Po eksploziji v Nemčiji uvedena preiskava zaradi uboja iz malomarnosti

Najmanj dva delavca sta v eksploziji v tovarni kemikalij izgubila življenje, še pet jih pogrešajo, 31 je ranjenih.
Fotografija: Da bi našli morebitne preživele, ni več upanja. FOTO: Leon Kuegeler/Reuters
Odpri galerijo
Da bi našli morebitne preživele, ni več upanja. FOTO: Leon Kuegeler/Reuters

Po torkovi hudi eksploziji v kemičnem industrijskem kompleksu v kraju Leverkusen na zahodu Nemčije lastnik obrata, podjetje Currenta, predvideva, da ni več upanja za pet pogrešanih zaposlenih. Pristojne oblasti so ob tem danes sporočile, da domnevajo, da je bil dim po eksploziji strupen. Tožilstvo pa je uvedlo preiskavo.

»Žal predvidevamo, da pet pogrešanih ne bomo našli živih,« je dejal direktor podjetja Currenta Frank Hyldmar. Dodal je, da pogrešajo štiri sodelavce njegovega podjetja ter enega sodelavca drugega, zunanjega podjetja. Sorodnikom pogrešanih je že izrekel sožalje, čeprav njihove smrti uradno še niso potrdili.

image_alt
V eksploziji na zahodu Nemčije najmanj dve smrtni žrtvi


Nemške okoljske oblasti so ob tem danes sporočile, da predpostavljajo, da je dim, ki je nastal ob eksploziji v Leverkusnu, vseboval strupene spojine.

V tovarni je zagorelo. FOTO: Roberto Pfeil/AFP
V tovarni je zagorelo. FOTO: Roberto Pfeil/AFP


Agencija za okolje nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija, kjer se nahaja Leverkusen, je ob tem navedla, da bi po torkovi eksploziji lahko prišlo do izpusta dioksinov, polikloriranega bifenila (PCB), ki velja za eno od najbolj strupenih snovi, kar jih je ustvaril človek, in furana v okolje.

Tiskovni predstavnik agencije je dejal, da so bile v rezervoarju, ki je zagorel po eksploziji, klorirana topila. Dodal je, da se klorove spojine med postopkom zgorevanja spremenijo v dioksine ali PCB. Dejansko koncentracijo, ki naj bi nastala po eksploziji, trenutno proučujejo, a gre za zapletene postopke, tako da rezultatov ni pričakovati pred koncem tega tedna.

Eksplozija v sežigalnici odpadkov v kemičnem industrijskem kompleksu je odjeknila v torek zjutraj. Po eksploziji je zagorel še rezervoar. Eksplozija je zahtevala najmanj dve smrtni žrtvi, 31 ljudi je bilo ranjenih. Vzrok zanjo še ni znan.

Tožilstvo je danes sporočilo, da uvajajo preiskavo zaradi uboja iz malomarnosti. Preiskovali bodo tudi, ali je bila eksplozija posledica malomarnosti. Osumljencev zaenkrat niso navedli.

Preberite še:

Komentarji: