Policija kazensko ovadila 46 osumljencev za spletno zlorabo otrok

Gre za operacijo Nubes, ki so jo v sodelovanju z Europolom izvajali v 16 hrvaških policijskih upravah med majem in septembrom letos.
Fotografija: Hrvaški policisti so opravili 68 preiskav in 486 forenzičnih preiskav digitalnih naprav. FOTO: Marko Prpić/Pixsell
Odpri galerijo
Hrvaški policisti so opravili 68 preiskav in 486 forenzičnih preiskav digitalnih naprav. FOTO: Marko Prpić/Pixsell

Hrvaška policija je kazensko ovadila 46 osumljencev za 169 kaznivih dejanj spolne zlorabe otrok na spletu, je sporočila policija. Kot so dodali, je med osumljenci sedem mladoletnikov. Gre za operacijo Nubes, ki so jo v sodelovanju z Europolom izvajali v 16 hrvaških policijskih upravah med majem in septembrom letos.

Policija je v torkovem pogovoru z novinarji navedla, da so med akcijo razkrili 124 primerov izkoriščanja otrok za pornografijo. V 38 primerih so zasledili tudi spolno zlorabo in stike z otroki, ki živijo na Hrvaškem. Še sedem kaznivih dejanj je povezanih z zlorabo prepovedanih mamil, so navedli na spletni strani hrvaške policije.

Policisti so opravili 68 preiskav, 486 forenzičnih preiskav digitalnih naprav storilcev in žrtev ter 76 preiskav uporabniških računov na spletu. Našli so nekaj manj kot 53.000 podatkovnih zbirk, ki neposredno prikazujejo spolne zlorabe otrok. »Gre za izjemno veliko število, ker vsaka izmed datotek prikazuje otroka, ki je bil v nekem trenutku zlorabljen,« so zapisali.

Izpostavili so, da so v sodelovanju s pristojnimi ustanovami uspeli oskrbeti 11 otrok, ki so bili žrtve osumljencev.

Komentarji: