Nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Flynn ne bo obtožen

Preobrati v preiskavah preiskav proti Donaldu Trumpu iz zadnje predvolilne kampanje.
Fotografija: Nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn. FOTO: Saul Loeb/AFP
Odpri galerijo
Nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn. FOTO: Saul Loeb/AFP

New York – Ameriško pravosodno ministrstvo ne bo sodno preganjalo nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost predsednika Donalda Trumpa Michaela Flynna. Upokojenega generala je obtožil posebni preiskovalec ruskega vmešavanja v zadnje predsedniške volitve Robert Mueller, še preden se je odločil proti obtožbi Trumpa zaradi sumov sodelovanja z Moskvo.

Mueller je tedaj presenetil z ugotovitvijo, da Trumpa kljub temu ne oprošča krivde, v preiskavi preiskave pa so zdaj našli dokumente, ki namigujejo na FBI-jevo iskanje izgovorov za obtožnico proti Flynnu. Zaradi srečanja z ruskim veleposlanikom v Washingtonu Sergejem Kisljakom so ga ujeli na skoraj nikoli uporabljeni zakon s konca osemnajstega stoletja, ki prepoveduje stike s tujimi vladami, ter z grožnjami pregona njegovega sina. Eden od agentov pa si je zapisal vprašanje, ali naj ga iščejo na laži z namenom sodnega preganjanja.

Na tapeti je vsa preiskava nekdanjega direktorja FBI Roberta Muellerja. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Na tapeti je vsa preiskava nekdanjega direktorja FBI Roberta Muellerja. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Inšpektor pravosodnega ministrstva Michael Horowitz je že pred tem ugotovil velike nepravilnosti FBI v pridobivanjih sodnih dovoljenja za preiskav Trumpovih sodelavcev, predsednik pa zdaj v tvitih že robanti nad »umazanimi, pokvarjenimi policaji« na tedanjem vrhu zveznega preiskovalnega urada. Odstavljenega direktorja Jamesa Comeyja in njegove pa čakajo še večje težave, saj nekateri republikanski kongresniki sumijo še veliko več nepravilnosti iz časov predvolilnih preiskav proti republikanski predvolilni kampanji, tožilec iz Connecticuta John Durham pa dokončuje kazensko preiskavo.

Zaradi preprečevanja objave pričanj iz Muellerjeve preiskave je na republikanski tarči tudi demokratski predsednik odbora predstavniškega doma za obveščevalne zadeve Adam Schiff, ki je po koncu preiskave zaradi Rusije proti republikanskemu predsedniku vodil preiskavo zaradi Ukrajine.

Komentarji: