Nov korak BiH k zavezništvu še ni članstvo v Natu

Predsedstvo BiH je z imenovanjem kandidata za premiera in potrditvijo programa reform premostilo politično krizo v državi.

Predsedstvo BiH je včeraj z imenovanjem mandatarja vlade presekalo politično krizo, ki se je vlekla več kot eno leto. Kompromis je doseglo tudi glede programa reform, ki bo BiH omogočil nadaljnje sodelovanje z Natom. Ker vsebina dokumenta ni znana, si ga danes tolmači vsak po svoje.

Člani kolektivnega šefa države so dosegli dogovor šele ob pritisku veleposlanikov ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in EU. Del kompromisa je tudi dogovor, da bo dokument v Bruselj poslala misija BiH pri zvezi Nato, in ne svet ministrov. V Natu so BiH pogledali skozi prste in jim dopustili, da dokument poimenujejo program reform, in ne letni nacionalni program. Ne glede na njegovo ime je to korak k zavezništvu.
 

Republika srbska v naročju Nata


Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je poudaril, da dokument ne prejudicira članstva BiH v Natu. Kot je še navedel, vojaška nevtralnost ni ogrožena. Dodiku je za doseženi kompromis prvi čestital srbski predsednik Aleksandar Vučić. V njegovi Zvezi neodvisnih socialdemokratov (SNSD) trdijo, da dokument predvideva podobno sodelovanje BiH z Natom kot v Srbiji.

Drugačnega mnenja je opozicija v Republiki srbski. Prvak Stranke demokratskega napredka Branislav Borenović je označil Dodika za verjetno največjega prevaranta in lažnivca med srbskim narodom. Po njegovem je z zeleno lučjo za letni nacionalni program (Anp), ki je potreben, da bi Nato odobril BiH, aktiviranje akcijskega načrta za članstvo (Map) v zvezi Nato, pohodil resolucijo narodne skupščine Republike srbske o vojaški nevtralnosti.



Predsednik Srbske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je ocenil, da je Dodik izdal Republiko srbsko in jo predal v naročje Nata. Vodja poslanske skupine SDS Miladin Stanić ga je obtožil kapitulacije in dejal, da velika izdaja srbskega naroda ne bo ostala nekaznovana.

Predsedujoči predsedstva BiH Željko Komšić je pojasnil, da dokument določa vse, kar bo lahko BiH storila na poti proti članstvu v Natu. Bošnjaški član predsedstva BiH Šefik Džaferović je ocenil, da gre za zmago BiH. Prvak HDZ BiH Dragan Čović je poudaril, da je pospešitev poti v EU in Nato vodilni zunanjepolitični cilj BiH. Opozicija v Federaciji BiH je še nezaupljiva in zahteva vpogled v dokument, ker postavlja več vprašanj, kot ponuja odgovorov.


Deblokada vseh ravni oblasti


Predsedstvo BiH je za kandidata za predsedujočega svetu ministrov BiH imenovalo nekdanjega ministra za finance Republike srbske Zorana Tegeltijo, ki ga je Dodik predlagal takoj po parlamentarnih volitvah. Čeprav je v skladu z načelom etnične rotacije na vodilnih položajih v državnih oblasteh BiH do leta 2022 na vrsti za vodenje vlade premier srbske narodnosti, vodilne stranke niso dosegle dogovora o vzpostaviti izvršne oblasti v BiH. Kamen spotike je bilo približevanje države zvezi Nato, kar je povzročilo več kot leto dni politične krize.

S potrditvijo novega premiera verjetno ne bo zapletov, ker imajo vodilne politične stranke SNSD, HDZ BiH in Stranka demokratske akcije (SDA) večino v obeh domovih parlamenta. Tegeltija velja za Dodikovega zaupnika, njegovemu imenovanju pa naj bi sledila deblokada vseh ravni oblasti v BiH.

Preberite še:

Komentarji: