Negrotesknost Sarkozyjeve »groteskne afere«

Danes bi moral pred sodnike nekdanji konservativni predsednik Francije.
Fotografija: Nekdanji predsednik Sarkozy – ki je sicer vpleten oziroma osumljenec v kakšnih desetih zadevah – naj bi se v prihodnjih treh tednih zagovarjal v aferi prisluhi oziroma Paul Bismuth.
Foto: Charles Platiau Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji predsednik Sarkozy – ki je sicer vpleten oziroma osumljenec v kakšnih desetih zadevah – naj bi se v prihodnjih treh tednih zagovarjal v aferi prisluhi oziroma Paul Bismuth. Foto: Charles Platiau Reuters

Danes bi moral pred pariško kazensko sodišče kot prvi predsednik v zgodovini francoske pete republike stopiti nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy, ob njem pa še njegov odvetnik in prijatelj Thierry Herzog in nekdanji državni odvetnik pri kasacijskem sodišču Gilbert Azibert. A ker ta zadnji ni zdrav, so zaslišanje prestavili na četrtek zgodaj popoldne, ko naj bi bilo znano tudi mnenje zdravniških izvedencev, ali je 73-letnik sploh zmožen sodelovati v zaslišanju.

Nekdanji konservativni predsednik Sarkozy – ki je sicer vpleten oziroma osumljenec v kakšnih desetih zadevah – naj bi se v prihodnjih treh tednih zagovarjal v aferi prisluhi oziroma Paul Bismuth. Kakor pišejo francoski mediji, zaradi »korupcije« in »trgovanja z vplivom«: moral bo ovreči sum, da se je pred leti poskušal s pomočjo Gilberta Aziberta, tedaj generalnega odvetnika na kasacijskem sodišču, pred tem pa generalnega sekretarja za ministrstvu za pravosodje, prek svojega odvetnika in prijatelja Thierryja Herzoga prebiti do nekaterih skrivnih informacij, povezanih z eno izmed politično-finančnih zadev, v katero je pogreznjen. Če mu bodo dokazali krivdo, ga čaka do deset let zapora. Sodijo tudi obema soosumljenima, zdaj že upokojenemu Azibertu zaradi zlorabe profesionalnih skrivnosti.


Kaj je storil?


Zaradi domnevno spornega financiranja Sarkozyjeve predsedniške kampanje 2007 – tudi z libijskim denarjem – so preiskovalni sodniki konec leta 2013 začeli prisluškovati pogovorom nekdanjega predsednika države z odvetnikom Herzogom. Čez nekaj mesecev so ju ob dveh uradnih predsednikovih telefonih začeli spremljati še na njuni skrivni telefonski povezavi, vzpostavljeni pod psevdonimom Paul Bismuth; tako se sicer piše sošolec odvetnika Herzoga iz mladih dni. Sarkozy in njegov svetovalec Herzog sta se, kakor so menda slišali preiskovalci in sedaj poročajo francoski mediji, po telefonu pogovarjala o tem, kako bi se prebila do informacij o nekaterih zaključkih, do katerih je prišlo kasacijsko sodišče glede Sarkozyjevega delovanja v primeru afere Bettencourt (pokojna bogatišnja Liliane Bettencourt je bila prva dedinja L'Oréala in je domnevno prav tako nezakonito financirala Sarkozyjevo predsedniško kampanjo 2007). Med drugim sta se pogovarjala o Azibertu, češ da bi jima, ker je prav tako Herzogov prijatelj, lahko pri tem pomagal: v zameno za prestižen položaj državnega svetovalca v Monaku; kar se ni potem v praksi nikoli zgodilo.

Sarkozyjev odvetnik in prijatelj Thierry Herzog.<br />
Foto Gonzalo Fuentes Reuters
Sarkozyjev odvetnik in prijatelj Thierry Herzog.
Foto Gonzalo Fuentes Reuters


Nicolas Sarkozy je po poročanju radia Europe1 privolil v več kot 50-urno zaslišanje pred sodniki in policisti, čeprav je zanj »afera groteskna« in »ni v igri niti centa«. A bremeni ga menda 13 od 153 telefonskih pogovorov pod imenom Paul Bismouth, kar obramba spodbija z zaupnostjo med odvetnikom in stranko, pa tudi informacije, ki jih je priskrbel Azibert, so se menda pokazale za napačne, oziroma odločitev njegovih kolegov s kasacijskega sodišča na koncu ni bila sprejeta v prid nekdanjemu predsedniku. Medtem še tudi odkrivajo, kdo bi lahko bil krt, ki je Sarkozyja in Herzoga opozoril, da jima prisluškujejo; na določni točki sta na temo Gilberta Aziberta baje povsem obrnila ploščo oziroma ton telefonskega pogovora.


Številne afere


Zadevo so na sodišču odprli oktobra 2017, potem ko so jo pri dnevniku Le Monde spravili v javnost že marca 2014. Nicolas Sarkozy naj bi zdaj kot prvi nekdanji predsednik Francije tudi fizično stopil pred sodnike: leta 2011 bi to moral storiti prav tako Jacques Chirac, a ga je izdalo šibko zdravje ... Konservativni nekdanji predsednik Sarkozy, ki mu nekateri pripisujejo vpliv na aktualnega naslednika Emmanuela Macrona, je že leta vpleten v več sodnih zadev: v tisti, poimenovani Bygmalion, recimo, je osumljen zaradi domnevnih finančnih nepravilnosti v predsedniški kampanji 2012, hkrati ga sumijo, da je njegovo kampanjo pet let prej financiral režim padlega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, tako ali drugače je obremenjen še z aferami »Tapie«, »Karači«, »kazahstanski helikopterji«, »javnomnenjske ankete v Elizejski palači« ter še s kakšnim primerom.

Preberite še:

Komentarji: