Novinarja sumijo, da je uprizoril svojo ugrabitev

Stefan Cvetković je pojasnil, da so ga ugrabile tri osebe, od katerih je bila ena oborožena.
Fotografija: Stefan Cvetković je pozval k mednarodni preiskavi svojega primera. Foto Uns Press
Odpri galerijo
Stefan Cvetković je pozval k mednarodni preiskavi svojega primera. Foto Uns Press

Srbska policija sumi, da je preiskovalni novinar Stefan Cvetković prejšnji teden uprizoril svojo ugrabitev. Ko se je izvedelo, da je novinar živ, so zaskrbljenost zamenjale špekulacije in teorije zarote. Pandorino skrinjo je odprl srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Srbski predsednik je pojasnil, da se veliko dokazov ne sklada, prav tako je novinar podal nekaj nenavadnih trditev, ko ga je zaslišala policija. Po njegovih navedbah takoj po izgonotju Stefana Cverkovića je policija na prizorišču "ugrabitve" našla plastično uro, ki je veliko bolj cenena od ure, ki jo je novinar nosil tri dni prej. Kot je povedal Aleksandar Vučić, ni bilo nobenih sledi boja, izurjeni policijski psi niso zavohali krvi, profesionlani potapljači pa niso našli ničesar.
 

Odtujeni centri moči z lovkami v sistemu


Novinar je na današnji novinarski konferenci v Beogradu zanikal, da je ugrabitev uprizoril ter pozval k mednarodni preiskavi svojega primera. Cvetković je pojasnil, da so ga ugrabile tri osebe, od katerih je bila ena oborožena in imela na sebi znak podoben policijskemu. Ko so ga ugrabitelji izpustili, je na pomoč poklical policijo, ki se je hitro odzvala.

Kot dokaz za svoje trditve je navedel, da ima pri sebi kapo, s katero so mu ugrabitelji prekrili obraz. Na njej naj bi se nahajal DNK enega od ugrabiteljev, Cvetković pa jo namerava preventivno predati enemu od tujih veleposlaništev, ki bi bilo pripravljeno prevzeti mednarodno preiskavo njegovega primera. Sklenil je z oceno, da policija ni sodelovala z ugrabitelji, vendar verjame, da obstaja več odtujenih centrov moči, od katerih bi lahko nekateri imeli svoje ljudi v sistemu.

Cvetković je v preteklosti večkrat prijavil grožnje, tudi s smrtjo, s strani politično-kriminalnih krogov. Večkrat so ga fizično napadli, grozili pa so mu tudi po internetu in telefonu. Neodvisno novinarsko združenje Srbije (NUNS) je objavilo seznam groženj, ki jih je prijavil NUNS-u in Ovse. Iz seznama je razvidno, da so ga lokalni funkcionarji označili kot legitimno tarčo in ga razglasili za tujega plačanca. Vučić ga je obtožil, da se zateka k uličnim metodam in da je lažnivec. Lani je bil na podlagi tožb vladajoče Srbske napredne stranke nepravnomočno obsojen na več kot dve leti zapora in visoko denarno kazen, vendar je sodišče po pritožbi razveljavlilo sodbe.
 

Razglašanje novinarjev za legitimne tarče


Po mnenju prebivalcev v njegovem rojstnem kraju Bela Crkva, v okolici katere je bil pogrešan, je Cvetković oseba, ki bi se mu lahko zgodilo karkoli, ker je lajal na vse. Nekateri sokrajani zato niso izključili možnosti, da so poslali lokalni mogočneži, ki vedrijo in oblačijo nad Belo Crkvijo, na Cvetkovića nasilneže, ki so ga ugrabili, da bi mu pokazali, da zelo resno mislijo. Spet drugi so menili, da bi si lahko ugrabitev izmislil, ker je izjemno narcisoiden, tako da se bo na lepem prikazal v spodnjicah sredi ceste z zgodbo, da so ga drogirali in da se ničesar ne spomni.

V Srbiji zaradi neraziskanih umorov novinarjev in pritiskov nanje nikogar ne preseneče, da novinarjem še vedno strežejo po življenju. Ko je šlo za pogrešanega novinarja, se je večina srbskih medijev odrezala profesionalno, prorežimski tabloidu pa o iskanju pogrešanega sploh niso poročali, čeprav je Cvetkovića iskalo 300 policistov, vključno s pripadniki posebnih enot. Policija ga je našla v petek blizu Bele Crkve.

V NUNS-u zahtevajo podrobno preiskavo primera Cvetković, od oblasti pa pričakujejo, da bo z njenimi izsledki seznanila javnost. Državo so še pozvali, naj pripravi temeljito javno razpravo o varnosti novinarjev, ki je resno ogrožena, ter o razglašanju novinarjev za tarče. Cvetković je v preteklosti preiskoval vrsto občutljivih tem, zadnje mesece pa raziskuje še nepojasnjen umor vidnega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića.

Komentarji: