Po potresu in cunamiju v Indoneziji preko 380 mrtvih (FOTO in VIDEO)

V mestu s 350.000 prebivalci številna trupla ležijo na obali, v bolnišnicah skušajo oskrbeti poškodovane.
Fotografija: Sulavezi sta v petek stresla dva potresa, drugemu z magnitudo 7,5 je sledil tudi cunami, ki je dosegel glavno mesto osrednjega dela otoka, Palu. FOTO: Bay Ismoyo/AFP
Odpri galerijo
Sulavezi sta v petek stresla dva potresa, drugemu z magnitudo 7,5 je sledil tudi cunami, ki je dosegel glavno mesto osrednjega dela otoka, Palu. FOTO: Bay Ismoyo/AFP

V mestu Palu na indonezijskem otoku Sulavezi je po petkovem potresu z magnitudo 7,5, ki mu je sledil cunami s skoraj šestmetrskimi valovi, umrlo najmanj 380 ljudi, 540 pa je poškodovanih, poročajo tuje tiskovne agencije.»Pričakujemo, da bo število žrtev še naraslo,« je dejal tiskovni predstavnik indonezijske agencije za upravljanje s krizami Sotupo Nugroho in dodal, da so podatke o žrtvah posredovale le tri bolnišnice v mestu Palu.

Potres in cunami sta sicer prizadela še številna druga mesta in kraje ob zahodni obali otoka. Zaradi prekinjenih komunikacijskih in prometnih povezav podatki še niso celoviti. Nanje bo verjetno treba čakati več dni.

Veliko je tudi ranjenih in poškodovanih. FOTO: Reuters
Veliko je tudi ranjenih in poškodovanih. FOTO: Reuters 

Sledil je tudi cunami


V mestu s 350.000 prebivalci številna trupla ležijo na obali, v bolnišnicah pa skušajo oskrbeti poškodovane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi prekinjenih cestnih povezav in izpada električne energije je iskanje trupel in morebitnih preživelih oteženo, navaja britanski BBC. Na prizadeta območja so se odpravili tudi že vojaki, ki so tja s helikopterji prepeljali humanitarno pomoč. Bolnišnice so preplavljene s poškodovanimi, mnoge pa zdravniki oskrbujejo kar na prostem.

Uničene so skoraj vse stavbe. FOTO: Reuters
Uničene so skoraj vse stavbe. FOTO: Reuters

 

Letališče so zaprli


Sulavezi sta v petek stresla dva potresa, drugemu z magnitudo 7,5 je sledil tudi cunami, ki je dosegel glavno mesto osrednjega dela otoka, Palu.

V tresenju tal se je zrušilo več tisoč hiš, bolnišnice, hoteli in nakupovalna središča. Močno je bila poškodovana tudi ena od mošej, zrušil pa se je 250 metrov dolg most. Zaradi poškodb na vzletno-pristajalni stezi so zaprli tudi letališče v Paluju. Pristajajo lahko le helikopterji.

Žalostni prizori iz Indonezije. FOTO: AP
Žalostni prizori iz Indonezije. FOTO: AP

 

Pogosti potresi in izbruhi vulkanov


Indonezija leži na t. i. tihomorskem ognjenem obroču, stičišču tektonskih plošč, kjer so potresi in izbruhi vulkanov pogosti. Poleti je indonezijski otok Lombok prizadela vrsta močnih potresov, pri čemer je umrlo več kot 550 ljudi, okoli 1500 pa jih je bilo poškodovanih. Približno 400.000 ljudi je moralo zapustiti svoje domove, ki so bili uničeni.

Žalostni prizori iz Indonezije. FOTO: AP
Žalostni prizori iz Indonezije. FOTO: AP


Žalostni prizori iz Indonezije. FOTO: AFP
Žalostni prizori iz Indonezije. FOTO: AFP

Komentarji: