Nemčija od 14 držav dobila soglasja o vračanju migrantov

Države so privolile v hitro deportacijo migrantov, ki bodo v Nemčiji zavrnjeni, ker ne bodo imeli pravice zaprositi za azil ali pa bodo njihove prošnje zavrnjene.
Fotografija: Merklova je danes ponovila, da sklepi vrha in dogovori zadostujejo zahtevam Seehoferja. FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Merklova je danes ponovila, da sklepi vrha in dogovori zadostujejo zahtevam Seehoferja. FOTO: Yves Herman/Reuters

Berlin, 30. junija - Nemčija je od 14 držav dobila soglasje, da bodo sprejemale migrante, ki jih bo Nemčija zavrnila, je nemška kanclerka Angela Merkel zapisala v pismu o dogovoru, ki ga je poslala koalicijskim partnericam. Pozvala je tudi k vzpostavitvi posebnih centrov za obravnavo migrantov.

Države so privolile v hitro deportacijo migrantov, ki bodo v Nemčiji zavrnjeni, ker ne bodo imeli pravice zaprositi za azil ali pa bodo njihove prošnje zavrnjene, piše v osem strani dolgem pismu kanclerke koalicijskim strankam. Med temi državami so med drugim Češka, Madžarska in Poljska, ki so sicer znane po ostrih stališčih na področju migracij.



Kanclerka se je zavzela tudi za vzpostavitev posebnih centrov na nemški meji za obravnavo migrantov, ki so bili že registrirani v drugi državi EU, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kanclerka je pozvala k vzpostavitvi posebnih centrov za obravnavo migrantov. FOTO: Matthias Schrader/AP
Kanclerka je pozvala k vzpostavitvi posebnih centrov za obravnavo migrantov. FOTO: Matthias Schrader/AP

 

Med 14 državami ni Slovenije


S Španijo in Grčijo je Nemčija medtem sklenila poseben tristranski dogovor o vračanju migrantov, ki so bili registrirani v teh dveh državah. Španija in Grčija nista med zgoraj omenjenimi 14 državami. Med njimi po navedbah DPA ni niti Slovenije.

Vprašanje, ali bodo sklepi vrha EU in dogovori z državami o vračanju migrantov zadostovali, da bo bavarska Krščansko-socialna unija (CSU) zakopala bojno sekiro v sporu s sestrsko Krščansko-demokratsko unijo (CDU), ostaja odprto. Nemški notranji minister in predsednik CSU Horst Seehofer je namreč pred vrhom grozil, da bo na meji z julijem začel zavračati migrante, če Merklova ne bo našla evropske rešitve.

Merklova je danes ponovila, da sklepi vrha in dogovori zadostujejo zahtevam Seehoferja.

Komentarji: