Na Japonskem potrdili prvo smrtno žrtev novega koronavirusa

Po najsmrtonosnejšem dnevu skokovita rast števila okuženih in smrtnih žrtev. Na visoko porast števila obolelih vpliva tudi nova definicija okužbe, ki vključuje še klinično diagnosticirane.
Fotografija: Skupno število okuženih je zdaj naraslo na 60.000. FOTO: Anthony Wallace/AFP
Odpri galerijo
Skupno število okuženih je zdaj naraslo na 60.000. FOTO: Anthony Wallace/AFP

V provinci Hubei je bil včerajšnji dan eden najsmrtonosnejših: našteli so okoli 242 novih smrtnih žrtev, skokovito pa je naraslo tudi število okuženih, saj se je povečalo za več kot 14.800, poroča BBC. Na večje število okuženih vpliva tudi nova, širša definicija koronavirusa.

Novo uradno ime koronavirusa je covid-19, je v torek objavila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Pred tem je število okuženih v najhuje prizadeti provinci Hubei dva dni zapored upadalo oziroma je bilo stabilno. Skupno število smrtnih žrtev zaradi koronavirusa po svetu je zdaj preseglo 1350, okuženih je 60.000 ljudi, kar je bistveno več od še včeraj znanega števila 42.000 okuženih.

Prvo smrtno žrtev novega koronavirusa pa so danes potrdili na Japonskem. Gre za starejšo žensko v svojih osemdesetih letih, ki je živela na meji s Tokiem, navaja Reuters.

Kitajski virus je okužil svetovno in tudi slovensko gospodarstvo. FOTO: Wong Campion/Reuters
Kitajski virus je okužil svetovno in tudi slovensko gospodarstvo. FOTO: Wong Campion/Reuters


Priporočamo: Posledice koronavirusa že v Sloveniji


Kakšna je nova metoda diagnoze?

 
V provinci Hubei med obolele po novem štejejo ljudi, pri katerih so virus klinično diagnosticirali. To pomeni, da v statistiki upoštevajo tudi tiste, ki kažejo simptome in pri katerih CT-preiskava kaže na okužbo pljuč. Doslej so se opirali samo na standardne teste nukleinske kisline.
 
Od 242 novih smrti v Wuhanu je bilo 135 »klinično diagnosticiranih«. To pomeni, da je – neupoštevajoč novo opredelitev – v Hubeiu v sredo za koronavirusom covid-19 umrlo 107 ljudi, kar je kljub vsemu rekordno število za to najhuje prizadeto provinco. 14.840 novih okužb v provinci vključuje 13.332 klinično diagnosticiranih primerov. V provinci je tako po zadnjih podatkih potrjenih 48.206 okužb.FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP
FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP
Danes poteka izredno zasedanje Sveta EU v sestavi zdravstvenih ministrov, ki razpravljajo o okrepljenem sodelovanju in skupnem ukrepanju proti novemu koronavirusu. Na zasedanju je tudi slovenski zdravsteveni minister Šabeder.

Preberite še:

Komentarji: