Še en demokratski poskus razrešitve predsednika Trumpa

O resoluciji, ki so jo predstavili danes, bo predstavniški dom glasoval v sredo, a ni pričakovati sodelovanja senata.
Fotografija: Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi hoče predsednika trumpa na vsak nbačin predčasno spraviti iz Bele hiše. FOTO:  Mandel Ngan/Afp
Odpri galerijo
Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi hoče predsednika trumpa na vsak nbačin predčasno spraviti iz Bele hiše. FOTO:  Mandel Ngan/Afp

Washington – Demokrati ameriškega predstavniškega doma so tudi uradno predstavili resolucijo za razrešitev republikanskega predsednika Donalda Trumpa. Obtožujejo ga hudih zločinov hujskanja k vstaji in nasilju proti vladi ZDA, potem ko je rezultate predsedniških volitev razglašal za prevaro, ki je Američani ne bi smeli sprejeti.

Navajajo, da je Trump pred skupnim zasedanjem kongresa šestega januarja, namenjenem potrditvi elektorskih glasov za novoizvoljenega demokratskega predsednika Joeja Bidna, množici demonstrantov govoril o svoji zmagi na volitvah in spodbujal nezakonito akcijo na Kapitolu. Tako spodbujeni so deli množice vdrli v kongres in ga razdejali, ogrozili člane kongresa, podpredsednika države in osebje ter delovali nasilno, smrtonosno, uničujoče in uporniško. Ta dejanja so sledila prejšnjim predsednikovim prizadevanjem za obstrukcijo predsedniških volitev, med drugim s pritiskom na državnega sekretarja Georgie za spreobrnitev rezultatov volitev v tej zvezni državi.

Republikanski prvak ima do konca mandata le še dober teden dni. FOTO: Saul Loeb/Afp
Republikanski prvak ima do konca mandata le še dober teden dni. FOTO: Saul Loeb/Afp


»Z vsem tem je predsednik Trump resno ogrozil varnost Združenih držav in vladnih ustanov,« piše v resoluciji. »Pretil je integriteti demokratskega sistema, se vmešaval v miroljuben prenos oblasti ter spravil v nevarnost drugo enakopravno vejo vlade.« Predstavniški dom bo o resoluciji glasoval v sredo in zaradi demokratske prevlade v njem je pričakovati sprejem.

​Predsednika države pa bi moral obsoditi senat, ki do dneva pred ustoličenjem novega predsednika ne bo zasedal. Za izredno zasedanje bi bilo potrebno soglasje vseh senatorjev, česar kljub jezi številnih republikancev zaradi vdora Trumpovih privržencev v kongres ni pričakovati. Prvi republikanec pa bo vendarle edini predsednik v zgodovini ZDA z dvakratno obtožnico predstavniškega doma.

Preberite še:

Komentarji: