Zaradi orkana Ian brez elektrike okrog dva milijona ljudi

Guverner DeSantis je vse prebivalce pozval, naj poskrbijo za svojo varnost, v pripravljenosti je tudi nacionalna garda.
Fotografija: Posledice orkana Ian v Sarrasoti na Floridi. FOTO: Joe Raedle/AFP
Odpri galerijo
Posledice orkana Ian v Sarrasoti na Floridi. FOTO: Joe Raedle/AFP

Florido, ki je s svojo lego tik ob oceanu vajena ujm, terorizira orkan Ian, ki je presenetljivo močan. Že na Kubi je za seboj pustil dva mrtva, a se je v morilsko stopnjo prelevil šele pred obalami Floride.

Dosegel jo je pri otoku Cayo Costa na njenem jugozahodu, in sicer nekaj po treh popoldne po lokalnem času (okoli 21. ure po srednjeevropskem času). Udaril je z močjo četrte kategorije od petih, ameriški mediji ga označujejo za skrajno nevarnega. Sodeč po ameriškem Nacionalnem centru za orkane (National Hurricane Center) je hitrost vetra po prihodu na Florido dosegla 235 kilometrov na uro. Do jutranjih ur po srednjeevropskem času se je veter unesel na še vedno precejšnjih 170 kilometrov na uro.

Ameriški mediji, ki se sklicujejo na ameriške mejne sile, za zdaj poročajo o ladji z migranti, ki se je potopila nekaj ur pred prihodom Iana. CBS navaja, da so zaradi tega pogrešali 23 oseb. Doslej jim je uspelo rešiti tri, štirim, po narodnosti Kubancem, pa je uspelo priplavati do obale.

Guverner Ron DeSantis je najbolj izpostavljenim prebivalcem 21-milijonske zvezne države že ukazal evakuacijo, drugim priporočil prostovoljno. Ukaz o evakuaciji pred prihodom orkana je sicer zajel 2,5 milijona ljudi, a vsi ga niso upoštevali, zato so imeli reševalci precej dela s pomočjo tistim, ki so jih ujele poplavne vode. Glavni izvršni direktor floridskega elektro podjetja Eric Silagy je po poročanju STA opozoril, da bodo elektriko obnavljali več dni, ponekod tudi več tednov. Pripravljenih je skupaj 30.000 električarjev s Floride in drugih zveznih držav, pomoč pa pošilja tudi zvezna vlada v Washingtonu. 

Orkan Ian ob prihodu na Florido na satelitskem posnetku US Regional and Mesoscale Meteorology Branch (RAMMB). FOTO: AFP/US Regional and Mesoscale Meteorology Branch
Orkan Ian ob prihodu na Florido na satelitskem posnetku US Regional and Mesoscale Meteorology Branch (RAMMB). FOTO: AFP/US Regional and Mesoscale Meteorology Branch

Najbolj izpostavljena je Tampa s približno 400.000 prebivalci, za nameček pa je po sončni državi te dni pustošilo nekaj tornadov. Tako kot pri orkanu Irmi leta 2017 je Iana napovedala nenavadna in močna plima in vse, ki se niso pravočasno umaknili na varno, je guverner DeSantis ob »zgodovinskem« orkanu pozval k odhodu v zaklonišča in druge kolikor toliko varne prostore.

Posledice orkana Ian v Sarrasoti na Floridi. FOTO: Joe Raedle/AFP
Posledice orkana Ian v Sarrasoti na Floridi. FOTO: Joe Raedle/AFP

»Mati narava je strašna nasprotnica, prosim, upoštevajte navodila za evakuacijo. Doživeli boste lahko izklope elektrike, poplave in škodo zaradi padanja dreves, bodite pripravljeni!« Že tornadi so na letališčih prevračali manjša letala in ruvali drevesa. Zaprte so številne šole, v Disneyjevem zabaviščnem parku v Orlandu pa položaj še natančno opazujejo.

Približevanje orkana. FOTO: Sean Rayford/AFP
Približevanje orkana. FOTO: Sean Rayford/AFP

Orkani in druge ujme tudi na Floridi niso nobena neznanka in pogumneži so v zadnjih dneh na spletnih omrežjih delili nasvete o premagovanju vremenskih udarcev. Nekaterim od njih bo morda kmalu žal. Oblasti že zdaj pričakujejo 45 milijard dolarjev škode, saj je takšno razdejanje za seboj pustila že Irma.

Florida sicer med zveznimi državami velja za bolje pripravljeno kot Louisiana, kjer je Katrina leta 2005 opustošila velik del New Orleansa – najbolj uničevalni orkan v nedavni ameriški zgodovini se je tja odpravil čez Florido, pa tam niso doživeli takšnega opustošenja. 7000 floridskih članov nacionalne garde je kljub temu v pripravljenosti za reševanje življenj, več deset tisoč komunalnih in drugih delavcev za popravljanje škode na električnih napeljavah in druge bistvene infrastrukture.

Moški kljubuje vetru. FOTO: Sean Rayford/AFP
Moški kljubuje vetru. FOTO: Sean Rayford/AFP

Ob robu naravne katastrofe se merijo tudi politične moči. Republikanski guverner DeSantis velja za enega od konservativnih favoritov za prihodnje predsedniške volitve in je zato pogosta tarča demokratskega predsednika Joeja Bidna in levi del ameriškega političnega prizorišča.

Vplivni republikanec velja za dediča gibanja prejšnjega predsednika Donalda Trumpa »Naredite Ameriko spet veliko«, ki ga je Biden označil za polfašističnega, zaradi nevarnega orkana pa sta politična nasprotnika vsaj začasno zakopala bojno sekiro in se po telefonu dogovarjala o pripravah na človeško in materialno škodo ter njenem poravnanju.

Plaža Cocoa Beach pred prihodom orkana Ian. FOTO: Jim Watson/AFP
Plaža Cocoa Beach pred prihodom orkana Ian. FOTO: Jim Watson/AFP

Demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar pa si ni mogla pomagati, da ne bi v televizijskem intervjuju med pozivanjem k volitvam za njeno stranko na pomembnih novembrskih vmesnih kongresnih volitvah omenila tudi Iana in s tem povzročila pravi mali politični vihar. Opozorila je na nedavno demokratsko zakonodajo, namenjeno varovanju okolja, pa čeprav seveda ni dokaza, da bi lahko z njo ustavili orkane.

Preberite še:

Komentarji: