Po Italiji ob uvedbi novih ukrepov izbruhnili nasilni protesti

Novi vladni ukrepi so v Italiji okrepili družbene napetosti, saj se v zadnjem času vrstijo protesti proti ukrepom.
Fotografija: Novi vladni ukrepi so okrepili družbene napetosti, saj se v zadnjem času vrstijo protesti proti ukrepom. FOTO: Marco Bertorello/Afp
Odpri galerijo
Novi vladni ukrepi so okrepili družbene napetosti, saj se v zadnjem času vrstijo protesti proti ukrepom. FOTO: Marco Bertorello/Afp

Zaradi novih omejitev za zajezitev drugega vala koronavirusa so po Italiji v ponedeljek po številnih mestih izbruhnili nasilni protesti, policija pa je aretirala več deset protestnikov. Demonstracije so se začele kmalu po tem, ko je ob 18. uri  začel veljati odlok o zaprtju restavracij, barov, telovadnic in kinodvoran. 

V več italijanskih regijah, vključno z Lombardijo in Piemontom, so uvedli tudi policijsko uro. Prav v Torinu in Milanu so bili protesti najbolj nasilni. V Milanu so demonstranti s steklenicami, petardami in drugimi pirotehničnimi izdelki obmetavali sedež dežele, policisti pa so jim odgovorili s solzivcem. Med spopadi v glavnem mestu Lombardije, ki jo je virus še posebej prizadel, je po pisanju BBC-ja množica skandirala »Svoboda, svoboda, svoboda!« Samo v Milanu so policisti aretirali in ovadili 28 ljudi, med njimi je 13 mladoletnikov.

Nasilneži, ki so preplavili ulice v središču Torina, so poškodovali in opustošili številne luksuzne trgovine v centru Torina, vključno z Guccijevim butikom. Policisti so prijeli 15 protestnikov, še šest so jih ovadili. Poškodovanih je bilo okoli deset policistov, pa tudi novinar. Mediji poročajo tudi o demonstracijah iz Neaplja, Palerma, Genove in Trsta. V Cremoni so lastniki restavracij tolkli po loncih in ponvah.

FOTO: Massimo Pinca/Reuters
FOTO: Massimo Pinca/Reuters


»Ne bo nas ubil covid, temveč lakota,« je bilo po poročanju Primorskega dnevnika eno od gesel sprva mirnega protesta, ki je  v Trstu, kjer se je zbralo približno tri tisoč protestnikov, z metanjem plastenk, dimnih bomb in prižiganjem bakel postopno ušel izpod nadzora. 

Ob prvem valu so Italijani ukrepe sprejeli mirno, zdajšnjim pa je sledil buren odziv. Majhna podjetja so zaskrbljena, saj si še niso opomogla po prvem zaprtju države, zaradi novih omejitev pa utegnejo bankrotirati. Na izgrede se je z neodobravanjem odzvalo notranje ministrstvo in opozorilo, da bi nasilne proteste lahko izkoristile skrajno desne in anarhistične skupine.

FOTO: Marco Bertorello/Afp
FOTO: Marco Bertorello/Afp


Protesti proti vladnim ukrepom se v zadnjem tednu vrstijo in krepijo družbene napetosti. Že v nedeljo zvečer se je več deset skrajnih desničarjev v Rimu spopadlo s policijo, metali so pirotehnične izdelke in sežigali smetnjake. Več sto nasilnih protestnikov se je s policijo spopadlo tudi v Neaplju.



Komentarji: