Orban namignil na morebitno zavezništvo s PiS namesto EPP

Fidesz želi po besedah Orbana ohraniti »krščansko kulturo in zaščititi meje«.
Fotografija: Madžarski premier Viktor Orban FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Madžarski premier Viktor Orban FOTO: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je danes namignil, da bi lahko njegova stranka zapustila vrste desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) in se namesto tega v Evropskem parlamentu združila s poljsko vladajočo stranko Zakon in Pravičnost (PiS). Kot je sicer poudaril, bi sam še vedno raje »preoblikoval in reformiral« EPP.

In to tako, da bi bilo v njej več prostora za »protimigrantske sile«, je Orban nadaljeval v pogovoru za madžarski radio Kossuth. Dodal je, da so njegovo stranko Fidesz napadle »promigrantske sile« znotraj EPP in da te sile skušajo »celotno EPP preoblikovati v mednarodno promigrantsko organizacijo«, medtem ko skušajo Madžari to preprečiti, povzema madžarska tiskovna agencija MTI.

Fidesz želi po besedah Orbana ohraniti »krščansko kulturo in zaščititi meje« in zato je po njegovem mnenju sedaj v središču razprav. »Fidesz se bo sam odločil, ali bo znotraj ali zunaj EPP,« je dodal madžarski premier.

Nadaljeval je, da bo njegova stranka, če bo morala »nekje drugje začeti na novo, seveda na prvem mestu začeti pogovore s Poljsko«, ki ji od leta 2015 vlada desničarska PiS.

Orban bo v nedeljo potoval na Poljsko, kjer se bo udeležil slovesnosti ob obletnici članstva te države v zvezi Nato, poljski premier Mateusz Morawiecki pa bo imel po njegovih besedah 15. marca govor v Budimpešti ob madžarskem nacionalnem prazniku. Poljska in Madžarska sta zaveznici, ko gre za zoperstavljanje institucijam EU na področju migracij, skupne so jima težnje po večji decentralizaciji povezave in večjim pristojnostim članic.

Madžarski premier je povedal tudi, da se je v četrtek pogovarjal tako s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem, ki je član EPP, in vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfredom Webrom. »Telefonske žice seveda gorijo (...) pogovori se nadaljujejo,« je dodal.

Preberite še:

Komentarji: