Papež »v dobro Cerkve« odstavil čilskega duhovnika

Duhovnika so odstavili ravno v času, ko sta v Čile odpotovala odposlanca Vatikana, ki bosta preiskala domnevne spolne zlorabe.
Fotografija: Duhovnika so leta 2011 spoznali za krivega, da je več let zlorabljal najstnika. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Duhovnika so leta 2011 spoznali za krivega, da je več let zlorabljal najstnika. FOTO: Reuters

Papež Frančišek je danes v dobro Cerkve, kot so sporočili iz Vatikana, odstavil čilskega duhovnika Fernanda Karadimo, ki je kriv spolnih zlorab otrok. Papež je pred tem duhovnika zaradi njegovih dejanj sankcioniral na dosmrtno pokorščino in molitev.

Duhovnika so odstavili ravno v času, ko sta v Čile odpotovala dva odposlanca Vatikana, ki bosta preiskala domnevne spolne zlorabe in svetovala škofijam, kako se odzvati na afero.Karadimo so leta 2011 po interni preiskavi v Vatikanu spoznali za krivega, da je več let zlorabljal najstnika, a ga takrat niso odpustili. Duhovnik je krivdo zanikal.

Duhovnika v Čilu niso sodno preganjali, ker je tam primer zastaral. Trenutno naj bi živel v domu za ostarele v čilski prestolnici Santiaga de Chile.

Duhovnika so odstavili ravno v času, ko sta v Čile odpotovala odposlanca Vatikana, ki bosta preiskala domnevne spolne zlorabe. FOTO: Reuters
Duhovnika so odstavili ravno v času, ko sta v Čile odpotovala odposlanca Vatikana, ki bosta preiskala domnevne spolne zlorabe. FOTO: Reuters


Papež je sporočil, da zaradi škandala občuti bolečino in sram, a je tudi sam postal vpleten, ko je stopil v bran škofu Juanu Barrosu. Ta je domnevno prikrival zlorabe, ki jih je nad otroki v 80. in 90. letih preteklega stoletja v njegovi škofiji zagrešil Karadima.

Zaradi škandala v zvezi s spolnimi zlorabami otrok znotraj čilske katoliške cerkve je maja 34 čilskih škofov papežu Frančišku ponudilo svoj odstop. Frančišek je zaenkrat skupno sprejel sedem odstopov, med drugim tudi odstop škofa Barrosa.

Papež Frančišek se je sicer zaradi škandala že večkrat opravičil Čilencem ob priznanju, da Cerkev ni poslušala in se ni odzvala na obtožbe. Tudi katoliška cerkev v Čilu je priznala svoje napake pri obravnavi spolnih zlorab duhovnikov in se opravičila žrtvam. Izrazila je pripravljenost sodelovati s tožilci.

Komentarji: