Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Novozelandska premierka o novih reformah javnost obvestila kar z domačega kavča

Plačan porodniški dopust na Novi Zelandiji po novem dolg 22 tednov.
Jacinda Ardern v porodnišnici. FOTO: Jacinda Ardern/Instagram
Jacinda Ardern v porodnišnici. FOTO: Jacinda Ardern/Instagram
2. 7. 2018 | 12:46
2. 7. 2018 | 13:05
3:04
Auckland - Novozelandska premierka Jacinda Ardern je trenutno na porodniškem dopustu, a je to ne ustavi, da se ne bi državljanom oglasila ter jih obvestila o novo sprejetih reformah. Zadevajo namreč prav mlade mamice in družine, nanje pa je, kot se je sama izrazila, izjemno ponosna. 

O svežnju ukrepov, ki so bili ena glavnih predvolilnih obljub laburistične stranke, je javnost obvestila kar v videu na družbenem omrežju Facebook - medtem ko je pestovala svojo spečo dojenčico Neve. Gre za reformo, s katero bodo »spremenili Novo Zelandijo v najboljšo državo za vzgojo otrok na svetu« ter poskušali okrog 64.000 otrok izvleči iz krempljev revščine. 

Premierka v videu tako razlaga, da bo odslej porodniška plačana do otrokovega dopolnjenega 22 tedna starosti, od julija 2020 naprej pa bo porodniški dopust trajal 26 tednov. Novorojenčki, rojeni 1. julija oziroma po tem datumu, bodo do dopolnjenega prvega leta vsak teden prejeli 60 novozelandskih dolarjev (34 evrov), določene družine bodo do dodatka upravičene do otrokovega tretjega leta. 



Jacinta Ardern je 21. junija rodila deklico, odkar je 24. junija zapustila porodnišnico v Aucklandu, pa se je prvič oglasila javnosti. »To je moja trenutna realnost – dojenje ali pa ujčkanje,« pravi na posnetku, medtem ko pestuje v volneno odejico zavito deklico. 

Pod video posnetek se je oglasilo več tisoč ljudi, večina jo podpira in spodbuja. »Premierka pestuje svojo dojenčico, a kljub temu postavlja državo na prvo mesto. S tem postavlja nove meje,« je zapisala ena od komentatork. 

Ob koncu videa si je Ardernova vzela nekaj časa ter odgovorila na nekaj vprašanj. »Karen, super mi gre, hvala. Čakala sem, da bo kdo omenil, kako utrujena sem videti, a ni tako slabo, le naličena nisem, zato sem videti slabše, kot se v resnici počutim. Res nam gre dobro,« je komentirala pripombo ene od gledalk, da je videti slabo.

Amy Adams, predstavnica Nacionalne stranke, je ov videu komentirala, da bo z novimi ukrepi življenje za 1,7 milijona Novozelandcev precej slabše kot pred tem: »Spremembe v obliki višjih trošarin za goriva, višanja najemnin in davkov, stanejo novozelandske družine okrog 100 dolarjev (slabih 60 evrov) na teden. To je nesprejemljivo breme za vse, ki želijo živeti dostojno življenje.«

Ardernova se na to (še) ni odzvala, je pa video oglašanje zaključila v svojem prepoznavnem slogu – z nasmeškom in obljubo, da se bo kmalu prebila čez tisoče komentarjev. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine