Policisti pod preiskavo, novinar na prostosti

Po burnem odzivu javnosti so Ivana Golunova že izpustili. Mamila naj bi mu bila podtaknjena. Pravi, da bo nadaljeval s svojim delom.
Fotografija: Ivan Golunov je bil danes izpuščen na prostost, potem ko so ovrgli vse obtožbe proti njem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ivan Golunov je bil danes izpuščen na prostost, potem ko so ovrgli vse obtožbe proti njem. FOTO: Reuters

Po valu zgražanj v javnosti je ruska policija sporočila, da je umaknila obtožbe zoper novinarja Ivana Golunova in ga izpustila iz hišnega pripora. Golunov, 36-letni raziskovalni novinar iz neodvisnega portala Meduza, je bil aretiran prejšnji četrtek v Moskvi zaradi domnevne posesti in preprodaje drog.

To je naletelo na buren odpor javnosti, novinarji so zahtevali novo preiskavo, saj po njihovih navedbah dokazi niso bili dovolj prepričljivi. Nekateri časniki so na naslovnicah napisali »Vsi smo Ivan Golunov«, sledile so tudi ulične demonstracije v podporo do oblasti kritičnemu Golunovu.
 

Preiskava zoper policiste


»Danes bo izpuščen iz hišnega pripora in obtožnica bo umaknjena,« je povedal notranji minister Vladimir Kolokolcev in dodal, da so policisti, ki so aretirali Golunova, suspendirani, proti njim bo stekla preiskava.

Golunov je zvečer zapustil policijsko postajo, kjer ga je pozdravilo več sto ljudi, in povedal, da bo nadaljeval s svojim delom in raziskovanjem nečednih poslov. Hkrati se je vsem zahvalil za podporo. Ob tem so ga premagala čustva in je v solzah dejal, da upa, da se kaj takšnega ne bo nikomur več zgodilo. 



Očitali so mu, da je želel preprodati večjo količino mamil. Če bi bil obsojen, bi mu grozilo 20 let zapora. Novinar je trdil, da je bil v priporu pretepen, njegovi odvetniki pa, da mu je bila prepovedana droga podtaknjena. Preobrat se je zgodil, ko je moskovska policija priznala, da fotografije, ki so bile objavljene na njeni spletni strani, niso bile narejene na Golunovem domu.

Trije ruski časniki so na naslovnicah objavili: »Vsi smo Ivan Golunov.« FOTO: Reuters
Trije ruski časniki so na naslovnicah objavili: »Vsi smo Ivan Golunov.« FOTO: Reuters


Kolokolcev je ob tem povedal, da bo predsednika države Vladimirja Putina prosil za dovoljenje, da odpusti načelnika moskovske policije in še enega visokega uradnika, pristojnega za boj proti drogam. »Pravice vsakega državljana morajo biti spoštovane,« je dodal minister.
 

Napovedan množični shod


Aretacija je sprožila burne odzive v Rusiji in tujini, več sto protestnikov se je zbralo pred sodiščem in sedežem policije v Moskvi. Trije ruski časniki, Kommersant, Vedomosti in RBK, pa so stopili skupaj, kar je v Rusiji precejšnja redkost. Podporo Golunovu so izrazili celo nekateri prokremeljski novinarji.

Ivana Golunova naj bi v priporu pretepali. FOTO: AFP
Ivana Golunova naj bi v priporu pretepali. FOTO: AFP


Golunov je raziskoval in razkrival nepravilnosti v pogrebni industriji ter korupcijo v moskovskem mestnem svetu. Za jutri so sicer protestniki napovedali množični shod, po facebooku je udeležbo napovedalo skoraj 24.000 ljudi.
 

Meduza s sedežem v Latviji


Putin je v dveh desetletjih, odkar je na oblasti, utišal večino kritikov in želi ves čas nadzirati medije. V Rusiji deluje le nekaj neodvisnih medijev in ti so pod hudim pritiskom. Sedež Meduze je sicer v Latviji, članici Evropske unije, s čimer se je izognila cenzuri, a nekateri njeni novinarji še vedno delujejo v Rusiji.

Preberite še:

Komentarji: