Pes moldavske predsednice ugriznil prvega Avstrijca Van der Bellna

Incident se je zgodil na dvorišču predsedniške rezidence, ko je Van der Bellen hotel pobožati psa po imenu Codrut, po naše Gozdiček.
Fotografija: Moldavska predsednica Maia Sandu z Gozdičkom – v družbi slovenske predsednice Pirc Musarjeve in avstrijskega kolega Van der Bellna. FOTO: Maia Sandu/Facebook via Reuters
Odpri galerijo
Moldavska predsednica Maia Sandu z Gozdičkom – v družbi slovenske predsednice Pirc Musarjeve in avstrijskega kolega Van der Bellna. FOTO: Maia Sandu/Facebook via Reuters

Pes moldavske predsednice Maie Sandu je v četrtek »prekršil« protokol in avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna, ki se je skupaj s slovensko predsednico Natašo Pirc Musar mudil na obisku v Kišinjevu, ugriznil v roko, poročajo moldavski mediji. Politico je pri tem zapisal, da je Van der Bellen »v četrtek ugotovil, da je pasji ugriz hujši od pasjega laježa«.

Incident se je zgodil, ko sta se voditelja sprehajala po dvorišču predsedniške rezidence in se je Van der Bellen v nekem trenutku sklonil, da bi pobožal psa, a je ta planil vanj in ga ugriznil v desno roko. Psu je ime Codrut ali Gozdiček.

Sandu se je opravičila v angleščini in pojasnila, da se je pes prestrašil velikega števila ljudi v bližini, Van Der Bellen pa se je na naslednjem srečanju s predsednikom moldavskega parlamenta pojavil s povito roko.

Slovenska predsednica je bila Gozdičku očitno bolj všeč kot avstrijski predsednik. FOTO: Maia Sandu/Instagram via Reuters
Slovenska predsednica je bila Gozdičku očitno bolj všeč kot avstrijski predsednik. FOTO: Maia Sandu/Instagram via Reuters

Pogovori v Kišinjevu, ki sta se jih udeležila Van Der Bellen in predsednica Slovenije, so bili namenjeni pristopu Moldavije, dežele med Ukrajino in Romunijo, v Evropsko unijo.

Sandujeva, ki je potepuškega psa posvojila po tem, ko ga je zbil avto in je izgubil tačko, je na družbenih omrežjih objavila slike s svojim ljubljenčkom in obema predsednikoma. »Z veseljem pozdravljam predsednika Van der Bellna iz Avstrije in Musarjevo iz Slovenije v Kišinjevu,« je Sandujeva zapisala na omrežju X. Naše razprave so poudarile močno podporo moldavski poti v EU, kar je pomemben trenutek, je še dodala.

»Codrut je bil del naše ekipe približno sedem mesecev, potem ko so ga našli na ulici, kjer ga je zbil avto. Tačke mu žal nismo mogli rešiti, a po nekajmesečnem zdravljenju zdaj veselo teče po treh,« je predsednica Sandu zapisala na instagramu.

Na družabnih omrežjih je že pred tokratnim »incidentom« objavljala fotografije s sprehoda s trinožnim mladičkom, zaradi česar je ta postal pravi moldavski spletni zvezdnik.

Komentarji: