Papež v Vatikanu skoraj eno uro govoril z Macronom

Še nihče ni s papežem govoril dlje. Emmanuel Macron je bil na zasebni avdienci kar 57 minut.
 
Fotografija: Emmanuel Macron je ob tej priložnosti podaril papežu izdajo knjige francoskega pisatelja Georgesa Bernanosa Dnevnik vaškega župnika iz leta 1949. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Emmanuel Macron je ob tej priložnosti podaril papežu izdajo knjige francoskega pisatelja Georgesa Bernanosa Dnevnik vaškega župnika iz leta 1949. FOTO: AFP

Vatikan - Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel francoskega predsednika Emmanuela Macrona, s katerim je govoril skoraj eno uro, kar je precej dolgo za zasebno avdienco. Frančišek je Macrona med drugim opozoril, da je naloga vladajočih, da pomagajo revnim.

Macron se je na prvem zasebnem srečanju pri papežu zadržal kar 57 minut, kar je precej dlje ob običajnih največ 50 minut. S tem je francoski predsednik podrl rekord. Pred tem je papež na primer 50 minut govoril z nekdanjim ameriškim predsednikom Barackom Obamo, z njegovim naslednikom Donaldom Trumpom pa le 30 minut.

Glede na posnetke srečanja je med papežem in Macronom vladalo toplo vzdušje, saj sta se smejala in šalila, med drugim pa celo poljubila na lice. Francoskega predsednika je spremljala njegova soproga Brigitte, ki je bila v skladu z vatikanskim protokolom oblečena v črno.

Emmanuel Macron se je na prvem zasebnem srečanju pri papežu zadržal kar 57 minut, kar je precej dlje ob običajnih največ 50 minut. FOTO: AFP
Emmanuel Macron se je na prvem zasebnem srečanju pri papežu zadržal kar 57 minut, kar je precej dlje ob običajnih največ 50 minut. FOTO: AFP

 

Tudi obdarovala sta se


Sprva ni bila znana vsebina srečanja, a najverjetneje sta spregovorila o migracijah, saj Frančišek vedno znova poziva k sočutju z migranti. Francoska tiskovna agencija AFP navaja, da sta najverjetneje spregovorila tudi o občutljivi temi vloge cerkve v francoski družbi.

Macron je namreč pred tem spomladi sprejel naziv častnega kanonika rimske bazilike sveta Janeza v Lateranu. Tradicionalno že od 15. stoletja, ko v Franciji cerkev in država še nista bili ločeni, ta naziv dobijo francoski vladarji. Več Macronovih predhodnikov je zavrnilo ta naziv, med drugim Francois Mitterrand in Francois Hollande.

Macron je ob tej priložnosti podaril papežu izdajo knjige francoskega pisatelja Georgesa Bernanosa Dnevnik vaškega župnika iz leta 1949. Papež pa je v skladu s tradicijo predsedniku predal medaljo svetega Martina.

Sprva ni bila znana vsebina srečanja, a najverjetneje sta spregovorila o migracijah, saj Frančišek vedno znova poziva k sočutju z migranti.
Sprva ni bila znana vsebina srečanja, a najverjetneje sta spregovorila o migracijah, saj Frančišek vedno znova poziva k sočutju z migranti.

 

Macron obiskal tudi italijanskega premierja


Macron se je sicer že v ponedeljek v Rimu sestal z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem. Kot je danes pojasnil na novinarski konferenci, neformalnega srečanja ni napovedal iz spoštovanja do protokola Vatikana.

»Ko nekdo obišče papeža, je pomembno, da se to ne pomeša z obiskom italijanske vlade,« je dejal. Dodal je, da je Conte zaprosil za sestanek med nedeljskim mini vrhom EU o migracijah v Bruslju. »Bilo je zasebno srečanje, zato ga ni bilo na dnevnem redu,« je povedal. Voditelja sta po Macronovih besedah spregovorila o aktualnih izzivih, med njimi o migracijah in območju evra.

Komentarji: