Pahor in Opeka pri papežu Frančišku (FOTO)

Predsednik Borut Pahor je v Rimu, kjer se je srečal z italijanskim kolegom. Med sproščenim srečanjem papeža Frančiška povabil v Slovenijo.
Fotografija: Papež Frančišek, Albert II. in Borut Pahor FOTO: Vatican Media
Odpri galerijo
Papež Frančišek, Albert II. in Borut Pahor FOTO: Vatican Media

Rim – Borut Pahor se bo sestal s predsednikom Italije Sergiom Mattarello, ki bo slovenskega predsednika gostil na delovnem kosilu. Gre za nadaljevanje odličnih medsebojnih in meddržavnih odnosov med državnikoma in državama, so sporočili iz Pahorjevega urada. Predvidoma bosta govorila o bilateralnih in aktualnih evropskih temah. Sogovornika bosta spregovorila o prihodnosti EU in si izmenjala mnenja o drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih, so še sporočili.

V okviru obiska v Rimu je Pahorja, slovenskega misijonarja Pedra Opeko in monaškega kneza Alberta II. na zasebni avdienci sprejel tudi papež Frančišek.
 

Papeža povabil v Slovenijo


Pahor je izjavi za TV Slovenija dejal, da je bilo srečanje pri papežu zelo prisrčno in sproščeno, ter da je ob tej priložnosti papeža ponovno povabil, da obišče Slovenijo. O pogovorih s predsednikom Italije pa je izpostavil, da ima Slovenija v italijanskem predsedniku Mattarelli velikega prijatelja in zaveznika. Sta se pa oba predsednika po njegovih navedbah pogovarjala o stvareh, ki so pomembne za medsebojno sodelovanje in prijateljstvo, tako o razmerah v Italiji kot v Evropi ter spremembah, »ki smo jim priča«.

Po oceni predsednika republike smo sedaj v položaju, ko sta na voljo dve možnosti, ali te spremembe »samo opazujemo, kar je napačen pristop, ki jih poskušamo razumeti in usmerjati v varno prihodnost večine ljudi«. »Gre tukaj za prihodnost Italije, Slovenije, Evrope,« je še dejal predsednik države.

Pahor in Mattarella sta se pogovarjala tudi o morebitni skupni obeležitvi konca prve svetovne vojne, skupaj s predsedniki držav, ki so bile pred stotimi leti udeležene na soški fronti. Predsednik Italije je tudi naklonjen morebitni skupni obeležitvi obletnice požiga narodnega doma v Trstu leta 1922.






 

Komentarji: