Po Orbanovi napovedi o desnih strankah je treba »potegniti črto«

Predsednik nemške krščansko-socialne unije Markus Söder se je zavzel za izključitev madžarske vladajoče stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke.
Fotografija: Članstvo Fidesza v EPP, kateri pripadata tudi CSU in sestrska CDU, je trenutno zamrznjeno. FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Članstvo Fidesza v EPP, kateri pripadata tudi CSU in sestrska CDU, je trenutno zamrznjeno. FOTO: Yves Herman/Reuters

Predsednik nemške krščansko-socialne unije (CSU) Markus Söder se je zavzel za izključitev madžarske vladajoče stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke (EPP). V soočanju s stranko madžarskega premierja Viktorja Orbana je treba zdaj zavzeti »jasno stališče in jasno smer«, je dejal v pogovoru za današnjo izdajo časnika Süddeutsche Zeitung.

Potem ko je Orban napovedal novo zavezništvo desnih strank v Evropi, je po besedah bavarskega ministrskega predsednika Söderja treba »potegniti črto«. S tem se je Fidesz »dokončno poslovil od EPP in njenih krščansko demokratičnih vrednot in temeljev«, je dejal.

image_alt
SDS se sooča z mednarodnim antijanševskim blokom


Članstvo Fidesza v EPP, kateri pripadata tudi CSU in sestrska krščansko-demokratska unija (CDU), je trenutno zamrznjeno. »Tega ne smemo v neskončno podaljševati, ampak moramo kot stranke iti vsaka svojo pot,« je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal Söder. Orbanova stranka Fidesz je v sredo objavila izstop iz EPP. Izstop je naznanila takoj po potrditvi sprememb poslovnika parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članov Fidesza.

Markus Söder<strong> </strong>se je zavzel za izključitev madžarske vladajoče stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke. FOTO: Peter Kneffel/Afp
Markus Söder se je zavzel za izključitev madžarske vladajoče stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke. FOTO: Peter Kneffel/Afp


Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je sicer marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Po več letih razprav v EPP o tem, kaj storiti z Orbanom, ki se sooča z očitki glede kršenja temeljnih evropskih vrednot, načel in pravil, so bile povod za premik besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP Manfreda Webra primerjal s slogani gestapa.

Preberite še:

Komentarji: