Neodvisnemu spletnemu mediju blokirali stran in uvedli preiskavo

Portal TUT.BY je postal še eden v vrsti medijev, na katere so se spravile beloruske oblasti.
Fotografija: Množični protesti v Belorusiji so izbruhnili po spornih predsedniških volitvah. FOTO: Belapan/Reuters
Odpri galerijo
Množični protesti v Belorusiji so izbruhnili po spornih predsedniških volitvah. FOTO: Belapan/Reuters

Oblast v Belorusiji je danes izvedla niz preiskav največjega neodvisnega novičarskega portala TUT.BY in blokirala njegovo spletno stran. Gre za stopnjevanje represije oblasti po lanskoletnih obsežnih protestih, katere tarča so vse bolj tudi novinarji.

Portal TUT.BY je postal zadnji v vrsti medijev, na katere so se spravile oblasti. Varnostni agenti so danes preiskali urade in domove novinarjev, ki delajo za medij, spletna stran je nedostopna, sporočila vodilnih pri portalu povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnila odgovorna urednica portala Marina Zolotova, so tako njeno stanovanje kot domove več uslužbencev preiskali člani državnega urada za finančne preiskave. Preiskave so izvedli tudi na sedežu medija.

image_alt
Vodstvo opozicije so prevzele ženske​


Omenjeni urad je preiskave potrdil in dodal, da je medij pod njihovim drobnogledom zaradi davčne utaje. Gre sicer za vpliven preiskovalni organ, ki se je že v preteklosti večkrat spravil na opozicijo.

Odgovorna urednica portala tut.by Marina Zolotova na zaslišanju. FOTO: Sergei Gapon/AFP
Odgovorna urednica portala tut.by Marina Zolotova na zaslišanju. FOTO: Sergei Gapon/AFP


Med drugim je preiskoval Viktorja Babarika, ki se je želel lani na predsedniških volitvah pomeriti z dolgoletnim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, a so ga dva meseca pred avgustovskimi volitvami aretirali. Babariko ostaja v priporu, medtem ko proti njemu poteka sojenje zaradi korupcije in pranja denarja.

Lukašenko, ki je na čelu Belorusije že od leta 1994, trenutno služi že šesti mandat. Glede na uradne izide je lani prepričljivo zmagal, a tako opozicija kot zahodni diplomati vztrajajo, da so bile volitve prirejene. Vsi njegovi protikandidati so bodisi pristali za zapahi ali pa so zapustili državo.

image_alt
Večno spreminjanje ustave


Po volitvah so izbruhnili obsežni protesti, ki jih je oblast silovito zatrla – tisoče protestnikov je bilo priprtih, več kot 400 ljudi je dobilo zaporne kazni. Glede na podatke beloruskega združenja novinarjev (BAJ) je trenutno v državi zaprtih tudi 16 novinarjev.

Prav ta teden je, denimo, novinarja portala TUT.BY doletelo 15 dni zapora zaradi udeležbe na nedovoljenem množičnem dogodku, marca pa je bila novinarka istega portala zaradi objave zdravniške kartoteke protestnika, ki je umrl med enim od lanskih shodov, obsojena na pol leta zapora, še piše AFP.

Preberite še:

Komentarji: