»Otroke sem hotel uporabiti za živi ščit«

Dan po grozljivi izkušnji za otroke kontradiktorne izjave voznika, javnost spoznava mala heroja, ki sta uspela poklicati pomoč.
Fotografija: Od avtobusa, na katerem je voznik prisilno zadrževal 51 osnovnošolcev, je ostalo le sežgano ogrodje. FOTO: Flavio Lo Scalzo/AFP
Odpri galerijo
Od avtobusa, na katerem je voznik prisilno zadrževal 51 osnovnošolcev, je ostalo le sežgano ogrodje. FOTO: Flavio Lo Scalzo/AFP

»Hotel sem priti do letališča Linate in se z letalom vrniti v Afriko, otroke pa uporabiti za živi ščit,« je dan po grozljivi 40-minutni vožnji, med katero je ugrabil 51 osnovnošolcev in njihove učitelje, zatem pa, ko je prebil blokado iz avtomobilov karabinjerjev, avtobus zažgal, v zaporu s podobno grozljivimi besedami povedal voznik avtobusa s senegalskimi koreninami in italijanskim državljanstvom Ouesseynou Sy.

Že včeraj je priznal, da je bila njegova odločitev naklepna, posnel je celo video, v katerem je ugrabitev napovedal in jo razložil kot reakcijo na protimigrantsko politiko Italije. Hkrati je zatrjeval, da otrokom ni želel škodovati, četudi so imeli ti, denimo, med vožnjo zavezane roke in jim je po pričevanjih govoril, da ne bodo preživeli.


 

Otroke rešili karabinjerji in vojska


Avtobus je iz predvidene smeri preusmeril v smeri letališča, v kraju San Donato Milanese na obrobju Milana pa naletel na blokado karabinjerjev. Prebil jo je, ko se je avtobus naposled zaustavil, pa je njegovo notranjost polil z bencinom in ga zažgal. Otroke so rešili karabinjerji in vojska, v medije pa so hitro prišle tudi njegove besede: »Hočem, da se to konča, smrti v Sredozemskem morju moramo zaustaviti.«

Kmalu so v medije prišli tudi podatki, da ima policijsko kartoteko, da je bil že kaznovan zaradi vožnje pod vplivom alkohola in celo spolnega napada na mladoletno osebo. Današnji tisk poroča, da je šlo za sedemnajstletnico, zaradi napada, označenega za lažjega, pa so mu lani oktobra dosodili pogojno kazen.

FOTO: Flavio Lo Scalzo/AFP
FOTO: Flavio Lo Scalzo/AFP


Danes italijanska Ansa navaja še druge njegove izjave. Želi, da se vsi Afričani vrnejo v Afriko, upa celo, da bodo po vsej Evropi zmagala desna politika in da Afričani ne bodo več prihajali.

»To sem storil, da bi dal Afriki signal, naj Afričani ostanejo v Afriki, tako ne bi bilo mrtvih v morju.« V zaporu, kjer je pristal po bolniškem pregledu zaradi lažje oblike opeklin, je sicer pod nenehnim nadzorom, med drugim so mu odredili srečanje s psihiatrom in psihologom.
 

Današnji dan pokazal, da so med migranti mali heroji


Tisk je včeraj poročal drugače. Sy naj bi otrokom govoril, da v Afriki mnogi ljudje umirajo zaradi Mattea Salvinija in Luigija di Maia, torej aktualnih italijanskih ministrov za notranje zadeve oziroma za gospodarski razvoj, delo in socialno politiko in italijanske protimigrantske politike. Oba sta trenutno tudi podpredsednika vlade Giuseppeja Conteja.

Oblast se je hitro odzvala; Salvini z vprašanjem, kako je lahko voznik s takšno kartoteko sploh vozil avtobus s šolarji, preiskavo tega pa je napovedalo tudi milansko tožilstvo.

Trinajstletn Ramy je uspel s skritim telefonom z avtobusa prvi poklicati pomoč. Na fotografiji z očetom. FOTO: Miguel Medina/AFP
Trinajstletn Ramy je uspel s skritim telefonom z avtobusa prvi poklicati pomoč. Na fotografiji z očetom. FOTO: Miguel Medina/AFP


Današnji dan je, nasprotno, pokazal, da so med migranti tudi mali heroji. Tisk piše o trinajstletniku Ramyju, ki je uspel z avtobusa s skritim telefonom prvi poklicati pomoč. Izkazalo se je, da je deček otrok migrantov iz Egipta.

»Moj sin je opravil svojo dolžnost, lepo bi bilo, če bi dobil italijansko državljanstvo,« je povedal njegov oče Halih Šehata. »Egipčani smo, v Italijo sem prišel leta 2001, sin se je tu rodil leta 2005, a še vedno čakamo na uradni dokument. Zelo radi bi ostali tu. Ko sem ga včeraj videl, sem ga močno objel.«

Podobno se je izkazal Ramyjev tovariš Samir, ki je prav tako skril mobitel in z njega poklical številko 112. Samir je maroškega porekla, a italijansko državljanstvo ima.

Sprejem pri karabinjerjih. FOTO: Miguel Medina/AFP
Sprejem pri karabinjerjih. FOTO: Miguel Medina/AFP

 

Poklon desnice otrokom priseljencev


Omenjena ministra se pravzaprav nista mogla odločiti drugače, kot sta se. Di Maio je hitro izkazal naklonjenost Ramyjevemu državljanstvu: »Za rešitev tovarišev je tvegal življenje, posvetoval se bom s premierom Contejem.« Salvini pa: »Primer preverjamo. Prebrati in oceniti moramo dokumente.« Na njegovem ministrstvu so zagotovili, da bodo postopek pospešili, prevzeli pa bodo tudi stroške.

Samirju se je danes zahvalila tudi voditeljica skrajno desnih Bratov Italije Giorgia Meloni. »Ponosni smo nate, Samir,« je izjavila. Kaže, da italijanska desnica izrazito ceni otroke priseljencev.

Glede 47-letnega Ousseynoua Syja so v medije hitro prišli podatki, da ima policijsko kartoteko, da je bil že kaznovan zaradi vožnje pod vplivom alkohola in spolnega napada na mladoletno osebo. FOTO: AFP
Glede 47-letnega Ousseynoua Syja so v medije hitro prišli podatki, da ima policijsko kartoteko, da je bil že kaznovan zaradi vožnje pod vplivom alkohola in spolnega napada na mladoletno osebo. FOTO: AFP

Komentarji: