Peter Kuhar s Češke: Še Karlov most je brez enega samega človeka

Slovenci iz različnih delov sveta se nam oglašajo in poročajo, kako poteka življenje v času pandemiije koronavirusa.
Fotografija: Usahnila je reka turistov, ki se je dolga leta valila po ozkih ulicah starega mesta, da bi se ustavila tudi na Karlovem mostu.
FOTO: Reuters
 
Odpri galerijo
Usahnila je reka turistov, ki se je dolga leta valila po ozkih ulicah starega mesta, da bi se ustavila tudi na Karlovem mostu. FOTO: Reuters  

Slovenski publicist in prevajalec, nekdanji urednik in novinar na TV Slovenija, ki od leta 2008 živi na Češkem, se ne more načuditi praznini, ki je legla na glavno mesto Prago. Kot pravi, prizore praznih praških trgov in ulic objavljajo številni posamezniki in mediji, domači in tuji. »Češka meja je za tujce zaprta, vsem prebivalcem pa gibanje omejeno. Odprte so le trgovine z živili, bencinske črpalke, trafike in – cvetličarne. Tako je usahnila reka turistov, ki se je dolga leta valila po ozkih ulicah starega mesta, da bi se ustavila tudi na Karlovem mostu.«


Peter Kuhar FOTO: Osebni arhiv
Peter Kuhar FOTO: Osebni arhiv
Most je svetovna znamenitost pod zaščito Unesca. Dokončan je bil na začetku 15. stoletja, dolg je nekaj čez petsto metrov, obdan je s tridesetimi, večinoma baročnimi skulpturami. Na levem bregu Vltave je namreč parlament, kar nekaj muzejev, galerij, trgov in cerkva, na hribu je praški grad ... Na desnem bregu dominirajo kip Karla IV., dve cerkvi, sloviti Klementinum z Narodno knjižnico, od koder pa se po ozkih ulicah pride na Stari mestni trg (Staroměstské náměstí) z orlojem, husitsko cerkvijo sv. Nikolaja ter spomenikom Jana Husa, blizu je slovita judovska četrt s sinagogami in pokopališčem, malo dlje so številna gledališča in galerije, Opera, Narodni muzej, glavni Vaclavski trg ... Ta hip vsega tega ne občuduje in ne obiskuje nihče. Ulice po mestih, tudi v Pragi, so skoraj prazne. Vse kulturne, športne in druge prireditve so odpovedane. Zaprte so vse javne ustanove – športna igrišča, gledališča, muzeji, galerije, vrtci, šole, univerze, knjižnice, knjigarne, v cerkvah ni obredov ... zaprte so vse trgovine, razen če prodajajo živila. Izjeme so tudi prodajalne tobačnih izdelkov in cvetličarne. In bencinske črpalke.


Ponudba skozi okenca


Poleg navedenega so seveda so zaprte tudi gostilne, pivnice, restavracije ... Sprva je smel delovati le »McDrive«, torej njihova ponudba čez okenca. Podjetni Čehi so se po tem zgledu zelo hitro znašli in lokale priredili na ponudbo čez okenca. Neka vinoteka je takoj začela oglaševati, da je organizirala zbirališče zaščitnih mask ... prijazni obiskovalci jih lahko kot darilo obesijo na pripravljene kljuke pri okencu ali si jih brezplačno vzamejo, iz ponudbe vinoteke pa lahko tudi kaj naročijo.

Neka vinoteka je takoj začela oglaševati, da je organizirala zbirališče zaščitnih mask ... prijazni obiskovalci jih lahko kot darilo obesijo na pripravljene kljuke pri okencu ali si jih zastonj vzamejo, iz ponudbe vinoteke pa lahko tudi kaj naročijo.
Neka vinoteka je takoj začela oglaševati, da je organizirala zbirališče zaščitnih mask ... prijazni obiskovalci jih lahko kot darilo obesijo na pripravljene kljuke pri okencu ali si jih zastonj vzamejo, iz ponudbe vinoteke pa lahko tudi kaj naročijo.


Strežba v številnih tako prilagojenih restavracijah je organizirana »brezstično«, hrano naročiš lahko tudi po medmrežju, dostava pa je navadno brezplačna. Ne tako redki gostinci so hrano ponujali tudi zastonj, do »izčrpanja zalog« oziroma dokler si niso uredili okenca.

Prepovedano je vsakršno združevanje večjih skupin od dveh oseb, oddaljenih med seboj dva metra. Izjema so le družine in skupine pri opravljanju nujnih poklicev. Na prostem, v trgovinah, avtobusih, na tramvajih ali v podzemni železnici moramo vsi nositi zaščitne maske ter stati ali sedeti v zadostni medsebojni razdalji.


Na Češkem je prepovedano vsakršno združevanje večjih skupin od dveh oseb, oddaljenih med seboj dva metra. Izjema so le družine in skupine pri opravljanju nujnih poklicev.<br />
 
Na Češkem je prepovedano vsakršno združevanje večjih skupin od dveh oseb, oddaljenih med seboj dva metra. Izjema so le družine in skupine pri opravljanju nujnih poklicev.
 

 

COVID-19 z zamudo


Na Češko je covid-19, vsaj zdi se, prišel nekoliko počasneje kot v sosednje države. Odziv prebivalcev že na prve signale o epidemiji pa je bil neverjetno hiter. Morda je to odmev izkušnje iz nekdanjih časov, kajti ko je tedanja oblast rekla, da bo blaga končno in zares dovolj, je za državljane to bil signal, da se je zelo hitro treba oskrbeti z zalogo, s čimer koli, saj se ne ve, česa bo zmanjkalo.

Tako je bilo tudi zdaj: v trgovinah je nastajala velika gneča, takoj ko se je razvedelo o epidemiji na Kitajskem, od koder se bo doslej neznani virus gotovo razširil tudi v Evropo. Čeprav vlada še ni omenila možnosti, da bodo uvedene izredne razmere, je februarja začelo zmanjkovati testenin, riža, konzerv in drugih trajnejših živil, nujen pa je seveda toaletni papir, gore toaletnega papirja.

Kakor da bi se iz spomina vrnilo pomanjkanje iz nekdanjih časov, ko je marsikaj, ne samo toaletni papir, bilo v socialističnem državnem planu strogo kontrolirana, količinsko omejena dobrina, ponavadi dosegljiva le občasno, naprodaj po zvezah, »pod pultom«, in za katero se je ure in ure stalo v vrstah. Zelo hitro je začela krožiti tudi aktualizirana šala, češ: »Dovolj imam tega virusa! Katerokoli omaro ali predal odprem, iz njega padajo makaroni, riž in konzerve!«


Politika vsepovsod


Vlada je pred kakšnima dvema tednoma začela korakoma napovedovati izredne razmere, vse niti pa je držal v rokah premier Andrej Babiš. Nastopati je začel čedalje pogosteje, večkrat dnevno in vedno bolj energično, v javnosti le včasih obdan z nekaterimi molčečimi ministri. Nato je svojemu slogu primerno začel zaščitno ukrepati, z dekreti, navodili in omejitvami. Krizni štab formalno še dolgo ni obstajal, ker je nastal naknadno, šefa pa je dobil še pozneje,16. marca. Vodi ga vojaški epidemiolog, nekoč tudi rektor armadne medicinske akademije. Javnost je šokiral na primer z izjavo, da bodo državne meje zaradi epidemije zaprte morda celo dve leti.

Velik del omenjenega se je dogajalo in izvajalo, še preden je vlada parlamentu predlagala potrebno zakonsko podlago, kot zahteva pravni red. Pomeni, da so poslanci naknadno in na pritisk javnosti potrdili nov paket kriznih ukrepov, z njimi pa vladna pooblastila še povečali.

Vlado, premiera Andreja Babiša in nekatere »ključne« ministre, kdaj pa kdaj tudi vodjo centralnega kriznega štaba, je sicer še vedno kadarkoli videti in slišati v kakšnem televizijskem programu ali v drugih medijih, kako na letališču sprejemajo pošiljke medicinske opreme ter razlagajo, kaj vse so ali še bodo naredili. Mediji, resda ne samo tisti, ki so do vlade in premiera kritični že vse od začetka njegovega mandata (2018), sicer pišejo, da premier izkazuje veliko dejavnost, vendar pa je marsikateri vladni ukrep zgolj populističen, namenjen predvsem utrjevanju oblastne moči ter nabiranju popularnosti pri volivcih. Premier je na takšne očitke celo pred poslanci v parlamentu obljubil, da pa njegova stranka tokratne krizne situacije resda ne bo uporabljala za utrjevanje oblasti.

Ukrepi za preprečevanje epidemije so popolnoma spremenili življenje posameznikov in gospodarstva. Na primer tovarna avtomobilov Škoda zmanjšuje proizvodnjo, pa tudi večina drugih tovarn ne obratuje več. Gospodarstvo je obstalo. Tako je veliko ljudi ostalo brez dela in dohodkov. Na podlagi krizne zakonodaje je vlada dolgo obljubljala različne olajšave in nadomestila za izgubljeni dohodek. A nič ne kaže, da bo napovedano obljubo tudi uresničila. V torek je čez noč spremenila pravni temelj svojih ukrepov: namesto krizne zakonodaje uveljavlja zakonodajo o javnem zdravju. Kot poroča Češki radio, ki se sklicuje na mnenja pravnikov, pa zakonodaja o javnem zdravju ne vsebuje pravice, da bi podjetniki in drugi dobili kakšno nadomestilo za izgube. Pomeni, da češkemu gospodarstvu z manj kot tremi odstotki nezaposlenosti dolgoročno grozita katastrofa in velika brezposelnost.


Plačano kitajsko darilo


Donedavnega ni bilo dovolj zaščitne opreme niti za najbolj ogrožene zdravstvene delavce, gasilce, policijo ... ter prav tako ne zadostnega števila laboratorijev, usposobljenih za testiranje. Pomanjkanje je šele pred nekaj dnevi vsaj deloma zmanjšalo prvo tovorno letalo z zaščitnimi maskami in opremo za testiranje. Iz Kitajske. Pošiljka je bila predstavljena kot darilo prijateljske kitajske oblasti, a se je zelo hitro pokazalo, da je bilo treba blago kar lepo in dobro plačati. Oprema je bila razdeljena velikim bolnišnicam po državi. Del tega darila je dobila tudi Ostrava, industrijsko mesto s skoraj tristo tisoč prebivalci, a tamkajšnje medicinsko osebje trdi, da gre za zelo nezanesljivo opremo za testiranje, maske pa so le za enkratno uporabo. Doslej teh trditev nihče ni negiral.

Vtis vendarle je, da preskrba še vedno normalno poteka. Celo iz Španije, žarišča epidemije, naj bi tovornjaki pripeljali zadostne količine zelenjave, sadja in druge hrane! Nikjer ni več večje gneče, niti v trgovinah z živili ne. Za starejše od 65 let in invalide je posebej rezerviran odpiralni čas trgovin, ko smejo nakupovati samo oni, seveda z zaščitnimi maskami na obrazu, denimo le med osmo in deseto uro dopoldne, sicer pa naj ne bi hodili na prostem.


Ukrepi za preprečevanje epidemije so popolnoma spremenili življenje posameznikov in gospodarstva ter spremenili ulice in ceste v Pragi.<br />
 
Ukrepi za preprečevanje epidemije so popolnoma spremenili življenje posameznikov in gospodarstva ter spremenili ulice in ceste v Pragi.
 


Sosedska solidarnost


Ko je v lekarnah zmanjkalo zaščitnih mask in razkužil, so se ljudje takoj znašli po svoje – razkužila in maske so začeli delati sami. Številne humanitarne organizacije, podjetja in družine jih pripravijo toliko, da jih podarjajo. Tudi nama z ženo je doma narejene zaščitne maske prinesla soseda.

Na pomanjkanje se je prva odzvala številna vietnamska skupnost na Češkem, saj so začeli šivati zaščitno opremo za bolnišnice in druge izpostavljene službe. Vietnamci (statistično jih je okrog 60.000, menda pa kar okrog 100.000) so na Češkem uradno priznana manjšina, ukvarjajo se z drobno trgovino in gostinstvom, mnogi pa so zaposlenih v tovarnah avtomobilov in servisnih dejavnostih. Slovite so vietnamske »večerke«, trgovinice z mešanim blagom, zelo pogosto odprte vse dni ter pozno v noč.

Številni Vietnamci so na svoje izložbe nalepili plakate s srcem kot znamenje, da vsi, ki se spopadajo z epidemijo, torej zdravstveno osebje, ekipe reševalcev, gasilcev, policistov, pri njih zastonj dobijo kavo, pijače in malico.

Krizni ukrepi za zdaj veljajo do 1. aprila. Verjetno ta datum ne bo prinesel olajšanja. Število okuženih se tukaj bliža številki 1800 in še narašča, a bolnišnice naj bi bile pripravljene na večje število okuženih in obolelih. Testirnih točk ter zaščitne opreme je menda dovolj. Celo toliko, da je Češka že lahko potrebno opremo z letalom poslala Sloveniji.

Pravijo, da se je po Karlovem mostu sprehodilo do šest milijonov ljudi na leto, zato je bila tam vedno nepopisna gneča, ne glede na uro dneva ali noči.
Pravijo, da se je po Karlovem mostu sprehodilo do šest milijonov ljudi na leto, zato je bila tam vedno nepopisna gneča, ne glede na uro dneva ali noči.


Nihče ne ve povedati, kdaj se bodo razmere nekako vendarle ustalile. Morda pa bomo že poleti spet hodili po mostu čez široko reko Vltavo? Tam so res najlepši pogledi na Hradčane s katedralo sv. Vita ter na druge zgodovinske praške vedute. Fotografiraš lahko bele labode na gladini, na njej zelo gost promet turističnih ladij, ki druga za drugo peljejo pod mostom proti toku, pri jezu na drugi strani pa se obrnejo ter se po natančno določeni poti spet vračajo pod oboki mostu po reki navzdol.

Komentarji: