Poljska razmišlja o uveljavitvi četrtega člena

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je malo verjetno, da je bila raketa, ki je na vzhodu Poljske ubila dve osebi, izstreljena iz Rusije.
Fotografija: Mesto eksplozije v vasi Przewodów, kjer sta danes umrla dva človeka. Foto: Twitter
Odpri galerijo
Mesto eksplozije v vasi Przewodów, kjer sta danes umrla dva človeka. Foto: Twitter

Na dan, ko je Rusija uprizorila enega od največjih raketnih napadov na ukrajinske tarče od začetka vojne, so eksplozije prvič odjeknile tudi na vzhodu Poljske. Kot so za agencijo Associated Press nocoj potrdili neimenovani ameriški obveščevalni viri, so kraj Przewodów blizu meje z Ukrajino zadele ruske rakete in ubile najmanj dva človeka.

Z izjemo tega, da so eksplozije odjeknile sredi podeželja, o dogodku ni bilo veliko znanega, kot tudi ne o tem, kako se bosta Poljska in Zahod odzvala na domnevno padanje ruskih raket na ozemlje članice zveze Nato.

Vodja poljske službe za nacionalno varnost Jacek Siewiersk in tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller med izjavo za medije. Foto: Janek Skarzynski/Afp
Vodja poljske službe za nacionalno varnost Jacek Siewiersk in tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller med izjavo za medije. Foto: Janek Skarzynski/Afp

Varšava je poročila o incidentu po vsem sodeč vzela zelo resno. Premier Mateusz Morawiecki je sklical izredno sejo vlade in zasedanje odbora za nacionalno varnost. Pred koncem Delove redakcije je tiskovni predstavnik vlade potrdil, da bo država povečala pripravljenost svojih vojaških sil in da razmišlja o uveljavitvi četrtega člena severnoatlantske pogodbe, ki določa posvetovanja med članicami Nata, ko je ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost zaveznice.

image_alt
Ruski raketi zadeli Poljsko, najmanj dve osebi mrtvi

Četrti člen so Poljska, Estonija, Latvija in Litva nazadnje uveljavile februarja, na dan, ko je Rusija napadla Ukrajino.

Infografika: Delo
Infografika: Delo
Predstavniki severnoatlantskega zavezništva nocoj niso hoteli izrecno potrditi, da so bile vzrok za eksplozije ruske rakete. »Pomembno je, da se vzpostavijo vsa dejstva,« je poudaril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Za to so si prizadevali tudi predstavniki State Departmenta in Pentagona ter visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell, ki so bili v tesnem stiku s poljskimi oblastmi.

Ameriški predsednik Joe Biden je spregovoril za medije po tem, ko naj bi domnevno ruska raketa zadela Poljsko. FOTO: Reuters/Kevin Lamarque
Ameriški predsednik Joe Biden je spregovoril za medije po tem, ko naj bi domnevno ruska raketa zadela Poljsko. FOTO: Reuters/Kevin Lamarque

Izrazi solidarnosti iz Evrope

Iz številnih evropskih držav so na Poljsko prišli izrazi sožalja in solidarnosti. »Če bo Poljska potrdila, da so rakete zadele njeno ozemlje, bo to znak ruske eskalacije,« je položaj komentiral češki premier Petr Fiala in dodal, da Češka trdno stoji ob svoji zaveznici iz EU in zveze Nato. Razvoj dogajanja so podrobno spremljali tudi v Nemčiji. »Moje misli so s Poljsko,« je poudarila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Solidarnost s Poljsko je na twitterju potrdil tudi litovski predsednik Gitanas Nausėda in dodal, da je treba zaščititi vsak centimeter Natovega ozemlja.

Na incident se je hitro odzvala tudi Moskva. Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi zanikalo, da so ruske rakete padle na ozemlje Nata, poročila o tem pa označilo za »namerno provokacijo«, namenjeno eskalaciji devet mesecev trajajoče vojne.

Volodimir Zelenski: Zgodilo se je to, na kar smo opozarjali že dolgo. Foto: Afp
Volodimir Zelenski: Zgodilo se je to, na kar smo opozarjali že dolgo. Foto: Afp

Najbolj odločno je dogodke na vzhodu Poljske komentiral ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, čigar država je danes po različnih ocenah doživela enega najhujših raketnih napadov od 24. februarja. »Ruske rakete so zadele Poljsko, ozemlje naše prijateljske države. Ljudje so umrli,« je Zelenski povedal v večernem televizijskem nagovoru, incident v Przewodówu pa označil za resno eskalacijo. »Danes se je zgodilo to, na kar smo opozarjali že dolgo, in sicer, da teror ni omejen na meje naše države.«

Preberite še:

Komentarji: