Dijak mariborske III. gimnazije okužen, njegov razred v karanteni

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo



19.18 Število novih okužb s koronavirusom v Italiji še naprej narašča

Število novih okužb z novim koronavirusom v Italiji še naprej narašča. V zadnjem dnevu so jih potrdili 1397, dan prej pa 1326. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo deset ljudi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. V italijanskih bolnišnicah se po današnjih podatkih zdravi 1505 obolelih s covidom-19, med njimi jih 120 potrebuje intenzivno nego. Aktivno okuženih je trenutno skoraj 29.000 ljudi.

Med okuženimi je tudi nekdanji italijanski premier in medijski mogotec Silvio Berlusconi, ki bo konec septembra dopolnil 84 let. Kot danes poročajo italijanski mediji, so bili na testiranjih na novi koronavirus pozitivni tudi njegova partnerkater dva od njegovih petih otrok.

18.37 Dijak mariborske III. gimnazije okužen s koronavirusom, njegov razred v karanteni

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi pri dijaku mariborske III. gimnazije, zato je njegov razred od srede zvečer v 14-dnevni karanteni, na spletni strani poroča Radio Maribor. Kot je za radio dejala ravnateljica šole Marija Lešer, je bil dijak v šoli samo prvi šolski dan. Hkrati meni, da so posledice ta trenutek zelo dobro obvladljive. Gimnazija je tako postala prva šola s potrjenim primerom in odrejeno karanteno za celoten razred v tem novem šolskem letu, izpostavlja radio. Po besedah Lešerjeve na šoli niso pričakovali, da se bo to zgodilo tako hitro in prav pri njih, posebej ker so se od prvega dne držali ukrepov, pripravljene pa so imeli tudi različne scenarije. Tako so za razred v karanteni takoj uvedli pouk na daljavo, ki bo potekal dva tedna. Če ne bo dodatnih zapletov, se bodo dijaki lahko takrat vrnili v šolo.

17.48 V Srbiji manj kot 100 novih okužb, v Severni Makedoniji in Črni gori precej več

V Srbiji so v preteklih 24 urah potrdili 95 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, za covidom-19 pa sta umrli še dve osebi, so sporočili pristojni. V Severni Makedoniji so potrdili 166 novih okužb, preminil ni nihče. V Črni gori so zabeležili 146 novih primerov. V Srbiji je trenutno zaradi covida-19 hospitaliziranih 545 bolnikov, od katerih jih je 41 na ventilatorjih. 

V Severni Makedoniji imajo trenutno 2191 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 744 v Skopju. V preteklih 24 urah so opravili 1756 testov, od začetka epidemije pa 153.462, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

V Črni gori imajo trenutno 897 aktivnih primerov. V preteklem dnevu so opravili 779 testov, za covidom-19 ni umrl nihče. Od začetka epidemije so v Črni gori potrdili 5165 okužb z novim koronavirusom, covidu-19 so podlegli 104 ljudje, poroča Tanjug.

16.59 Slovenija si prizadeva za čim lažje prehajanje meje z Madžarsko

Slovenija si prizadeva za rešitve, ki bi prebivalcem ob meji in tudi slovenski manjšini v Porabju čim bolj olajšale prehajanje meje z Madžarsko. Podrobnosti, dokler potekajo pogovori, niso znane. Za slovenske državljane pa velja, da za največ 24 ur lahko vstopijo v 30-kilometrski pas na Madžarskem brez omejitev. Potrdilo delodajalca ali kakšno drugo dovoljenje pri tem ni potrebno.

Kot so za STA pojasnili na zunanjem in notranjem ministrstvu, so po madžarskem odloku izjeme za prehod meje poleg drugih tudi vojaški konvoji, tranzit vozil, dnevni migranti, torej delavci in dijaki, ki delo opravljajo bodisi na Madžarskem ali v Sloveniji, ter tudi državljani sosednjih držav in tam živeči madžarski državljani.

Kar zadeva poziv predsednika Državne slovenske samouprave Karla Holca in zagovornice Slovencev v madžarskem parlamentu Erike Köleš Kiss madžarskemu notranjemu ministrstvu, naj odpre mejni prehod Verica-Čepinci, ki je za porabske Slovence izjemnega pomena, na zunanjem ministrstvu pravijo, da si prek veleposlaništva v Budimpešti in generalnega konzulata v Monoštru intenzivno prizadevajo za rešitev, vendar o podrobnostih ne morejo govoriti, dokler potekajo pogovori.

FOTO: Iztok Ilich
FOTO: Iztok Ilich


14.23 Začasno obvezna uporaba mask v zaprtih javnih prostorih, če ni mogoča varnostna razdalja

Nositi jih bo treba v zaprtih javnih prostorih. Sprejet je nov odlok, ki bo še danes objavljen v uradnem listu.

Več v prispevku:  Uporaba mask spet obvezna

13.58 BiH odpira meje za vse z negativnim testom

V BiH so v zadnjih 24 urah potrdili 286 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 je umrlo še devet ljudi. Tamkajšnje pristojne službe so danes napovedale, da bodo povsem odprle meje za vse tujce, ki bodo imeli negativni test za novi koronavirus. To ne velja za državljane Hrvaške, Srbije in Črne gore.

V Federaciji BiH so v zadnjem dnevu potrdili 209 novih primerov, v Republiki Srbski pa 77 primerov, so sporočile zdravstvene službe v teh dveh entitetah BiH. V zadnjih 24 urah je v Federaciji BiH umrlo še osem bolnikov s covidom-19, v Republiki Srbski pa eden, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Od začetka epidemije v marcu so v BiH potrdili 20.803 okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 636 ljudi.

V sredo so v Sloveniji ob 1653 testiranjih potrdili 53 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
V sredo so v Sloveniji ob 1653 testiranjih potrdili 53 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice


13.06 Število brezposelnih avgusta nižje za 1,4 odstotka 

Ob koncu avgusta je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih 88.172 brezposelnih oseb, kar na mesečni ravni predstavlja 1,4-odstotni padec, na letni pa 23,2-odstotno rast.

Preberite več: Avgusta manj brezposelnih kot julija, a več kot lani ob tem času​

12.22 V Indiji zadnji dan znova rekorden po številu okužb z novim koronavirusom

V Indiji v zadnjih dneh zaznavajo izjemno visoke številke novih okužb z novim koronavirusom. Tudi zadnji dan je postregel z novim rekordom – potrdili so 83.883 novih primerov, kar je obenem najvišji dnevni prirast okužb v katerikoli državi na svetu od začetka pandemije. V državi so doslej skupno potrdili že več kot 3,8 milijona okužb, umrlo pa je več kot 67.000 ljudi. Od srede je covid-19 terjal dodatnih 1043 smrtnih žrtev. Indija bi tako lahko po številu potrjenih primerov kmalu prehitela Brazilijo, ki je na ZDA na drugem mestu najhuje prizadetih držav.

Indija je v zadnjem času močno okrepila testiranje – v enem dnevu so po navedbah zdravstvenega ministrstva pregledali celo 1,17 milijona vzorcev, vsega skupaj pa že 45,5 milijona. Čeprav so okužbe zelo pogoste na podeželju, je v zadnjih dneh opazno tudi povišanje števila primerov v mestih, vključno z New Delhijem.

Indija je v zadnjem času močno okrepila testiranje. FOTO: Noah Seelam/AFP
Indija je v zadnjem času močno okrepila testiranje. FOTO: Noah Seelam/AFP


12.03 Grčija v drugem četrtletju s 15,2-odstotnim medletnim padcem BDP

Grško gospodarstvo se je v letošnjem drugem četrtletju na letni ravni skrčilo za 15,2 odstotka, je danes objavil grški statistični urad. Na ravni trimesečja je bil padec 14-odstotni. Gre za neprimerljivo obsežnejše nazadovanje, kot je Grčijo prizadelo v zadnji finančni krizi pred dobrim desetletjem. Dolžniška kriza je v državi trajala kar desetletje. Tudi prihodnji časi bodo za Grčijo težki. Tamkajšnja centralna banka državi za celotno letošnje leto napoveduje 5,8-odstotno nazadovanje BDP. Grške oblasti pa verjamejo, da bo globoki recesiji prihodnje leto sledilo okrevanje. Za okrevanje gospodarstva so namenile 24 milijard državnih in evropskih sredstev.

11.48 V Avstriji potrdili 403 nove okužbe z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 403 nove okužbe z novim koronavirusom, potrdili so tudi nov primer smrti zaradi covida-19. Več kot polovico novih primerov, 203, so potrdili na Dunaju, v Spodnji Avstriji 60, in na Tirolskem 56. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 30 novih primerov, na avstrijskem Koroškem tri in na Gradiščanskem enega, preostale v drugih avstrijskih zveznih deželah. V Avstriji je doslej zaradi covida-19 umrlo 735 ljudi. Skupno so okužbo z novim koronavirusom v slovenski severni sosedi potrdili pri 28.372 osebah. Trenutno imajo v državi 3466 aktivnih okužb.

10.55 Okužba s koronavirusom tudi v vrtcu v Račah

Z okužbo v vrtcu so se soočili tudi v Račah, kjer so bili v torek obveščeni, da je bil na testu pozitiven eden od zaposlenih v kuhinji. Kot je za STA povedal ravnatelj raške osnovne šole, pod katero sodi tudi tamkajšnji vrtec, so epidemiologi NIJZ takoj zatem pet zaposlenih, s katerimi je bil okuženi v tesnejšem stiku, preventivno napotili karanteno.

»Staršev o okužbi nismo posebej obveščali, ker so nam tako svetovali epidemiologi, da ne bi povzročili panike. Ker gre za majhen kraj, se seveda informacije hitro širijo, vendar zaradi tega danes nismo opazili, da bi bilo v vrtcu manj otrok. Vsi, ki so v karanteni, so trenutno zdravi in upam, da se bodo lahko kmalu vrnili na delo,« je dejal Lašič. Pri tem je pojasnil, da je bil okuženi nazadnje v službi v petek, z otroki pa ni bil v stiku.

10.51 Francija naj bi z novimi ukrepi zagotovila 160.000 novih delovnih mest

Francija v središče novega svežnja za okrevanje gospodarstva, ki bo vreden sto milijard evrov, postavlja delovna mesta, so danes sporočili predstavniki francoske oblasti. Za prihodnje leto so napovedali 160.000 delovnih mest. Paket naj bi Francijo pripravil na obdobje do leta 2030. Francosko gospodarstvo se je v letošnjem drugem četrtletju glede na predhodne tri mesece skrčilo za 13,8 odstotka, kar predstavlja največji padec po letu 1945. Francoska vlada pričakuje, da bo skupni padec gospodarske aktivnosti letos 11-odstoten, pri čemer naj bi bilo izgubljenih 800.000 delovnih mest. Novi sveženj prihaja, potem ko je država v prvih mesecih po izbruhu koronavirusa za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu že namenila več sto milijard evrov. Z njim francoska oblast na srednji rok obljublja stimuliranje investicij v zelene tehnologije in pomoč določenim sektorjem, tudi zdravstvu, da postanejo bolj konkurenčni.

10.22 V Sloveniji 53 novih okužb s koronavirusom

V sredo so v Sloveniji potrdili 53 okužb s koronavirusom, opravili pa so 1653 testiranj, je sporočila vlada po twitterju. Novih smrti v sredo ni bilo, število umrlih bolnikov s covidom-19 tako ostaja 134. Skupaj so okužbo z novim koronavirusom doslej potrdili pri 3032 osebah. Hospitaliziranih je 26 bolnikov, štirje so na intenzivni negi, iz bolnišnice pa so odpustili tri osebe. V Sloveniji je trenutno aktivno okuženih 496 ljudi, prikazujejo podatki na sledilniku covida-19.

V sredo so okužbe z novim koronavirusom odkrili v kar 30 občinah po državi. Znova je bilo največ primerov, skupaj 14, v Ljubljani, kjer je trenutno skoraj sto okuženih. Tri nove okužbe so potrdili v občini Maribor, po dve pa v Šentjurju, Lendavi in na Igu. Poleg Ljubljane je največ aktivnih okužb v Celju in Mariboru, po 22. V sredo je bila večina okuženih starih med 25 in 54 let, med starejšimi od 65 let so zabeležili en primer, med mlajšimi od 24 let pa šest.



O epidemioloških razmerah danes razpravljajo tudi na vladi, kamor sta prišla tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek in vodja svetovalne skupine ministrstva za zdravje za covid-19 Bojana Beović. Vladni govorec Jelko Kacin je pred sejo dejal, da se epidemiološke razmere slabšajo pri vseh sosedih in je realno pričakovati, da bodo vsi veljavni ukrepi in priporočila ostali. Ali bo morda določen še kakšen nov ukrep, pa je stvar časa in dogovora.

10.10 Na Hrvaškem potrdili 369 na novo okuženih, kar je rekordno število

V zadnjih štiriindvajsetih urah so na Hrvaškem potrdili 369 novih primerov s koronavirusom, zaradi bolezni civid-19 pa so umrle tri osebe, kar je največ po 25. februarju, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe. 

Po pisanju portala Index.hr je trenutno aktivno okuženih 2634 oseb, od tega jih je 269 hospitaliziranih, 15 bolnikov je na respiratorjih. Skupno so doslej testirali 160.236 ljudi, v zadnjih štiriindvajsetih urah 2849. Doslej so na Hrvaškem potrdili 11.094 okužb, 8266 ljudi je okrevalo, skupaj pa je umrlo 194 oseb. V samoizolaciji je trenutno 8901 oseba. Do danes so testirali 179.838 ljudi, v zadnjih štiriindvajsetih urah 4492.

Na Hrvaškem spet porast števila okužb z novim koronavirusom. FOTO: Leon Vidic/Delo
Na Hrvaškem spet porast števila okužb z novim koronavirusom. FOTO: Leon Vidic/Delo


Zaenkrat je največ primerov v splitsko-dalmatinski županiji, v kateri so zabeležili 114 na novo okuženih. V mestu Zagreb so od srede našteli še 79 novih primerov okužbe, na območju zagrebške županije pa še 18, vzadrski županiji so od srede potrdili 19 primerov, o 15 novih okužbah so poročali iz primorsko-goranske županije. V istrski županiji so potrdili štiri nove primere.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 10. uri, se sicer ne ujemajo vselej s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

10.01 Wolfordov murskosoboški obrat tudi v proizvodnjo zaščitnih mask

Avstrijski proizvajalec perila in nogavic višjega cenovnega razreda Wolford je izkoristil povečano povpraševanje po zaščitnih maskah ob pandemiji covida-19 in v proizvodnjo v slovenskem obratu v Prekmurju vključil tekstilne maske. Kot poudarjajo, to ne pomeni opuščanja proizvodnje osnovnih izdelkov. Obeti za slovenski obrat so sicer stabilni.

8.49 Okužba v celjskem vrtcu Zarja, v enoti Ringa raja
 
Vodstvo vrtca Zarja je bilo sinoči obveščeno, da ima strokovna delavka v enoti Ringa raja na Nušičevi ulici potrjeno okužbo s koronavirusom.

Po posvetu z epidemiologom so že sinoči obvestili vse starše otrok, ki so bili v neposrednem stiku s strokovno delavko. Dvanajst otrok je tako danes ostalo doma, odrejena jim bo karantena. V karanteni je tudi pet strokovnih delavk. Š. K.

8.43 Ameriški javni dolg bo prihodnje leto presegel obseg letnega BDP

Kongresni urad za proračun (CBO) je v sredo poročal, da bo javni dolg ZDA prihodnje leto prvič od konca druge svetovne vojne večji od celotnega letnega BDP največje ekonomije na svetu. Letni BDP ZDA je bil lani vreden 21.430 milijard dolarjev, letos bo zaradi pandemije covida-19 manjši.

Za rekordni dolg je kriva dodatna poraba zaradi pandemije, ki je proračunsko luknjo povečala za več kot dve milijardi dolarjev na več kot 3000 milijard dolarjev, v kratkem pa jo bo še bolj, saj ni verjeti, da se republikanci in demokrati pred volitvami ne bodo odločili za dodatno proračunsko pomoč ekonomiji.

V prihodnjem letu bo proračunski primanjkljaj tako trikrat večji kot v letu 2019 in dvakrat večji, kot je bil na vrhuncu zadnje velike finančne krize in recesije v letih 2008 in 2009. Dodatna poraba za odpravljanje posledic pandemije novega koronavirusa je prišla v času, ko so davčni prilivi padli, ker je ekonomija konec marca in aprila obstala.

07.58 CDC naročil zveznim državam ZDA, naj bodo do 1. novembra pripravljene na distribucijo cepiva proti novemu koronavirusu

Direktor ameriškega centra za nadzor nad boleznimi (CDC) Robert Redfield je že 27. avgusta ameriške zvezne države obvestil, naj bodo do 1. novembra pripravljene za distribucijo cepiva proti novemu koronavirusu, razkrivajo ameriški mediji. Demokrati domnevajo, da gre za predvolilni trik predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Razen cepiva, ki ga je oznanil ruski predsednik Vladimir Putin in o učinkovitosti katerega preostali svet trenutno dvomi, cepiva proti novemu koronavirusu še ni. Testiranja cepiv v ZDA so približno na polovici poti in nobeno od poskusnih cepiv do 1. novembra v skladu s predpisi, ki veljajo, naj ne bi bilo pripravljeno za množično uporabo.

Ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni pri univerzi Minnesota Michael Osterholm je za ameriško tiskovno agencijo AP izrazil zaskrbljenost, da gre za politično potezo. »Zdravstvena javnost želi varno in učinkovito cepivo, tako kot vsi skupaj. Vendar ne sme biti dvoma, da je cepivo učinkovito in varno,« je dejal in opozoril na dogodke, ki so zmanjšali kredibilnost ameriške zvezne uprave za hrano in zdravila (FDA).

Preberite še:

Komentarji: