Političarka mora vrniti 300.000 evrov zaradi navidezne zaposlitve asistentke

Marine Le Pen je bila evropska poslanka od leta 2009 do lani.
Fotografija: Marine le Pen je bila evropska poslanka do lani. FOTO: Patrick Kovarik/Afp
Odpri galerijo
Marine le Pen je bila evropska poslanka do lani. FOTO: Patrick Kovarik/Afp

Luxembourg - Vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte, nekdanja evropska poslanka Marine Le Pen mora Evropskemu parlamentu vrniti 300.000 evrov zaradi navidezne zaposlitve asistentke, je odločilo Sodišče EU v Luksemburgu.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisalo Splošno sodišče EU, je potrdilo sklep Evropskega parlamenta o izterjavi skoraj 300.000 evrov od evropske poslanke Marine Le Pen za zaposlitev parlamentarne pomočnice, ker ni dokazala, da je asistentka dejansko opravljala delo. Le Penova je bila evropska poslanka od leta 2009 do lani.Parlament je 5. decembra 2016 ugotovil, da je bil Le Penovi od decembra 2010 do februarja 2016 neupravičeno izplačan znesek v višini 298.497,87 evrov iz naslova parlamentarne pomoči in da ga je treba od nje izterjati. Ta znesek ustreza plačilom, ki jih je parlament zagotovil za sodelavko, ki je bila pri poslanki od leta 2010 do leta 2016 zaposlena kot lokalna parlamentarna pomočnica.

Le Penova je Splošnemu sodišču EU predlagala, naj razglasi ničnost sklepa parlamenta, ki se nanaša nanjo. Splošno sodišče je v današnji sodbi tožbo zavrnilo in potrdilo sklep parlamenta o izterjavi. Zoper odločitev sodišča se Le Penova sicer lahko še pritoži v dveh mesecih.

Komentarji: