Inšpektorat zaprl tudi zasebno šolo v Žalcu

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

19.20 Na šoli niso upoštevali odredb inšpektorata

Inšpektorat za šolstvo je danes zaprl še en zasebni izobraževalni zavod, tokrat na območju Savinjske regije. »Zaprtje je posledica nespoštovanja odredbe inšpektorata zavodu, da zadeve uredijo in delujejo skladno s trenutno veljavnim odlokom, « je šolsko ministrstvo sporočilo na Twitterju. Po informacijah STA gre za Waldorfsko osnovno šolo v Žalcu.

To je že druga Waldorfska šola, ki jo je inšpektorat zaprl v teh dneh. Inšpektorat za šolstvo in šport je namreč že v minulem tednu izvedel 43 nadzorov in v petih primerih ugotovili večja odstopanja nespoštovanja odloka. Te šole namreč niso uredile samotestiranja za otroke, niso pridobile ustreznih soglasij s strani staršev in za otroke, ki niso imeli soglasij, niso ustrezno uredile izobraževanja na daljavo.

Večina šol je pristopila k urejanju nepravilnosti, ena od šol pa odločbe inšpekcije ni upoštevala, zaradi česar so na podlagi sklepa o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo z uredbo inšpektorata odredili, da celotna šola do 3. decembra oziroma do ureditve nepravilnosti izvaja šolanje na daljavo.

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so potrdili le to, da gre za zasebno šolo v osrednji Sloveniji in ker postopek še teče, imena šole ne morejo navajati. Da gre za Waldorfsko osnovno šolo v Ljubljani, v kateri za vse učence poteka pouk na daljavo, pa so nato potrdili v tajništvu te šole.

18.00 Predvidoma v začetku decembra v Sloveniji 21.600 odmerkov molnupiravirja

Prve odmerke zdravila proti covidu-19 molnupiravir je v Sloveniji pričakovati v začetku decembra. Za nekaj več kot 13 milijonov evrov bo Slovenija naročila 21.600 terapevtskih odmerkov, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Terapevtski odmerek zdravila je skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja, torej bo prva pošiljka tega zdravila zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covidom-19.

Protokol za uporabo tega protivirusnega zdravila v Sloveniji pripravlja klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Pričakovanje, da bodo nova zdravila proti covidu-19 kljub velikemu povpraševanju po vsem svetu v Slovenijo dobavljena še v decembru, je danes izpostavil tudi državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Protivirusno zdravilo molnupiravir deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen. Na podlagi podatkov iz kliničnih testiranj se je zdravilo izkazalo za najučinkovitejše, če se ga jemlje v zgodnjih fazah okužbe.

Izredno uporabo molnupiravirja, ki ga izdeluje podjetje Merck, je Evropska agencija za zdravila odobrila v petek. Kot je takrat poročala francoska tiskovna agencija AFP, to zdravilo predstavlja prelomen korak v boju proti covidu-19. Študije namreč kažejo, da zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo in smrt pri bolnikih z visokim tveganjem za težji potek bolezni.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

16.25 Madžarska bo izredne razmere podaljšala do junija prihodnje leto

Madžarska vlada namerava izredne razmere zaradi pandemije covida-19, ki sedaj veljajo do konca leta, podaljšati vse do junija prihodnje leto. To pomeni, da bodo veljale tudi v času aprilskih parlamentarnih volitev. Podpredsednik vlade Zsolt Semjen je ustrezen predlog že posredoval v parlament.

V madžarskem parlamentu ima desno konservativna vlada večino, zato je pričakovati, da bodo poslanci podaljšanje izrednih razmer tudi podprli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarska zakonodaja omogoča premierju Viktorju Orbanu, da v času izrednih razmer vlada z odloki. Kritiki vladi očitajo, da to že sedaj izkorišča za pridobitev političnih prednosti in gospodarskih koristi.

Madžarska zakonodaja omogoča premierju Viktorju Orbanu, da v času izrednih razmer vlada z odloki. Kritiki vladi očitajo, da to že sedaj izkorišča za pridobitev političnih prednosti in gospodarskih koristi. FOTO: Reuters
Madžarska zakonodaja omogoča premierju Viktorju Orbanu, da v času izrednih razmer vlada z odloki. Kritiki vladi očitajo, da to že sedaj izkorišča za pridobitev političnih prednosti in gospodarskih koristi. FOTO: Reuters

14.20 ECDC poziva k nujnim ukrepom za zajezitev covida in cepljenju

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes pozval evropske države, naj nujno uvedejo ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, da bi tako zmanjšali potencialno zelo visoko breme, ki bi ga lahko covid-19 v tem prostoru predstavljal decembra in januarja. Poziva tudi k okrepitvi cepljenja proti covidu-19. Brez takojšnjih ukrepov, kot sta vzdrževanje razdalje in nošenje mask, in večjih deležev cepljenih se Evropa nahaja pred težko zimo, kaže zadnja ocena tveganja ECDC.

Direktorica ECDC Andrea Ammon je pri tem v izjavi priporočila poživitvene odmerke cepiva proti covidu-19 za vse starejše od 18 let, prednostno pa za vse starejše od 40 let. Obenem države, zlasti tiste z nižjo ravno precepljenosti, poziva k nadaljnjim prizadevanjem za okrepitev deleža cepljenih med prebivalci, češ da je delež necepljenih prevelik. »To pušča veliko praznino v cepljenju, ki je ni mogoče hitro premostiti, in daje virusu na razpolago veliko prostora za širjenje,« je sporočila Ammonova.

14.15 V covidne bolnišnice še štiri zdravstvene ekipe Slovenske vojske

Slovenska vojska je danes v bolnišnice napotila štiri dodatne zdravstvene ekipe. Tri ekipe bodo začasno delovale v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, ena pa v Mariboru. Delali bodo na intenzivnih covidnih oddelkih, oddelkih urgentne medicine in glede na potrebe tudi drugod, so zapisali na spletni strani Generalštaba Slovenske vojske. Dodatne ekipe so se pridružile 20 pripadnikom Slovenske vojske, ki že od 16. novembra delujejo v obeh kliničnih centrih ter v splošnih bolnišnicah v Celju in Novem mestu. Skupaj v slovenskih bolnišnicah trenutno tako pomaga 40 pripadnikov vojske. Vojaški zdravstveni tim sestavljajo diplomirana medicinske sestra, zdravstveni tehnik oziroma srednja medicinska sestra, bolničar in dva vojna reševalca.

13.40 Komisija za medicinsko etiko: Obžalujemo, da nasprotujejo cepljenju otrok

Komisija za medicinsko etiko nedavni poziv Iniciative slovenskih zdravnikov k ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov proti covidu-19 ocenjuje kot neetičen in poziva obe poklicni organizaciji slovenskih zdravnikov, da se opredelita do strokovno oporečnega javnega ravnanja svojih članov in ukrepata v okvirih njihovih pristojnosti. Tako imenovana Iniciativa slovenskih zdravnikov je v začetku meseca na različne politične in zdravstvene institucije naslovila poziv k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov.

Komisija RS za medicinsko etiko (KME) je na torkovi seji sprejela stališče, v katerem je zapisala, da obžaluje, »da skupina zdravnikov v času, ko bi bila v soočanju z epidemijo covida-19 na vseh ravneh ukrepanja potrebna politična in strokovna enovitost, v soglasju z mednarodno izpostavljenimi nasprotniki cepljenja, v slovenski javnosti v imenu stroke in skrbi za družbeno zdravje, nasprotuje cepljenju otrok proti covidu-19«.

Ugotavljajo, da so omenjeni poziv podpisali zdravniki, ki ne delajo na področjih, katerih strokovna dolžnost je, da oblikujejo ukrepe, s katerimi je epidemijo mogoče zajeziti. »Diploma medicinske fakultete je povezana s pravico do strokovnega javnega opredeljevanja v zdravstvenih vprašanjih, po mnenju KME pa je zaradi obsežnosti zdravstvenih znanj etično utemeljena le, če se nanaša na tisto področje zdravstva, na katerem je zdravnik aktiven in spremlja njegov razvoj,« so navedli.

13.30 Za poškodovance v večji nesreči trenutno ne bi mogli ustrezno poskrbeti

Ob vsakodnevnem povečevanju števila intenzivnih bolniških postelj v covidnih bolnišnicah državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar opozarja na posledice. V tem trenutku po njegovih besedah niti ne bi mogli ustrezno poskrbeti za večjo naravno ali prometno nesrečo z večjim številom ponesrečencev. Na današnji dan je za covidne bolnike na navadnih oddelkih na razpolago 1020 postelj, zasedenih je 885. Kapacitete na intenzivnih oddelkih znašajo 302 postelji, danes pa je zasedenih 283.

image_alt
Trenutno sta na voljo 302 intenzivni postelji, kapacitete se trudijo povečati

09.51 V Nemčiji spet rekord okužb, po vsej državi novi omejitveni ukrepi

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili doslej največ okužb z novim koronavirusom: našteli so jih 66.884, je davi sporočil Inštitut Roberta Kocha. Obenem so za območje celotne države prav danes začeli veljati novi ukrepi za omejitev širjenja virusa, ki jih je prejšnji teden potrdil zvezni parlament. Glede na zadnje podatke o epidemiji se je z zadnjim rekordnim številom okužb tudi incidenca primerov na 100.000 prebivalcev v obdobju sedmih dni prvič doslej povzpela prek 400 in trenutno znaša 404,5.

V zadnjem dnevu je umrlo še 335 covidnih bolnikov, skupno že 99.768. Raven hospitalizacij zaradi covida-19 medtem ostaja nespremenjena kot dan prej, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po nizu omejitev, ki so jih v boju za zajezitev silovitega četrtega vala epidemije doslej sprejele posamezne dežele, prav danes začenjajo veljati novi ukrepi na ravni celotne države, ki jih je prejšnji teden potrdil parlament. Ti med drugim vključujejo obvezno predložitev potrdila o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na novi koronavirus za uporabo javnega prevoza in na delovnih mestih. Gre za dodatno omejitev, saj je enako potrdilo že od prej potrebno za vstop v notranje prostore, denimo, barov, restavracij in nekaterih drugih storitev.

09.39  V torek potrdili 3144 novih okužb

Ob 8618 PCR-testih so včeraj potrdili 3144 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 36,5-odstoten. Poleg tega so opravili še 57.422 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 43.457 primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 2062, sedemdnevno povprečje pa 2928.

V bolnišnicah zdravijo 1168 covidnih bolnikov, 283 na intenzivni negi. Včeraj je umrlo enajst bolnikov s covidom-19. 

09.25  Okoljski inšpektorat največ kršitev protikoronskih ukrepov odkril v trgovskih središčih

Inšpektorji inšpektorata za okolje in prostor so v tednu od 8. do 14. novembra opravili 447 nadzorov, v okviru katerih so preverjali spoštovanje zakona o nalezljivih boleznih in vladnih odlokov, namenjenih zajezitvi epidemije covida-19. Največ kršitev, sedem, so odkrili v trgovskih središčih, pet pa na javnih mestih, so zapisali. Nadzori, opravljeni od 8. do 14. novembra, so potekali v večstanovanjskih objektih, bencinskih servisih, na gradbiščih, v trgovskih centrih, objektih za gostinstvo in industrijsko proizvodnjo ter na javnih mestih. Opravljenih je bilo tudi 427 nadzorov izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), pregledanih pa je bilo 1417 oseb, so sporočili iz okoljskega inšpektorata.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Na 432 lokacijah kršitev niso zaznali, so pa zaznali sedem kršitev v trgovskih centrih, dve v gostinskih obratih, eno kršitev v obratu za industrijsko proizvodnjo in pet kršitev na javnih mestih. Pri nekaterih zavezancih je bilo odkritih več kršitev. Natančneje v industriji ni bilo obvestila o izpolnjevanju PCT za stranke in ni bilo preverjanja pogoja PCT. V trgovski dejavnosti so bile tri kršitve v zvezi z maskami, v treh primerih niso preverjali izpolnjevanja PCT, v enem primeru ni bilo obvestila za zaposlene o izpolnjevanju PCT, v enem primeru je bilo napačno izpolnjevanje evidenčnih listov o samotestiranju zaposlenih, v živilski trgovini pa ni bilo označeno dovoljeno število strank.

08.55  WHO: V Evropi in delih Azije bi lahko do marca zaradi covida-19 umrlo še 700.000 ljudi

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da bi do marca v Evropi in delih Azije lahko zaradi covida-19 umrlo še 700.000 ljudi, piše BBC. Število smrtnih žrtev že presega 1,5 milijona v 53 državah, ki jih WHO uvršča v evropsko regijo. Na podlagi trenutnih trendov naj bi skupno število smrti do pomladi prihodnje leto doseglo več kot 2,2 milijona, so včeraj sporočili iz WHO. Število potrjenih smrti zaradi covida se je pred kratkim podvojilo na skoraj 4200 na dan.

Samo v Rusiji je dnevno število smrtnih žrtev v zadnjem času preseglo 1200. WHO je med drugim opozorila na zelo veliko prisotnost stresa v enotah intenzivne terapije v 49 državah do marca 2022. Evropa se sooča s porastom števila okužb, zaradi česar je Avstrija v desetdnevnem lockdownu, druge države pa tudi razmišljajo o novih ukrepih. Številne države – vključno s Francijo, Nemčijo in Grčijo – bi prav tako lahko kmalu uvedle poživitvene odmerke kot pogoj za veljavnost covidnih potrdil. Ob zaostrovanju ukrepov pa so se po več državah na ulice v znamenje protesta odpravili ljudje, ki nasprotujejo ukrepom. Na Nizozemskem so ob protestih poročali o več nemirih oziroma incidentih.

07.40 Anglija: Nekateri 12- do 15-letniki bodo na cepivo čakali do februarja

V Angliji skoraj 60 odstotkov mladih med 12. in 15. letom še ni cepljenih, analiza pa kaže, da bo uvedba cepljenja za to skupino trajala do februarja, piše britanski Guardian. Zamude pri uvedbi cepljenja pomenijo, da nekateri 12- do 15-letniki morda ne bodo prejeli cepiva do februarja prihodnje leto, torej 15 tednov po cilju vlade, da cepljenje omogoči vsem najstnikom, ki izpolnjujejo pogoje, navajajo laburisti. Sprva so kot cilj določili oktobrski semester, in sicer po tem, ko so bili deležni kritik, da Anglija počasi v primerjavi z drugimi državami uvaja cepivo za otroke. Nova analiza laburistov pa kaže, da če se bo cepljenje te starostne skupina nadaljevalo s sedanjo hitrostjo, bi lahko trajalo do 7. februarja. Cepljenje se je v šolah sicer začelo septembra.

FOTO: Jack Guez/AFP
FOTO: Jack Guez/AFP

07.00 Nova Zelandija z novim letom odpira meje za cepljene obiskovalce

Nova Zelandija je napovedala, da bo ponovno odprla svoje meje za cepljene obiskovalce v prvih mesecih leta 2022, kar bo prvič, odkar je premierka Jacinda Ardern napovedala njihovo hitro zaprtje v prvem mesecu pandemije covida-19. Meje države so zaprte že več kot leto in pol. Meja bo najprej odprta za državljane Nove Zelandije, ki prihajajo iz Avstralije, nato iz preostalega sveta in nato za vse preostale cepljene obiskovalce od aprila naprej, navaja Guardian.

Še vedno bodo morali v samoizolaciji prestati teden dni, ne bo pa jim treba več skozi drage in prostorsko omejene upravljane izolacijske objekte v državi. »Zapiranje naše meje je bil eden prvih korakov, ki smo jih naredili za zaščito naše države pred covidom-19 in bo ena zadnjih stvari, ki jih bomo naredili v smislu odpiranja,« je dejal minister Chris Hipkins, pristojen za covid-19. »Vemo, da so bile mednarodne omejitve, ki smo jim imeli za naše zunanje meje, za mnoge ljudi zelo težke.«

05.00 Ihan: Odločitev o tretjem odmerku mora biti usklajena na evropskem nivoju

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović  se je včeraj glede morebitnega nujnega tretjega odmerka za veljavno covidno potrdilo oglasila po sestanku s posvetovalno skupino, ki jo vodi. Kot je povedala, kakšnih večjih sprememb trenutno ni pričakovati, glede morebitnega pogojevanja PCT s tretjim odmerkom pa je znova poudarila, da učinkovitost bazičnega cepljenja traja le določen čas, nato so potrebni poživitveni odmerki. To je sicer po njenem mnenju podobno cepljenju s številnimi drugimi cepivi.

image_alt
Beović: Učinkovitost cepljenja je upadla

Imunolog Alojz Ihan je za včerajšnje Odmeve na Televiziji Slovenija dejal, »da smo dovolj daleč, da se priporoča vsem po 18. letu, da se cepijo. Seveda pa stvar še ni pripravljena na ravni sedemindvajseterice. Ravno jutri bosta dva sestanka, na katerih se bomo strokovnjaki pogovarjali s predstavniki podjetij Moderna in Pfizer, ki nam bodo najbrž utemeljevali, zakaj bi bil tretji odmerek učinkovit.

Seveda pa s terena neprestano dobivamo informacije, da v resnici prva dva odmerka ne zadoščata.« A kot poudarja, mora biti to usklajeno na ravni Unije, na potrebnost tretjega odmerka pa da bo vplivala tako starost kot tudi stanje epidemije. »Ko imamo epidemijo, kot jo imamo pri nas, takrat je zelo zaželeno, da ima vsak tretji odmerek, kar omogoča nivo protiteles, ki ščiti pred okužbo in pred prenašanjem okužbe. Ne gre samo za skrb zase, ki je sicer absolutno potrebna za vse starejše od 50 let, ampak tudi za stanje epidemije, ki se ga da ublažiti, če se vsi ogrnemo v protitelesa, s katerimi preprečujemo širjenje epidemije.«

Preberite še:

Komentarji: