Nov raketni napad na vojaško letališče v Siriji

Cilj napada, ki so ga zelo verjetno izvedla izraelska letala, so bili položaji sirski režimski vladi zvestih tujih milic in skladišče orožja libanonskega Hezbolaha.
Fotografija: Sirski vojaki in policisti po zasedbi ene zadnjih utrdb Islamske države v bližini Damaska. FOTO: SANA via AP
Odpri galerijo
Sirski vojaki in policisti po zasedbi ene zadnjih utrdb Islamske države v bližini Damaska. FOTO: SANA via AP

Izraelska letala že več mesecev zapored vedno znova bombardirajo vojaške cilje v sosednji Siriji. Cilj tokratnega napada, ki so ga po trditvah različnih virov po vsej verjetnosti izvedli izraelski lovci, je bilo vojaško letališče v bližini sirskega mesta Homs. O napadu so poročali tako aktivisti  različnih organizacij v Siriji kot sirska državna televizija, potrjevale pa naj bi ga tudi informacije iz izraelskih armadnih krogov. 

Izraelska letala naj po trditvah različnih virov izstrelila več raket na vojaško letališče Al Dabaa, jugozahodno od Homsa, kjer so nameščeni borci libanonske šiitske milice Hezbolah in predstavniki ostalih, večinoma tujih milic, zvestih režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki jih v sirski državljanski vojni na veliko podpira tudi šiitski Iran.

Napad so potrdili tudi v sirskem observatoriju za človekove pravice, ki ima sedež v Veliki Britaniji, na sirskih tleh pa ima razvejano mrežo informatorjev. O škodi in žrtvah še ni poročil. Sirska državna tiskovna agencija Sana je medtem poročala, da naj bi sirska protiletalska obramba odgovorila na »agresijo« in s tem preprečila, da bi rekete zadele pomembnejše cilje. Večina raket, po trditvah opazovalcev je bilo slišati najmanj šest eksplozij, naj bi tako eksplodirala v bližini letališča.
 

Ponavljajoča se raketiranja 


Izraelska armada je v minulih mesecih že večkrat napadla cilje v sosednji Siriji. Večina napadov je bila po trditvah opazovalcev uperjena proti iranskim silam, ki so nameščene na sirskih tleh, in proti borcem Hezbolaha. Izrael skuša namreč na vsak način preprečiti, da bi se iranski borci in različne milice, ki jih v Siriji podpira Teheran, še naprej oboroževali, utrdili in s tem postali prenevarni tudi za Izrael.

Izraelske zahteve po umiku Irana iz sirske državljanske vojne, ki jih zlasti po umiku ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma zelo odločno podpira tudi Washington, so zadnje čase vse glasnejše in vse večkrat podprte tudi z vojaškimi akcijami. V Tel Avivu in Washingtonu se namreč bojijo, da bi Iran svoj vpliv vse od Libanona in sredozemskih obal čez Sirijo razširil  do Iraka.
  

Letalski napad tudi na vzhodu Sirije 

 
Po trditvah v sirskega observatorija za človekove pravice naj bi se v noči na četrtek v Siriji zgodil še en letalski napad, tokrat na vzhodu države ob meji z Irakom. Po trditvah sirske državne tiskovne agencije Sana naj bi ga izvedla koalicija pod vodstvom ameriških sil, v napadu pa naj bi bilo ubitih najmanj dvanajst pripadnikov sirskega režima. O napadu so poročali tudi sirski mediji, vendar naj bi po njihovih navedbah povzročil zgolj gmotno škodo.

V koaliciji napada niso komentirali, ameriško obrambno ministrstvo pa ga je zanikalo. Po trditvah Washingtona koalicija ni napadla nobenih vojaških položajev na vzhodu Sirije. Tiskovnega predstavnika Pentagona je ob tem izjavil, da je »naloga koalicije zgolj v določenih delih Iraka in Sirije dokončno obračunati  s pripadniki terorističnih milic iz vrst Islamske države in tako ustvari pogoje za stabilizacijo razmer v regiji«.

Gre za vzhodnosirsko pokrajino Deir ez Zor, kjer sirske režimske sile ob podpori Rusije, na drugi strani pa koalicijske sile pod vodstvom ZDA, vodijo ločeni ofenzivi proti še zadnjim ostankom skrajne teroristične skupine Islamska država. Reka Evfrat naj bi veljala za nekakšno mejno črto in območje nenapadanja, kar naj bi obema stranema preprečevalo, da bi trčili druga ob drugo. Območje zahodno od reke je v rokah sirskemu režimu zvestih sil, ki jih podpira Rusija, na vzhodu pa so Sirske demokratične sile, ki imajo podporo ZDA.  
 

Komentarji: