Politika končno gladi spor, sodišča ne

Srečala sta se predsednik generalitata Pere Aragonès in premier Pedro Sánchez.
Fotografija: Pere Aragonès in Pedro Sánchez sta se pogovarjala v palači Moncloa. Foto Sergio Perez/Reuters
Odpri galerijo
Pere Aragonès in Pedro Sánchez sta se pogovarjala v palači Moncloa. Foto Sergio Perez/Reuters

Katalonsko vprašanje kliče po političnih rešitvah, in vendar se ga lotevajo zlasti na sodiščih. Tudi včeraj, še preden sta se popoldne v Madridu sestala predsednik generalitata Pere Aragonès in premier Pedro Sánchez, je špansko računsko sodišče vznemirilo z zahtevo za izplačilo vrtoglavih milijonov evrov: zaradi sporne promocije neodvisnosti, ki si jo je okrog 40 nekdanjih oblastnikov in uradnikov v Barceloni privoščilo med letoma 2011 in 2017.

image_alt
Razglasitev neodvisnosti še ne pomeni samostojne države


Nekdanji predsednik Artur Mas in njegov gospodarski minister Andreu Mas-Colell naj bi izplačala 2,8 milijona evrov, nekdanja predsednik Carles Puigdemont in podpredsednik Oriol Junqueras 1,98 milijona, nekdanji generalni sekretar diplocata Albert Royo kar 3,6 milijona evrov ...

image_alt
Katalonsko vprašanje lahko reši politika, a odpravljajo ga sodišča


Neredki v Kataloniji so v odločitvi računskega sodišča prepoznali namero, da bi vpletene v osamosvojitveni proces docela uničili. Politično rešitev tudi zanje je nekaj ur pozneje na (rednem) sestanku s Sánchezom, ki je pred kratkim pomilostil devet katalonskih voditeljev in aktivistov, poskušal najti Aragonès. V prestolnico je prišel s pozivom, da je treba »narediti konec represiji«, ustaviti sodišča in se sporazumeti o datumu začetka pogajanj. Dogovorila sta se za september.     

Preberite še:

Komentarji: