Združeni narodi naj preprečijo državljansko vojno v Burmi

Odposlanka Združenih narodov za Burmo je članice Varnostnega sveta pozvala naj preprečijo državljansko vojno. V nemirih je doslej umrlo že 520 ljudi.
Fotografija: Protestniki, ki nasprotujejo vojaškemu udaru v državi, so se znova zbrali na ulicah večjih mest. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Protestniki, ki nasprotujejo vojaškemu udaru v državi, so se znova zbrali na ulicah večjih mest. FOTO: AFP

Odposlanka Združenih narodov za Burmo Christine Schraner Burgener je v sredo članice varnostnega sveta Združenih narodov pozvala, naj preprečijo državljansko vojno v državi, kjer se nadaljujejo spopadi protestnikov proti policiji in vojski, ki je z državnim udarom prevzela oblast. V nemirih je doslej od prevrata 1. februarja umrlo 520 ljudi.

»Ta svet pozivam, naj upošteva vse razpoložljive ukrepe za kolektivno akcijo in naj naredi, kar je prav, kar si zaslužijo prebivalci Burme, in prepreči večstransko katastrofo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije na zasedanju za zaprtimi vrati povedala Burgenerjeva. Dejala je, da je odprta za dialog z vojaško hunto, vendar ne bi smeli čakati nanjo, ker se bo položaj z zavlačevanjem le še poslabšal. »Prelivanje krvi je pred vrati,« je opozorila.
 

Voditeljici grozi dosmrtna izključitev iz političnega življenja


Odvetniki demokratične voditeljice države Aung San Su Či so pred tem sporočili, da je kljub dvema mesecema, ki jih je preživela v hišnem zaporu, dobrega zdravja. 75-letno voditeljico je vojska aretirala med državnim udarom pred dvema mesecema. Sooča se s številnimi točkami obtožnice, zaradi česar ji grozi dosmrtna izključitev iz političnega življenja.

image_alt
Dan sramote in velika dilema Zahoda


Sredino zasedanje VS ZN je zahtevala Velika Britanija po tem, ko je burmanska vojska konec prejšnjega tedna zaostrila uporabo smrtonosne sile proti protestnikom. V soboto je vojska izvedla tudi zračne napade v državi Karen, kjer so uporniki zavzeli vojaško oporišče. »Okrutnost vojske je preveč resna in številni oboroženi borci različnih etničnih skupin prijemajo za orožje, kar povečuje nevarnost izbruha državljanske vojne,« je dejala Burgenerjeva. Vojski je uspelo razjeziti nekaj od skupaj 20 oboroženih etničnih skupin v Burmi, ki so se pripravljene pridružiti protestnikom.

Ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas Greenfield je napovedala možnost ukrepanja, če vojska ne bo sestopila z oblasti. »Če se to ne zgodi, bomo morali razmisliti o tem, kaj lahko še storimo,« je dejala. ZDA so doslej skupaj z EU uvedle več sankcij proti vojaški hunti. ZDA so v torek tudi pozvale svoje državljane, naj odidejo iz Burme.

Preberite še:

Komentarji: