Papež sprejel žrtve zlorab čilskega duhovnika

Namen srečanja je bil poiskati rešitev za »delitve znotraj skupnosti verujočih«, so sporočili iz Vatikana.
Fotografija: Papež Frančišek je napovedal spremembe v čilski Cerkvi. FOTO: Alberto Lingria/Reuters
Odpri galerijo
Papež Frančišek je napovedal spremembe v čilski Cerkvi. FOTO: Alberto Lingria/Reuters

Vatikan - Papež Frančišek je v Vatikanu sprejel pet čilskih duhovnikov, ki so bili žrtve spolnih zlorab drugega čilskega duhovnika Fernanda Karadime. »Tako bo možno znova začeti graditi zdrav odnos med verujočimi in duhovniki, ko bodo vsi zacelili lastne rane,« so sporočili iz Vatikana.

Papež je v četrtkovem pismu vernikom v Čilu priznal, da se Katoliška cerkev ni pravočasno odzvala na obtožbe o spolnih zlorabah čilskih duhovnikov. »Osramočen moram reči, da nismo poslušali in se nismo pravočasno odzvali,« je v pismu, ki ga je objavila Čilska škofovska konferenca, zapisal papež. Že v začetku meseca, ko je prebral sklepe preiskave o zlorabah, je napovedal spremembe v čilski Cerkvi. Prav tako se je že opravičil žrtvam in se nedavno tudi osebno srečal s tremi od njih.

Več članov vodstva čilske Cerkve je obtoženih, da so v 80. in 90. letih minulega stoletja prezrli in prekrili spolne zlorabe Karadime, ki ga je Vatikan sicer dosmrtno suspendiral. 18. maja je zaradi afere odstopilo 34 čilskih škofov. Od leta 2000 so zaradi domnevnih spolnih zlorab v Čilu oblastem prijavili okoli 80 duhovnikov.

Komentarji: