V petek 163 kršitev odlokov, na smučiščih večinoma opozorila

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: V obalno-kraški regiji je ponovno prepovedano zbiranje ljudi, razen za 12 izjem je prepovedan vstop in izstop iz regije, ni pa gibanje omejeno na občine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo 
Odpri galerijo
V obalno-kraški regiji je ponovno prepovedano zbiranje ljudi, razen za 12 izjem je prepovedan vstop in izstop iz regije, ni pa gibanje omejeno na občine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo 



18.27 Policisti v petek odkrili 163 kršitev odlokov, na smučiščih večinoma le opozorila

Policisti so v petek po vsej Sloveniji poostreno nadzirali spoštovanje odlokov, ki so namenjeni zajezitvi epidemije covida-19. Na 2122 krajih so ugotovili 163 kršitev, od tega so v 146 primerih izrekli opozorila, v 37 primerih pa izdali globo oziroma uvedli prekrškovni postopek. Na smučiščih večjih kršitev ni bilo, izrekli so nekaj opozoril.

Kot so sporočili z generalne policijske uprave, so v petek nadzor izvajali tudi na smučiščih. Policisti celjske policijske uprave so z inšpektorji preverjali spoštovanje odlokov na smučiščih Golte in Rogla. Pri tem so večinoma obiskovalce le opozarjali na dosledno spoštovanje odlokov in predpisov. Na Golteh so policisti izrekli dve opozorili po zakonu o nalezljivih boleznih, medtem ko na Rogli ni bilo zaznanih kršitev. Policisti kranjske policijske uprave pa so nadzor opravljali ob vznožju smučišč Kranjska gora in Podkoren. V 25 primerih so kršiteljem izrekli opozorila. Ugotovljene kršitve so se nanašale na nošenje mask in predpisano razdaljo v vrstah. Poostren nadzor na smučiščih sicer poteka tudi konec tedna. Ob tem so na generalni policijski upravi dodali, da so v petek na mejah izdali 1210 potrdil o napotitvi v karanteno, od tega 264 mladoletnim osebam.

16.23 V več italijanskih deželah zaostritev protikoronskih ukrepov, na Sardiniji sprostitev

V Italiji bodo v ponedeljek v več delih države zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Za deželi Bazilikata in Molize bo veljalo popolno zaprtje, v Lombardiji, Markah in Piemontu pa bodo veljali ukrepi oranžnih območij. Le na Sardiniji bo življenje potekalo bolj normalno, saj bo otok postal belo območje. Odlok, ki zaostruje ukrepe v več deželah, je danes podpisal minister za zdravje Roberto Speranza. Sardinija bo v skladu z njim postala belo območje. Glede na načrte to pomeni popolno odpravo ukrepov za zajezitev pandemije, v veljavi pa bi bila določena pravila. O podrobnostih se sicer še pogajajo z regionalnimi oblastmi, saj bo to prvič, da bo kakšna od dežel postala belo območje.

Italijanske dežele so sicer glede na epidemiološko stanje razdeljene na rumene, oranžne in rdeče. Na rumenih območjih so lahko bari in restavracije odprti do 18. ure, medtem ko so na oranžnih območjih zaprti in lahko prodajajo le hrano za s seboj. Na rdečih območjih, med katera se bosta po novem uvrstili Bazilikata in Molize, je zaprto vse razen trgovin z nujnimi potrebščinami in lekarn. Incidenca okužb na 100.000 prebivalcev se je v zadnjih sedmih dneh v Italiji povečala na 145 okužb. Minister za zdravje Giovanni Rezza je opozoril, da se novi koronavirus širi po šolah in zato pozval k njihovem zaprtju, poroča nemška tiskovna agencija Dpa. Do sedaj so v državi potrdili več kot 2,8 milijona okužb, umrlo pa je več kot 97.000 ljudi. 

15.14 V Nemčiji svarijo pred hitrim širjenjem novega koronavirusa

Strokovnjaki v Nemčiji ocenjujejo, da bo število novih okužb z novim koronavirusom kmalu na ravni iz sredine decembra, saj se pospešeno širijo nove, bolj nalezljive različice sars-cov-2. V zadnjem dnevu so potrdili 9762 novih okužb, umrlo pa je 369 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija Dpa. Incidenca okužb zadnjih sedem dni na 100.000 prebivalcev je trenutno 63, 8. V sredini februarja je sicer padla na 57, 4, potem ko je bila pred božičem 197, 6.

Strokovnjak za projekcije razvoja epidemije Thorsten Lehr je opozoril, da bi lahko že kmalu sledil tretji val epidemije. »Verjamem, da bomo imeli razmere kot pred božičem,« je povedal za Dpa. Po njegovih ocenah bo v aprilu incidenca znova okoli 200. Razloge za porast števila okužb vidi v povečanem druženju in širjenju novih različic. Trenutno gre pri okoli tretjini novih okužb za britansko različico, ki naj bi bila 35 odstotkov bolj nalezljiva. Glede na britanske študije naj bi bila tudi bolj smrtonosna.

V Nemčiji bodo predvidoma 7. marca dodatno sprostili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Vlada naj bi sicer do 17. marca podaljšala omejitve potovanj za območja z novimi različicami novega koronavirusa, je poročala medijska skupina Funke. Trenutno velja omejitev potovanj iz Češke in Tirolske do 3. marca. Ministrstvo za zdravje pa je danes še sporočilo, da bodo vsi, ki pridejo v Nemčijo, prejeli na telefone sporočilo z aktualnimi informacijami o novem koronavirusu ter veljavnimi ukrepi.

15.11 V obalno-kraški regiji doslej le nekaj kršitev gibanja in prepovedi zbiranja

Policisti danes poostreno nadzirajo upoštevanje strožjih ukrepov v obalno-kraški regiji. Ponovno je prepovedano zbiranje ljudi, razen za 12 izjem je prepovedan tudi vstop in izstop iz regije. Zaenkrat kršitev ni bilo veliko, saj se ljudje držijo omejitev, ki so bile uvedene, je za STA dejala predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec. Policisti spoštovanje odlokov preverjajo na cestah in mestnih središčih. Nekaj kršitev so sicer odkrili, vendar malo, je pojasnila Leskovčeva.

Poostren nadzor ta konec tedna poteka tudi smučiščih, kjer ga izvajajo zdravstveni inšpektorat, inšpektorat za infrastrukturo in policija. Že v minulih dneh so inšpektorji ugotovili nekaj neskladnosti na smučiščih, med drugim pri gostinski ponudbi.

13.12 V Avstriji še naprej raste število novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji še naprej beležijo skrb vzbujajoč trend porasta števila okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so potrdili 2457 novih okužb. Medtem se izboljšujejo razmere na Tirolskem, kjer se je v zadnjih dveh tednih prepolovilo število aktivno okuženih z južnoafriško različico sars-cov-2, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji že ves mesec raste število novih okužb, prvo soboto v tem mesecu so poročali o 1333 novih okužbah, danes pa o 2457. Incidenca okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh je 154,8, dan prej je bila 148,3. V zadnjem dnevu je umrlo še 23 ljudi, skupaj 8538.

Trenutno imajo v državi 19.875 aktivnih primerov okužb, samo v zadnjem tednu so jih potrdili 13.781. V bolnišnicah, kjer se zdravi 1266 covidnih bolnikov, ostajajo razmere stabilne.

11.49 Včeraj je boj s covidom-19 izgubilo še 13 obolelih

Včeraj je po vladnih podatkih umrlo še 13 obolelih s covid om-19. V bolnišnicah je bilo hospitaiziranih 513 ljudi, na intenzivni negi 95. 



11.07 Na Hrvaškem potrdili primera južnoafriške različice sars-cov-2

Na Hrvaškem so potrdili dva primera okužbe z južnoafriško različico novega koronavirusa, je danes za portal N1 potrdila hrvaška epidemiologinja Goranka Petrović. Potrdili pa so tudi več primerov britanske različice sars-cov-2, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

»Včeraj smo dobili rezultate sekvenciranja primerov, ki smo jih poslali v Evropski center za nadzor bolezni. Od 300 primerov, katerih rezultati so prišli, jih je bilo 60 pozitivnih na britansko različico, kar je 20 odstotkov pozitivnih primerov. To je velik odstotek. Obenem je bila potrjena južnoafriška različica pri dveh osebah, ki sta se vrnili iz Afrike, Zanzibarja,« je pojasnila Petrovićeva.

10.29 Včeraj na območju države evidentirali še 948 okužb

Včeraj so po podatkih sledilnika za covid-19 na območju Slovenije potrdili 948 novih okužb. Znova so opravili veliko testov, 4.861 PCR in 27.189 hitrih antigenskih. Delež pozitivnih testov po metodi PCR je bil 19,5 odstotka.

Po oceni portala je trenutno v državi aktivnih 10.581 primerov okužb. Po podatkih vlade oziroma Nacionalnega inštituta za javno zdravje sedemdnevno povprečje znaša 763, bolnišnično oskrbo pa je včeraj potrebovalo 513 obolelih.



10.27 Češka ob več kot 20.000 mrtvih zaradi covida-19 zaostruje ukrepe

Češka ob vse večjem številu okuženih in več kot 20.000 mrtvih zaradi covida-19 zaostruje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Od ponedeljka bodo še dodatno omejili gibanje, saj državljani ne bodo smeli zapustiti svojih okrožij.

Notranji minister Jan Hamaček je včeraj napovedal, da bodo od ponedeljka omejili gibanje, da bi tako zajezili širjenje novega koronavirusa. Od ponedeljka bodo lahko prebivalci zapustili svoja okrožja le izjemoma za denimo pot v službo, obisk zdravnika ali drugih uradov, morajo pa predložiti dokazilo o nujnosti poti.

Vlada je tudi odredila obvezno nošenje zaščitnih mask na delovnih mestih z veliko ljudmi ter na zunanjih površinah naseljenih območij. Zaprli so šole in trgovine z nenujnimi potrebščinami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rekreacija bo dovoljena samo v občini oziroma mestu, kjer bivajo. Ukrep bo sprva veljal tri tedne. Policija bo nadzorovala upoštevanja ukrepa, pri tem pa bo pomagalo tudi okoli 5000 vojakov.

FOTO: Johnson & Johnson/Reuters
FOTO: Johnson & Johnson/Reuters


8.05 Svetovalni odbor v ZDA priporočil odobritev cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson Johnson

Neodvisni svetovalni odbor ameriškega urada za hrano in zdravila (FDA) je v petek agenciji priporočil, naj odobri izredno uporabo cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson Johnson. Odločitev odbora je bila soglasna in ZDA se tako že danes ali v nedeljo obeta uradna odobritev in kmalu zatem uporaba že tretjega cepiva proti tej bolezni.

Johnson Johnson je zagotovil, da lahko v primeru odobritve zveznim državam takoj pošlje štiri milijone odmerkov cepiva, do konca marca 20 milijonov, do konca junija pa 100 milijonov.

Prednost cepiva Johnson Johnson je v tem, da je dovolj že en sam odmerek in ne dva, kot to velja za cepivi Pfizerja in Moderne, ki sta že v uporabi. Prednost je tudi v tem, da se cepivo lahko hrani v navadnih hladilnikih in ne pri izjemno nizkih temperaturah.

7.00 Od danes v obalno-kraški regiji omejitev gibanja in prepoved zbiranja

Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer so v obalno-kraški regiji danes začeli veljati strožji ukrepi. Ponovno je prepovedano zbiranje ljudi, razen za 12 izjem je prepovedan vstop in izstop iz regije, ni pa gibanje omejeno na občine. Šol v tej regiji zaenkrat ne bodo zaprli, so pa od danes zaprte vse trgovine s površino nad 400 kvadratnih metrov.

Za prečkanje regijske meje je v veljavi že od prej znanih 12 izjem, ni pa med njimi več tiste, ki je dovoljevala prehod zaradi obiska trgovine. Izjema tudi ni prehajanje med stalnim in začasnim prebivališčem, je na petkovi vladni novinarski konferenci povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Uveljavljanje teh izjem velja tudi za ožje družinske člane posameznika in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj. V obalni-kraški statistični regiji je prepovedano tudi zbiranje ljudi.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kot so pojasnili na Policijski upravi Koper, je prehajanje med obalno-kraško regijo in drugimi regijami med drugim dovoljeno z dokazilom o cepljenju, pozitivnim ali negativnim rezultatom testa na koronavirus in za prebolevnike. Posameznik mora obenem imeti s seboj dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja ene od 12 izjem, in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo.

Na policiji sicer odsvetujejo vsa nenujna potovanja na Obalo. Ta konec tedna bodo poostreno nadzirali spoštovanje vladnega odloka na tem območju.

Zdravstveni inšpektorat, inšpektorat za infrastrukturo in policija bodo ta konec tedna na vseh smučiščih po Sloveniji, ki obratujejo, izvedli poostren nadzor. Že v minulih dneh so inšpektorji ugotovili nekaj neskladnosti na smučiščih, med drugim pri gostinski ponudbi.

Več iz te teme:

Komentarji: