - Radikalizirani Maročan je na živahni barcelonski ulici Las Ramblas s kombijem podiral pešce pred seboj in jih 14 ubil. Odgovornost je prevzela Islamska država.

Junij 2017 - V napadu na mostu v Londonu je kombi zapeljal v množico, medtem pa so trije napadalci z noži napadali mimoidoče. Ubili so osem ljudi, okoli 50 pa ranili.

Maj 2017 - V bombnem napadu na koncertu ameriške pop zvezde Ariane Grande v britanskem Manchestru je umrlo 22 ljudi, tudi otroci. Odgovornost so prevzeli islamski skrajneži.

April 2017 - V samomorilskih bombnih napadih v Egiptu je bilo ubitih 45 ljudi. Odgovornost je prevzela Islamska država.

Marec 2017 - Moški je z avtomobilom na Westminstrskem mostu v Londonu zapeljal med pešce in ubil pet ljudi, nato pa z nožem smrti zabodel policista pred poslopjem britanskega parlamenta.

Januar 2017 - Devetindvajsetletni skrajnež je strelskem napadu na mošejo v Quebecu ubil šest ljudi.

December 2016 - Tunizijec je s tovornjakom, ki ga je pred tem zajel z voznikom vred, zapeljal med nakupovalce na berlinskem božičnem sejmu in ubil 12 ljudi. Odgovornost je prevzela Islamska država.

December 2016 - V samomorilskem napadu islamskih skrajnežev na cerkev v Kairu je umrlo 29 ljudi.

Julij 2016 - Na francoski nacionalni praznik 14. julij je moški s tovornjakom kosil med množico v Nici in ubil 86 ljudi. Odgovornost je prevzela Islamska država.

Junij 2016 - Napadalec, ki je izrekel pripadnost Islamski državi, je gejevskem nočnem klubu v floridskem Orlandu s strelnim orožjem ubil 49 ljudi.

April 2016 - V napadu skrajnežev milice Al Šabab na univerzo Garissa na severovzhodu Kenije je bilo ubitih 148 ljudi.

Marec 2016 - V samomorilskih napadih pripadnikov Islamske države na letališču in postaji podzemne železnice Maelbeek v Bruslju je bilo ubitih 32 ljudi, 340 pa ranjenih.

Januar 2016 - V napadu na luksuzni hotel in bližnjo restavracijo v prestolnici Burkine Faso Ouagadougou je bilo ubitih 30 ljudi. Odgovornost je prevzela skupina Al Kaida v islamskem Magrebu.

December 2015 - Radikalizirani muslimanski par je vdrl na zabavo pred božičem v centru za socialno delo v kalifornijskem San Bernardinu in postrelil 14 ljudi.

November 2015 - Francija je bila žrtev najhujšega terorističnega napada v svoji zgodovini. V nizu bombnih napadov in streljanj v koncertni dvorani Bataclan, na nogometnem stadionu Stade de France ter več barov in restavracij v Parizu je bilo ubitih 130 ljudi.

Marec 2015 - V muzeju Bardo v Tunisu je strelec ubil 21 turistov in policista. Tudi za ta napad je odgovornost prevzela Islamska država.

Januar 2015 - Brata, privrženca Al Kaide, sta izvedla napad na prostore francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu in ubila 12 ljudi. Naslednji dan je moški, povezan z Islamsko državo, v pariškem predmestju ubil policistko. Še dan kasneje je za talce zajel nakupovalce v judovskem supermarketu in ubil še štiri ljudi.

Komentarji: